Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Οι αυθαιρεσίες εις βάρος των αγροτών συνεχίζονται»

Ερώτηση στο Κοινοβούλιο προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνυπέγραψε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με την παρακράτηση της ασφαλιστικής εισφοράς για τον ΕΛΓΑ από τις αγροτικές επιδοτήσεις. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Ο Τομέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με 15 ακόμη συναδέλφους, κατέθεσε ερώτηση προς τον κύριο Σκανδαλίδη, σχετικά με την αμφίβολης νομιμότητας παρακράτηση της ασφαλιστικής εισφοράς για τον ΕΛΓΑ από την ενιαία ενίσχυση, η πρώτη δόση της οποίας καταβλήθηκε στα μέσα του Νοεμβρίου.
Όπως είναι γνωστό, όταν το Υπουργείο ξεκίνησε εσπευσμένα την είσπραξη της ασφαλιστικής εισφοράς, σε μια περίοδο που ο ΕΛΓΑ δεν διέθετε καν έγκυρους κανονισμούς ασφάλισης, είχε ζητήσει από τους αγρότες να υπογράψουν και μία εξουσιοδότηση, η οποία έδινε το δικαίωμα στην Αγροτική Τράπεζα να παρακρατήσει την ασφαλιστική εισφορά από τις επιδοτήσεις.
Η διαδικασία αυτή εγείρει σοβαρότατες αμφιβολίες ως προς τη νομιμότητά της. Κατ’ αρχήν, ο σχετικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αγροτικές ενισχύσεις προβλέπει ρητά ότι αυτές πρέπει να καταβάλλονται στο ακέραιο. Στην ερώτηση που καταθέσαμε ζητάμε διευκρινίσεις για το αν η Κυβέρνηση γνώριζε για την παρακράτηση. Προσωπική μου εκτίμηση είναι βεβαίως ότι η Αγροτική Τράπεζα δεν ενήργησε με δική της πρωτοβουλία, αλλά προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια με εντολή της Κυβέρνησης, η οποία, χωρίς να εγγυάται την καταβολή αποζημιώσεων, ήθελε να διασφαλίσει την είσπραξη της εισφοράς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κληθεί να τοποθετηθεί για τη νομιμότητα ή μη αυτής της παρακράτησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποιοι αγρότες έχουν υπογράψει εξουσιοδότηση. Υπάρχουν ωστόσο πολλές καταγγελίες από αγρότες, στους οποίους έγινε παρακράτηση χωρίς να έχουν καν υπογράψει. Σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το παράνομο της πράξης. Πρόκειται για καθαρή αυθαιρεσία, καθώς ούτε το κράτος ούτε κανένα πιστωτικό ίδρυμα δικαιούται να συμψηφίσει οφειλές των αγροτών με τις ενισχύσεις.
Επειδή είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση από το Υπουργείο ότι όποιοι αγρότες δεν καταβάλουν την ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ δεν θα λάβουν την κοινοτική ενίσχυση, η Νέα Δημοκρατία είχε έγκαιρα επισημάνει την αυθαιρεσία αυτής της απειλής και είχαμε καλέσει το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στην εισφορά και τις επιδοτήσεις. Προσωπικά είχα από τον Απρίλιο προτείνει τον συμψηφισμό της εισφοράς με τα ποσά επιστροφής του αγροτικού ΦΠΑ που δικαιούται κάθε παραγωγός, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εισφοροδιαφυγής. Βεβαίως, είχα επισημάνει ότι είναι επιβεβλημένη και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της εισφοράς. Είναι απαραίτητο να επανέλθει ο υπολογισμός βάσει τιμολογίων πώλησης, διότι δεν έχει νόημα ο αγρότης να ασφαλίζει παραγωγή που δεν υπάρχει.
Πρέπει να μπει φρένο στην κρατική αυθαιρεσία, η οποία έχει ροκανίσει το αγροτικό εισόδημα, μέσω της φορολόγησης, της αύξησης του κόστους παραγωγής, της περικοπής των αποζημιώσεων και, πλέον, μέσω της περικοπής των ενισχύσεων. Περιμένουμε την απάντηση του Υπουργού και βεβαίως την επίσημη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα και ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα έχουμε, θα προβούμε σε όποιες άλλες ενέργειες κρίνονται απαραίτητες, προκειμένου οι αγρότες μας να μην υποστούν άλλες απώλειες στο ήδη πενιχρό εισόδημά τους.»