Του Μάνου Οικονομίδη *
Οι διαδρομές των εθνών είναι προορισμένες να αντιστέκονται στο ρίσκο της ασυνέχειας. Δεν κοντοστέκονται. Δεν αναιρούνται. Δεν αυτοδιαλύονται. Η προγενέστερη Ιστορία είναι διαρκώς και βιωματικά παρούσα, ως διδαχή εμπειρίας, προκειμένου να αποφεύγεται η επανάληψη λανθασμένων επιλογών, το κόστος των οποίων υπήρξε επώδυνο και μολυσματικό για τον ίδιο τον εθνικό κορμό.
Το εθνικό εκκρεμές, στην περίπτωση της τρέχουσας εκδοχής της πατρίδας μας, επιστρέφει στην αχρείαστη και ασυγχώρητη συνθήκη της μνημονιακής περιόδου. Τότε που, στις απαρχές της
προηγούμενης δεκαετίας, η Ελλάδα συνδέθηκε με σκάνδαλα και αρνητική δημοσιότητα. Ακυρώνοντας τη δυνατότητα του τόπου να συνεχίσει τη διαδρομή του με όρους αυτονομίας και αυτοτέλειας. Και καταβάλλοντας ασήκωτο τίμημα, σε επίπεδο θυσιών για τους Έλληνες πολίτες, φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας και κλιμακούμενης υποβάθμισης της ποιότητας ζωής όλων μας.Με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ να κυριαρχεί στις αναφορές των δυτικών, και πρωτίστως των ευρωπαϊκών ΜΜΕ για την Ελλάδα, η χώρα μας επιστρέφει στη λάθος πλευρά της συγκυρίας. Το εκκρεμές μετακινείται και πάλι στη γειτονιά της εθνικής παρακμής. Με αυτονόητα επιβαρυμένα δεδομένα, από τη στιγμή που κάθε επόμενη κρίση λειτουργεί προσθετικά και σωρευτικά σε σχέση με όσες έχουν προηγηθεί.
Η ηχώ του εθνικού αποτυπώματος
Σε έναν πολυπολικό κόσμο, απρόσωπο και με την έννοια του Δικαίου να
έχει υποκατασταθεί από την… ακουστική της ισχύος, η ηχώ κάθε εθνικού
αποτυπώματος προσλαμβάνει διαστάσεις ανατροφοδότη της ίδιας της
δυνατότητας κάθε έθνους να παρεμβαίνει στις διεθνείς εξελίξεις, να
μετατοπίζει το κέντρο βάρους του και να ανανεώνει τον ζωτικό χώρο που
καταλαμβάνει.
Μια Ελλάδα που περιγράφεται με μελανά χρώματα, περίπου ως «failed
state», μετατρέπεται αναπόφευκτα σε μια χώρα η δυνατότητα της οποίας να
διαμορφώνει την εθνική ατζέντα της σε διεθνές επίπεδο, υποχωρεί
δραματικά. Και μάλιστα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη διεθνή
συγκυρία, όπου κυριαρχούν η αβεβαιότητα και οι ανασφάλειες.
Οι ανατριχιαστικές μνήμες των Μνημονίων
Το συννεφιασμένο κλίμα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα σε διεθνές, κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως αδιαμεσολάβητη συνέπεια της έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, επαναφέρει στο συλλογικό θυμικό τις ανατριχιαστικές μνήμες της περιόδου της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων.
Τότε που το όνομα της Ελλάδας είχε «λεκιαστεί», οι Ευρωπαίοι μας κακοποιούσαν σε ρητορικό επίπεδο, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, και η Ελλάδα χρειάστηκε να διανύσει μεγάλη απόσταση, με την κοινωνία να υφίσταται και να υπομένει, σύνθετες και πολυεπίπεδες θυσίες, προκειμένου να διορθωθεί η υστεροφημία της χώρας και να αποκατασταθεί το όνομά μας σε διεθνές επίπεδο.
* Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “One Voice”, την Κυριακή 6 Ιουνίου 2025
ysterografa.gr