Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Αποστολόπουλος: Δε θα αφήσουμε την Πάτρα στο έλεος των «Χρυσαυγιτών»


«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την πόλη (σ.σ.: την Πάτρα) στο έλεος των ακραίων στοιχείων. Πρέπει το κράτος να λειτουργήσει. Η Αστυνομία σωστά -κατά τη γνώμη μου- πήρε τα μέτρα αυτά τα οποία πήρε (σ.σ: προστασίας των λαθρομεταναστών). Χρειάζεται, όμως, και μια γενικότερη στρατηγική προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα, διότι στην περιοχή του λιμανιού της Πάτρας είναι ακόμα πιο οξυμένο το πρόβλημα και η κατάσταση». Αυτό δήλωσε, πριν από τη σύσκεψη στο Δήμο Πατρέων για τα χθεσινά επεισόδια στο λιμάνι, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων Τάσος Αποστολόπουλος, σε δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr. Να σημειωθεί πως -σύμφωνα με την Αστυνομία- τα ακραία στοιχεία είναι τα μέλη της «Χρυσής Αυγής».
Όπως είπε, έχει ήδη μιλήσει για το θέμα με τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, ο οποίος και περιμένει αμέσως μετά τη σύσκεψη να του αποστείλει τις προτάσεις από τη σύσκεψη των φορέων, ώστε να δρομολογήσει μια λύση.

Οικονόμου προς Κατσιφάρα: Δεν μπορώ να ενισχύσω Αστυνομία λόγω εκλογών


Η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει σε προεκλογική περίοδο τη διενέργεια μεταθέσεων ή αποσπάσεων. Ωστόσο, η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στην Πάτρα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου και θα υλοποιηθεί μετά τις εκλογές, και από τούδε και στο εξής εντείνονται τα μέτρα αστυνόμευσης της περιοχής, με πυκνότερη και εντονότερη παρουσία της Αστυνομίας και με αλλεπάλληλους ελέγχους. Αυτό υπογράμμισε ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία πριν από τη σύσκεψη στο δημαρχείο της Πάτρας για τα χθεσινά επεισόδια (κλικ εδώ για τα αποτελέσματα), σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο δήμαρχος Γιάννης Δημαράς.
Ο περιφερειάρχης ζήτησε ένταση της αστυνόμευσης μέσα και έξω απ' το λιμάνι της Πάτρας και περιπολίες αστυνομικών, σε μόνιμη βάση, σε συνοικίες της πόλης όπως οι Ιτιές, η Παραλία και τα Ζαρουχλέϊκα. Επίσης, η ένταση των αστυνομικών μέτρων αφ' ενός να είναι άμεση και αφ' ετέρου ν' αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά με την ενίσχυση της δύναμης της τοπικής Αστυνομίας.
Ο Απ. Κατσιφάρας περιέγραψε στον υπουργό την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα στην Πάτρα και επεσήμανε ιδιαίτερα ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Παράλληλα, η εκκένωση των εγκαταστάσεων της «Πειραϊκής Πατραϊκής», σε συνδυασμό με την καλύτερη φύλαξη ολόκληρης της περιοχής γύρω απ' το παλιό εργοστασιακό συγκρότημα, θα λειτουργήσει κατευναστικά για το πρόβλημα απομακρύνοντας τους παράνομους μετανάστες.
Η θέση που επανέλαβε ο περιφερειάρχης είναι ότι η θωράκιση των χώρων μέσα και έξω απ' το λιμάνι της Πάτρας και η εντατικοποίηση των ελέγχων θα στείλει στους παράνομους μετανάστες μήνυμα ότι η Πάτρα δεν μπορεί ν' αποτελέσει σημείο διαφυγής τους προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.