Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Αν το Reuters έχει δίκιο…

Το σχετικό, αρνητικό για την Ελλάδα κλίμα, έχει διαμορφωθεί εδώ και αρκετές μέρες. Ακόμη και πίσω από τους λόγους… παρηγοριάς των ξένων ηγετών, περί της επιθυμίας τους αλλά και της ανάγκης να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, διαβάζει και ακούει κανείς ένα μεγάλο “αλλά”: Με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει, στο πλαίσιο των επώδυνων μέτρων που προβλέπονται στα Μνημόνια Ι και ΙΙ.
Χθες, η Κριστίν Λαγκάρντ “φωτογράφισε” την ανησυχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σε σημείο προετοιμασίας… τεχνικών αντίμετρων. Δηλαδή, μιας ενδεχόμενης επιστροφής της ελληνικής οικονομίας, στο δημοσιονομικό καθεστώς της δραχμής.
Σήμερα, και ενώ εμείς… πανηγυρίζουμε ακόμη για τις υποσχέσεις του Φρανσουά Ολάντ στον Ευάγγελο Βενιζέλο, το πρακτορείο “Reuters” ήρθε να μας προσγειώσει, επώδυνα και απρόσμενα. Επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους οποίους φυσικά δεν κατονομάζει, αλλά και memo που έχει συνταχθεί ως σενάριο εργασίας, υποστηρίζει ότι έχει δοθεί οδηγία σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρχίσει να προετοιμάζεται για το δραματικό ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Η πληροφορία φυσικά προκαλεί σοκ, και οι αγορές το αντιλήφτηκαν από την πρώτη στιγμή, καθώς το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,26, στην ισοτιμία… ηγεμονίας με το δολάριο. Το βαρύ κλίμα δε θεωρείται ότι πυροδοτήθηκε περαιτέρω από τις δηλώσεις του Λουκά Παπαδήμου στην Wall Street Journal, όπου ο πρώην μεταβατικός πρωθυπουργός επιβεβαιώνει ουσιαστικά ένα τέτοιο σενάριο, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο.
Το πλέον δυσμενές δεδομένο ωστόσο, αφορά τις εκτιμήσεις της Μπούντεσμπανκ ότι εφόσον η Ελλάδα δεν προχωρήσει με θέρμη τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί βάσει των δανειακών συμβάσεων με την τρόικα, θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία. Και καταλήγουν οι αναλυτές της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, ότι μια πιθανή απομάκρυνση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θα έχει ελεγχόμενο κόστος.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ / statesmen.gr