Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Θανάσης Δαβάκης : Δεν είναι δυνατόν να αφαιρούνται θησαυροί της εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς και οι αρμόδιοι – πολιτικοί να παραμένουν και στις θέσεις τους σαν να μη συνέβη τίποτε.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λακωνίας, κ. Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεύτερη μέρα σιωπής από τους αρμόδιους. Και τα ερωτηματικά που δημιουργεί η κλοπή που έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη εντείνονται. Δεν είναι δυνατόν να αφαιρούνται από το σημαντικότερο μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στο κέντρο της Αθήνας, θησαυροί της εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς και οι αρμόδιοι – πολιτικοί και όχι μόνον - να παραμένουν και στις θέσεις τους σαν να μη συνέβη τίποτε. Έργα που θα έπρεπε να φυλάσσονται με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές, αποδεικνύεται πως χάθηκαν εξαιτίας της αμέλειας, της αδιαφορίας και την ανεπάρκειάς τους.
Οι έχοντες, για δεκαετίες, την ευθύνη της διαχείρισης αυτού του Οργανισμού οφείλουν να απαντήσουν στα απλά ερωτηματικά του κάθε πολίτη σχετικά με τα ποσά που δαπανώνται για τη φύλαξη, τους κανόνες ασφαλείας της Εθνικής Πινακοθήκης και τα κενά που υπάρχουν. Οφείλουν, προπάντων -όπως και ο πολιτικός προϊστάμενός τους- να αναλάβουν έμπρακτα τις ευθύνες τους.  
Κατά τα άλλα είμαστε βέβαιοι ότι η Ελληνική Αστυνομία για μια ακόμη φορά θα κάνει το καθήκον της..».

Επίσης ο κ. Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με τη χθεσινή πυρκαγιά στο ιστορικό κτήριο του Ξενοδοχείου "Ακροπόλ":

«Δυστυχώς, το 2012 ξεκίνησε άσχημα για τον ελληνικό Πολιτισμό. Μετά την κλοπή σημαντικών έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη, η χθεσινή πυρκαγιά, στο "Ακροπόλ", έδωσε τη χαριστική βολή σε ένα κηρυγμένο διατηρητέο κτήριο, το οποίο συνδεόταν άρρηκτα με την αθηναϊκή κοινωνία και την ιστορία της.
Τα ερωτήματα που γεννούνται για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι αμείλικτα:
-           Αληθεύει - ναι ή όχι; – ότι παρά τις σχετικές αιτήσεις, δεν ενέκρινε τη διάθεση κονδυλίων για τη φύλαξη του κτηρίου;  
-           Αληθεύει – ναι ή όχι; – ότι, ενώ ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση εργολάβου ανακαίνισης είχε ήδη ολοκληρωθεί, εξακολουθεί να κρατείται στα συρτάρια του Υπουργείου;
-           Αληθεύει – ναι ή όχι; – ότι με την ανοχή των Υπουργείων Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη, η ευρύτερη περιοχή αφέθηκε στο έλεος παράνομων μεταναστών;
Για όλα αυτά, αναμένουμε άμεσα υπεύθυνες απαντήσεις. Ανοχή στη συνέχιση της ανευθυνότητας και της αδιαφορίας δεν μπορεί να υπάρξει. Η ηγεσία του Υπουργείου δεν μπορεί να παραμένει αδρανής και άφαντη.
Σε κάθε περίπτωση, χρέος της Πολιτείας είναι να βρει τους ένοχους, να διασφαλίσει τη φύλαξη των πολιτιστικών μας μνημείων και να δράσει άμεσα για την ανακατασκευή-αποκατάσταση του κτηρίου. Αλλά και να αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να μην υποβαθμισθεί ακόμη περισσότερο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Όταν, όμως, ο Πολιτισμός δέχεται τέτοια κτυπήματα, οι υπεύθυνοι δεν μπορεί να παριστάνουν τους ανεύθυνους».