Τις κυρίαρχες τάσεις που επικρατούν αυτήν τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία παρουσιάζουν οι δύο παράλληλες έρευνες που διεξήγαγε η zougla.gr από την 13η έως και την 20η Μαρτίου 2012. Στην πρώτη έρευνα ψήφισαν 19.425 ψηφοφόροι -χρήστες του Διαδικτύου οι οποίοι προσήλθαν αυθορμήτως στην διαδικτυακή κάλπη. Το δείγμα αυτό ανιχνεύει κατά κύριο λόγο τον όγκο των μετακινούμενων ψηφοφόρων. Ο όγκος αυτός των εκλογέων χαρακτηρίζεται από έντονη ρευστότητα, θυμό και αγανάκτηση, συναισθηματική φόρτιση και αντιδρά στιγμιαία στις εξελίξεις.
Η δεύτερη έρευνα διεξήχθη παράλληλα με την πρώτη και από την 17η Μαρτίου έως και την 20η του ιδίου μηνός και αφορά δείγμα 8.000 πολιτών οι οποίοι έχουν καταγραφεί στην ειδική τράπεζα πληροφοριών της zougla.gr οικειοθελώς. Από αυτό το δείγμα που είναι διαχρονικό και έχει καταδείξει επανειλημμένα την αξιοπιστία του σε Ανοικτές Διαδικτυακές Ψηφοφορίες, όπως εκείνη η οποία κατέγραψε την διαφορά του 11% μεταξύ «ΠΑΣΟΚ» και «ΝΔ» στις εκλογές του 2009 ή εκείνη η ψηφοφορία η οποία κατέγραψε με ακρίβεια την υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. Στις συγκεκριμένες δύο περιπτώσεις καμία συμβατική δημοσκόπηση από όσες είχαν δημοσιευθεί δεν είχε καταγράψει την πραγματική εικόνα. Από αυτό λοιπόν το δείγμα ψήφισε το 12 %περίπου, ήτοι 936 άτομα. Τα άτομα αυτά κλήθηκαν να ψηφίσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα πάνω όμως στην ίδια ακριβώς φόρμα με την πρώτη έρευνα η οποία ήδη έτρεχε.
Η δεύτερη έρευνα αφορά ένα δείγμα περισσότερο διαχρονικό και σταθερό με λιγότερες στιγμιαίες εξάρσεις και περιορισμένα συναισθηματικά ανακλαστικά.
Οι δύο έρευνες ωστόσο περιγράφουν μία εικόνα του πολιτικού σκηνικού η οποία χαρακτηρίζεται από:
1) Έντονη κινητικότητα των ψηφοφόρων που εγκαταλείπουν μαζικά τα δύο μέχρι σήμερα κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
2) Ενίσχυση κομματικών σχηματισμών τόσο στην Αριστερά όσο και στην Άκρα Δεξιά.
3) Την πρωτόγνωρα εντυπωσιακή είσοδο στο πολιτικό σκηνικό του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» το οποίο διεμβολίζει καταλυτικά την Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΛΑΟΣ και αποτελεί μία «ζώνη μαξιλάρι» μεταξύ της δεξιάς της συντηρητικής παράταξης και της ακροδεξιάς. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου, ωστόσο, φαίνεται να εισπράττει σημαντικές διαρροές και από το ΠΑΣΟΚ.
4) Την χαρακτηριστική μείωση της επιρροής του κόμματος του ΛΑΟΣ με αντίστοιχη ενίσχυση της πρωτοεμφανιζόμενης ακροδεξιάς παράταξης της «Χρυσής Αυγής».
Πίνακας 1
Περισσότερα στο zougla.gr