Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΤΑ ΦΕΝΕΑΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ !!!


Σε ένα χωριό, του Φενεού ένας “γέροντας” σε σχετικό ερώτημά μου: γιατί ερημώνει το χωριό του, μου απάντησε: «παιδί μου, όταν πεθαίνει ο γέρος κλείνει το σπίτι. Κανένας δεν έρχεται να το ανοίξει».
Με την απάντηση αυτή ,γεμάτη σοφία, με την πείρα της ζωής, χωρίς σπουδές, έδειξε την ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην ορεινή περιφέρεια. Κανένας δεν έρχεται να το ανοίξει. Δεν υπάρχει διαδοχή. Οι νέοι έφυγαν. Οι λόγοι οικονομικοί και πολιτιστικοί, με όλα τα επακόλουθά τους στην : υγεία, εργασία, μόρφωση και ψυχαγωγία, τους ανάγκασαν και τους αναγκάζουν συνέχεια να φεύγουν απ' αυτό. Και τον “γέρο” σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, τον βαραίνει ο πόνος της σταδιακής ερήμωσης του χωριού από τους κατοίκους και κύρια από τους νέους. Μεγάλο μέρος της γεωργικής γης, των ορεινών χωριών του Φενεού, έχει πιάσει αγκάθια, έλατα, κέδρα, πουρνάρια κτλ. . Έτσι, είναι η κατάσταση και στα περισσότερα χωριά της Ορεινής Κορινθίας. Οι μόνιμοι, λιγοστοί κάτοικοι των χωριών ασχολούνται κύρια με ανάμεικτες γεωργοκτηνοτροφικές εργασίες, όπως και σε κάθε ορεινό χωριό της Πατρίδας μας. Η απουσία των γεωτεχνικών και άλλων ειδικών από το χωράφι, το μαντρί δηλαδή της επιστήμης και του κράτους, περιττό να τονιστεί. Παράλληλα μ' όλα αυτά αντιμετωπίζουν τα ορεινά χωριά και θέμα έλλειψης εργατικών χεριών, γιατί οι νέοι , αυτοί που είναι ικανοί να εργαστούν, έχουν φύγει και φεύγουν συνεχώς. Τώρα γιατί φεύγουν; οι υπεύθυνοι ας ψάξουν να βρουν την αιτία. Τα πράγματα για το Φενεό θα ήταν κάπως καλύτερα, αν τα προϊόντα που περισσεύουν τα διέθετε στο εμπόριο, ο παραγωγός και εισέπραττε τη τιμή που του ανήκει, αλλά δυστυχώς τα πολλά χέρια των μεσαζόντων, ή η έλλειψη υποδομών, καρπώνονται τον ιδρώτα . Να μια συνοπτική εικόνα των χωριών του Νομού μας, ενός αντιπροσωπευτικού Νομού της ορεινής υπαίθρου της πατρίδας μας. Παρ' όλη τη φυσική ομορφιά του, παραμυθένιο φυσικό περιβάλλον, δεν μπορεί να κρατήσει κοντά του τους νέους, που πηγαίνουν στις πόλεις με τα καυσαέρια και στο εξωτερικό, μακριά από την πατρίδα τους.
Ο περιφερειάρχης και οι βουλευτές ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους γιατί διαφορετικά δεν θα απομείνει τίποτα σε λίγα χρόνια, απ' αυτό που ονομάζεται Φενεάτικη ύπαιθρος και Φενεάτικο χωριό!!!
Θα μείνουν όμως αρκετά απ΄τα χωριά και οι μαχαλάδες τους, ως τοπωνύμια..

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ
ΣΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ.