Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Εγκρίθηκε και επισήμως η 6η δόση απο το Eurogroup

- 10 με 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκταμιευθούν τα 8 δισ.
- Ο επικεφαλής της τρόικας Τόμσεν στέλνει απόψε την έκθεσή του στο ΔΝΤ
- Στο πόδι Γερμανία και Γαλλία: Εκακτη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί

Η πολυσυζητημένη 6η δόση για την οποία απαιτήθηκαν οι υπογραφές όλων των πολιτικών αρχηγών τελικά θα φτάσει στα ελληνικά χέρια για να ξεπληρωθούν άλλα χρέη και να μην οδηγηθούμε σε στάση πληρωμών.

Οι εταίροι μας άναψαν  το "πράσινο φως" στη Σύνοδο του Eurogroup, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, και οι ημερομηνίες για την εκταμίευση σύμφωνα με τις προετοιμασίες που γίνονται για την υποδοχή της από την ελληνική πλευρά θα είναι μεταξύ 10 και 15 Δεκεμβρίου.

Μέρος της δόσης αναμένεται να χρησιμοποιηθεί πέραν των άλλων και για την αναχρηματοδότηση μέρους του "εσωτερικού" χρέους (έντοκα γραμμάτια) που λήγει τον Δεκέμβριο. Από τα 4 περίπου δισ. ευρώ τα 3 θα αναχρηματοδοτηθούν με νέες εκδόσεις και το υπόλοιπο από την 6η δόση.

Παράλληλα θα καλυφθούν οι "ελλείψεις" για την κάλυψη των πληρωμών του Δεκεμβρίου αλλά και των υποχρεώσεων του Ιανουαρίου. Οι επόμενες μεγάλες λήξεις έτσι κι αλλιώς είναι τον Μάρτιο.

Ο επικεφαλής της τρόικας Π. Τόμσεν αναμένεται απόψε κι όλας να στείλει την έκθεσή του στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ στην οποία, σύμφωνα με πήροφορίες, φέρεται να εισηγείται την εκταμίευση και να δικαιολογεί την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που είναι απαραίτητη με βάση της συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και με δεδομένο ότι θα γίνει και το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται οτι το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητο το κούρεμα και μάλιστα σε έκθεση του είχε ζητήσει να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μega ο κ. Τόμσεν στηρίζει τα συμπεράσματα της έκθεσης του αποκλειστικά στη συμφωνία των Βρυξελλών επειδή το χρέος χωρίς τη συμφωνία αυτή δε θα είναι βιώσιμο.

"Εμείς το χρέος μας το κάναμε, τώρα είναι η σειρά σας" φάνηκε να είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος φτάνοντας στη Σύνοδο του Eurogroup. "Στην Ελλάδα έχουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσουμε με την επόμενη δόση, το νέο πρόγραμμα και το PSI" είπε ο υπουργός οικονομικών. "Διαθέτουμε την απαραίτητη πολιτική συναίνεση, την απαραίτητη εθνική ενότητα, καθώς και την εθνική βούληση και αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε" πρόσθεσε. "Είμαστε, επίσης, έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτή την πολύ σημαντική συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, για μια ισχυρή Ευρωζώνη που είναι ικανή να αντιδράσει και να στείλει πολύ καθαρά μηνύματα στις αγορές" κατέληξε.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβουργου είπε: "Πιστεύω ότι εκπληρώθηκαν οι όροι για πληρωμή της δόσης, αλλά αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, κ. Μπαρουάν ο οποίος είπε: "Υπάρχει έντονη ελπίδα για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα".

Η Αθήνα είναι η αφορμή για τους ευρωπαίους να σπείρουν τον τρόμο και να φανούν σωτήρες, ιδιαίτερα οι γερμανοί, όσο ακόμα παραμένουν σε θέση ισχύος.

Και η σωτηρία δεν θα ονομαστεί έτσι, αλλά τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, δηλαδή μια Ευρώπη στα μέτρα τους.

Η Κομισιόν οδεύει προς το τέλος της τουλάχιστον έτσι όπως την γνωρίζουμε. Γερμανία, Γαλλία και άλλοι "εθελοντές" θέλου εκείνοι πλεον ν' αποφασίζουν πριν από εμάς για εμάς, χωρίς να μπορούμε να φέρουμε αντίρρηση. Θέλουν να έχουν τον έλεγχο των προϋπολογισμών της κάθε χώρας αφαιρώντας τους την οικονομική τους ανεξαρτησία.

Γι αυτό και η "πρεμούρα" του γερμανού υπουργού Οικονομικών ο οποίος είπε το απόγευμα: "Πιέζουμε όλοι για να πετύχουμε το συντομότερο δυνατό μια ένωση σταθερότητας. Ελπίζουμε να προχωρήσουμε σήμερα σημαντικά."


Να τα αλλάξουμε όλα


Μιλώντας εξ ονόματος της Ανγκελα Μέρκελ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έδωσε το στίγμα όλων όσων θα αποφασιστούν.

Μας είπε ότι οι συνθήκες που υπάρχουν δεν λειτούργησαν και είπε ότι πρέπει να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις.

Ο κ.Βεστερβέλε όλα αυτά τα έλεγε μπροστά στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα ο οποίος έπρεπε και να απαντήσει.

Εδώ είναι και το ζουμί της υπόθεσης. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε ξεκάθαρα ότι πρέπει να αλλάξουμε τις συνθήκες, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ και όταν μια χώρα τις παραβιάζει, να μην το συζητάμε. Αλλά να της επιβάλονται αυτόματα κυρώσεις.

"Η ευρωπαϊκή ιδέα δεν είναι ένα αποκλειστικό κλαμπ, είναι η ιδέα ότι πρέπει να καλούμε όλους τους άλλους. Αλλά αφήστε με να προσθέσω ειλικρινά ότι είναι μια προσφορά. Αν μια χώρα δεν θέλει να συμμετάσχει, τότε αυτή η χώρα δεν μπορεί να έχει την δυνατότητα να εμποδίζει όλους τους άλλους", τόνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

"Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει με όσα είπε ο υπουργός Βεστερβέλε, αλλά πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του τις διαφορές στην ανάπτυξη ή τις δυνατότητες των διαφόρων χωρών και αυτός είναι ο λόγος που στην ΕΕ υπάρχουν πολιτικές που μπορούν να κάνουν τις χώρες περισσότερο ίσες", απάντησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας.

NEWSIT.GR