Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων στους χιλιάδες αγρότες από τον ΕΛΓΑ

Ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κ. Τσιάρας, με αφορμή τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων στους χιλιάδες αγρότες  από τον ΕΛΓΑ,  προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε ήδη 1½ χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου 3877/2010 (ΦΕΚ 160 Α΄/20.09.2010), που άλλαξε το καθεστώς στις γεωργοκτηνοτροφικές ασφαλίσεις. Αντί όμως η λειτουργία του ΕΛΓΑ να βελτιωθεί, πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι συνεχείς δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται κατά την εφαρμογή του αποκαλύπτουν την  προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε.

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι για τις αποζημιώσεις, που δικαιούνται από τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, το φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο στη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Οι ίδιοι όμως, σύμφωνα με το νέο νόμο, έχουν προκαταβάλει τις νέες αυξημένες, κατά 50% έως και 100% σε κάποιες περιπτώσεις, ασφαλιστικές εισφορές, σε μια δύσκολη εποχή, που το αγροτικό εισόδημα βαίνει μειούμενο. Και, δικαιολογημένα, έχουν την προσδοκία να αποζημιώνονται σωστά, δίκαια και έγκαιρα. Αντιθέτως κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύμηνες καθυστερήσεις στις καταβολές των αποζημιώσεων όταν μάλιστα κατά το προηγούμενο έτος 2011 οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η συνδρομή του ΕΛΓΑ ήταν λιγότερες από ό,τι άλλες χρονιές.

        Για το λόγο αυτό κατέθεσα ερώτηση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία  ζητάμε την άμεση πληροφόρηση για τα πλήρη οικονομικά στοιχεία, αλλά και την κατάθεση των σχετικών εγγραφών που τα αποδεικνύουν, και που αφορούν τις εισπραχθείσες γεωκτηνοτροφικές εισφορές, αλλά και τις καταβαλλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ προς τους Έλληνες παραγώγους, καθώς και το χρόνο ανταπόκρισης καταβολής των αποζημιώσεων, μετά από την πλήρη εφαρμογή του ν. 3877/2010 (ΦΕΚ 160 Α΄/20.09.2010), που άλλαξε το καθεστώς ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας».