Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Άκυρες κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν οι επικείμενες επαναληπτικές εκλογές!


Άκυρες κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν οι επικείμενες επαναληπτικές εκλογές! Αιτία η αργοπορία της ΕΛΣΤΑΤ να παραδώσει τα στοιχεία της απογραφής του 2011
Στον αέρα βρίσκονται οι επικείμενες επαναληπτικές εκλογές, που κινδυνεύουν να κηρυχθούν άκυρες, λόγω της αδυναμίας της ΕΛΣΤΑΤ να παραδώσει έγκαιρα τα στοιχεία της απογραφής του 2011!
Συγκεκριμένα,

το υπουργείο Εσωτερικών, ενημερώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ότι η υπηρεσία δεν είναι ακόμη σε θέση να παραδώσει τα στοιχεία για την πλέον πρόσφατη απογραφή, παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα. Έτσι οι εκλογές θα διεξαχθούν και πάλι με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2001, κάτι το οποίο, ωστόσο, εγείρει σειρά θεμάτων.
Το θέμα έχει να κάνει κυρίως με τις βουλευτικές έδρες, οι οποίες θα διαμορφωθούν και πάλι βάσει στοιχείων που είχαν ληφθεί πριν από 11 χρόνια. Το άρθρο 54 του Συντάγματος, στην παρ. 2, ορίζει ότι «ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα, με βάση τον νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της».
Η πλέον πρόσφατη απογραφή ολοκληρώθηκε στις 27 Μαΐου του 2011 και άρα οι εκλογές που πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν με βάση τα στοιχεία αυτής. Η ΕΛΣΤΑΤ, όμως, δηλώνει ότι χρειάζεται τουλάχιστον 2-3 μήνες ακόμη μέχρι να παραδώσει τα στοιχεία για τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα ανά νομό, βάσει των οποίων κανονικά θα γινόταν η ανακατανομή των βουλευτικών εδρών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν με τα στοιχεία του 2001, αμέσως μετά τις εκλογές όσοι πολιτευτές έχουν έννομο συμφέρον, θα μπορούν να προσφύγουν στα εκλογοδικεία και να καταγγείλουν τα αποτελέσματα ως άκυρα!

Πλασματικά τα ποσοστά της αποχής!
Το θέμα, πάντως, έχει και μια λιγότερο σημαντική πλευρά, η οποία έχει να κάνει με τα ποσοστά της αποχής. Το γεγονός ότι οι πρόσφατες εκλογές έγιναν με τα στοιχεία της απογραφής του 2001, σημαίνει ότι το ποσοστό της αποχής από τις εκλογές, το οποίο πλησίασε το 40%, είναι τελείως πλασματικό. Και αυτό γιατί οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν εκκαθαριστεί εδώ και μια δεκαετία, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνονται σε αυτούς εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι στο μεταξύ έχουν... πεθάνει και οι οποίοι προφανώς και ουδέποτε εμφανίστηκαν στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν... Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εκλογολόγος Ν. Νικολακόπουλος, εκτίμησε πως αυτοί που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα είναι περίπου 8,3 εκατομμύρια πολίτες, όταν στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι περίπου 9,8 εκατομμύρια πολίτες...

eklogika.gr