9/7/2025
Καταψηφίσαμε τη ΣΜΠΕ της Chevron — Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στην παραχώρηση της θάλασσας της Νότιας Πελοποννήσου
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η παράταξή μας “Πρώτα η Πελοπόννησος” ήταν μία από τις μόλις δύο παρατάξεις που καταψήφισαν κατηγορηματικά τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Νότια Πελοπόννησος» ( κόκκινη περιοχή).
Η θέση μας είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη:
Η Νότια Πελοπόννησος δεν είναι οικόπεδο προς πώληση — είναι κομμάτι του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου.
Γιατί είπαμε ΟΧΙ:
1. Η ΣΜΠΕ δεν προβλέπει δεσμευτικά και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας για τα ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα και τη μοναδική βιοποικιλότητα της περιοχής.
2. Απουσιάζει παντελώς πρόβλεψη για την περίπτωση περιβαλλοντικού ατυχήματος, όπως διαρροή πετρελαίου: καμία σαφής ανάληψη ευθύνης, κανένα πλαίσιο αποκατάστασης.
3. Η τοπική κοινωνία είναι αποκλεισμένη από κάθε στάδιο λήψης αποφάσεων. Δεν υπάρχει διαβούλευση, ούτε εξασφαλίζονται αντισταθμιστικά οφέλη.
4. Το οικονομικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο είναι πενιχρό σε σύγκριση με αντίστοιχες συμβάσεις σε άλλες χώρες – την ώρα που οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι τεράστιοι.
Η ψήφος μας δεν ήταν απλώς “κατά”. Ήταν στάση ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία και τις επόμενες γενιές.
Καλούμε:
1.Τις περιφερειακές παρατάξεις που υπερψήφισαν τη ΣΜΠΕ να εξηγήσουν δημόσια τη στάση τους. Πώς ακριβώς υπερασπίζονται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον δίνοντας το «πράσινο φως» σε μια τόσο προβληματική σύμβαση;
2.Την
κοινωνία των πολιτών, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα κινήματα να πάρουν
θέση. Η σιωπή δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση.
3.Τους δήμους και τα δημοτικά συμβούλια των παράκτιων περιοχών της Πελοποννήσου να εκφράσουν με ψήφισμά τους την αντίθεσή τους – ή τουλάχιστον να τοποθετηθούν υπεύθυνα. Η παράδοση της θάλασσας και του τουριστικού/παραγωγικού τους μέλλοντος στις πολυεθνικές εταιρείες χωρίς κανένα όφελος και χωρίς διαβούλευση δεν μπορεί να περάσει «στα ψιλά».
4. Καλούμε, επίσης, όλους τους βουλευτές Μεσσηνίας και Λακωνίας – των κυβερνητικών και των αντιπολιτευτικών κομμάτων – να πάρουν άμεσα και καθαρά θέση:
Θα δεχτούν αδιαμαρτύρητα την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την αποικιοκρατικού τύπου παραχώρηση της θαλάσσιας ζώνης της Νότιας Πελοποννήσου;
Θα υπερασπιστούν τους πολίτες, την τοπική οικονομία και το φυσικό μας περιβάλλον ή θα σιωπήσουν;
Απέναντι στη σιωπή, εμείς επιλέγουμε την ευθύνη.
Πατριωτισμός δεν είναι να εφευρίσκεις "γκρίζες ζώνες" για να δικαιολογήσεις λεόντειες συμβάσεις εις βάρος της χώρας. Πατριωτισμός είναι να υπερασπίζεσαι το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της πατρίδας σου.
Η Πελοπόννησος δεν παραδίδεται — προστατεύεται.
Η πλήρης Στρατηγική ΜελέτηΠεριβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ):