Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε αλλαγή των πολιτικών που απέτυχαν μέχρι σήμερα, επιτείνοντας την ύφεση και την ανεργία

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, όπου συμμετείχαν 15 Πρωθυπουργοί  και αρχηγοί κρατών και  ήταν αφιερωμένη στην Ανάπτυξη, ζήτησε αλλαγή των πολιτικών που απέτυχαν μέχρι σήμερα, επιτείνοντας την ύφεση και την ανεργία.
Επισήμανε ότι, από την αρχή, είχε ζητήσει, μαζί με την πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης, να προωθηθούν και πολιτικές ανάπτυξης και στήριξης της πραγματικής οικονομίας, πράγμα το οποίο σήμερα γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς, τόνισε την ανάγκη να επιτύχει η Ελλάδα τους στόχους της, υποκινώντας, ταυτόχρονα, άμεση ανάκαμψη. Υπογράμμισε ότι, χωρίς άμεση ανάκαμψη, οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν. Ήδη, τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου υστερούν σε σχέση με τους στόχους, εξαιτίας της ύφεσης και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών δεν δούλεψαν και δεν πρόκειται να δουλέψουν. Τους επισήμανε ακόμα ότι, παρά τις αυξήσεις φορολογικών συντελεστών τα τελευταία δύο χρόνια, τα φορολογικά έσοδα του 1ου τριμήνου του 2012 έχουν πέσει κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του  2010.
Επισήμανε ακόμα ότι για επιτευχθούν οι στόχοι του  προγράμματος πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις, ώστε η οικονομία να μπορέσει να ανακάμψει.
Επανέλαβε όλες τις τροποποιήσεις που έχει ήδη ζητήσει στο πρόγραμμα στην Ελλάδα, προσθέτοντας παράλληλα και σειρά νέων προτάσεων, που αφορούν  το ρόλο της Ευρώπης στην Ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση της Ελληνικής κρίσης.

Ειδικότερα όσον αφορά την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη ανέπτυξε τις θέσεις του για:


1.    Project bonds (Ομόλογα έργων), διότι θα δώσουν πρόσθετη ρευστότητα για μεγάλα έργα.

2.    Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ενεργότερη παρουσία
Η εμμονή σε τόσο αυστηρά τραπεζικά κριτήρια δυσκολεύει την προσπάθεια για αναθέρμανση της οικονομίας σε αυτή την κρίσιμη φάση. Ειδικά στην Ελλάδα, χρειάζεται ενεργότερη στήριξη για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και τις ΜΜΕ. Συμμετοχή, επίσης, σε ένα Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
3.    Ειδικό εργαλείο ρευστότητας για την Ελλάδα
Θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές. Πρώτα με χρήση των επιπλέον 10 δισεκ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης, με στήριξη ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου μεταξύ άλλων, με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, την ΕΤΕπ και τις αποκρατικοποιήσεις. Με έμφαση στην χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
4.    Ταμείο άμβλυνσης κοινωνικών επιπτώσεων του Μνημονίου
Λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της ανεργίας, αλλά και των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν μελλοντικές διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, χρειάζεται ειδική στήριξη των πληττομένων από αδιάθετους κοινοτικούς πόρους, πέραν του ΕΣΠΑ.
5.    Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.
Εξέταση δημιουργίας ζωνών με φορολογικά και άλλα κίνητρα για εγκατεστημένες επιχειρήσεις, με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων. Υπάρχει, ήδη, η περίπτωση της Πολωνίας, που διατηρεί, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ειδικό καθεστώς μετά την ένταξή της.
6.    Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εγγύησης Καταθέσεων
Δημιουργία ενός Μηχανισμού Εγγύησης Καταθέσεων  σε Ευρωπαϊκή κλίμακα, σύμφωνα και με τη σχετική πρόταση Μόντι, που θα αποτρέψει την «αιμορραγία» καταθέσεων από το Νότο  προς το Βορρά της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από Ελληνικής πλευράς, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τις ιδιωτικοποιήσεις, να επιταχύνουμε την απορρόφηση Ευρωπαϊκών πόρων, να υιοθετήσουμε, ένα νέο, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, να εξαλείψουμε τη γραφειοκρατία και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα φιλικό στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.
Τέλος, ο κ. Α. Σαμαράς τόνισε ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που πρέπει. Αλλά με δεδομένη την κρισιμότητα των στιγμών, χρειαζόμαστε την στήριξη των εταίρων μας. Κυρίως, ένα πολιτικό μήνυμα ότι η Ευρώπη κατανοεί τις πολιτικές και κοινωνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τέτοιες στιγμές πρέπει όλοι στην Ευρώπη να ενθαρρύνουν  και να στηρίξουν  τον Ελληνικό λαό.

Για πρώτη φορά, σε κείμενο συμπερασμάτων του ΕΛΚ, έγινε προσωπική αναφορά στην Ελλάδα και τον Αντώνη Σαμαρά και  εκφράστηκε η στήριξη στις προσπάθειές του, για ένα ολοκληρωμένο μείγμα πολιτικής που θα εξαλείφει το έλλειμμα, ενώ ταυτόχρονα θα αποκαθιστά την ανάπτυξη στην Ελληνική οικονομία. Όπως και την εμπιστοσύνη. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται  -επίσης για πρώτη φορά- ότι οι υπόλοιποι ηγέτες του ΕΛΚ, αποδέχονται τρόπους για να ενισχύσουν τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας έτσι το σημερινό πρόγραμμα.