Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές: Θετική η άποψη των πολιτών για την κυβέρνηση

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές: Θετική η άποψη των πολιτών για την κυβέρνηση. Θετικά κρίνεται και η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση
          

Θετική άποψη για την κυβέρνηση εκφράζει η πλειοψηφία των πολιτών με βάση την πρώτη δημοσκόπηση που γίνεται μετά τις εκλογές από την Ελληνική Δημοσκοπική Εταιρεία για λογαριασμό της εφημερίδας «Παρασκευή + 13».
Συγκεκριμένα, το 34,7% των ερωτηθέντων βλέπουν με πολύ θετικό μάτι τη νέα κυβέρνηση, ενώ αρνητική γνώμη έχει το 21,2%. Αδιάφορο δηλώνει το 22,5% των ερωτηθέντων (κάτι το οποίος ερμηνεύεται ως απογοήτευση λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας και των φορολογικών βαρών), ενώ το 7,5% αναμένει για λίγο χρονικό διάστημα, για να δει τις ημέρες και τα έργα της νέας κυβέρνησης.
Στην ερώτηση για το ποιο θεωρείται το πιο συμπαθές πρόσωπο της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό με 28%, ενώ δεύτερος έρχεται ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστής Χατζηδάκης, με 24,1%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Φώτης Κουβέλης με ποσοστό 16,7% και στην τέταρτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 10,1%. Την πέμπτη θέση καταλαμβάνει ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών, Βασίλης Ράπανος με 8% (η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν την ανακοίνωση της παραίτησής του) και ακολουθούν οι κ.κ. Λυκουρέντζος, Αβραμόπουλος, Καραγκούνης, Ρουπακιώτης και Σαλμάς.
Στην αντίστοιχη ερώτηση για το «για ποια πρόσωπα της κυβέρνησης έχετε αρνητική άποψη», το 75,5% έχει αρνητική άποψη για όλα τα πρόσωπα της κυβέρνησης, ενώ ένα 3% πιστεύει ότι υπάρχουν και καλύτερα πρόσωπα από αυτά που επελέγησαν για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Θετική η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων διατυπώνει θετική άποψη και μάλιστα σε ποσοστό 58,5%. Αδιάφορα βλέπει τη συμμετοχή της το 11,6% και αρνητικά το 16,9%.
Στην ερώτηση, ποιους άλλους θα θέλατε να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, το 28% δεν θα ήθελε να συμμετάσχει κανένας άλλος, ένα ποσοστό 17,7% θα ήθελε να συμμετάσχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, ένα 6,5% η Χρυσή Αυγή και ο κ. Μιχαλολιάκος κι ένα 5,6% η Λιάνα Κανέλλη.

eklogika.gr