Για πρώτη φορά, η ορεινότητα αποτελεί αυτόνομο και διακριτό άξονα του κυβερνητικού καμβά
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Φουρνά, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, όπου είχε συζήτηση με νέους ανθρώπους που άφησαν μεγάλα αστικά κέντρα και επέλεξαν μια διαφορετική ζωή σε μικρά ορεινά χωριά της χώρας.
- Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, η οποία θα προκύψει από συνεχή διαβούλευση με τους τοπικούς και παραγωγικούς φορείς κάθε περιφερειακής ενότητας -εμβαθύνοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στα ειδικότερα ζητήματα κάθε δήμου.
- Ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τους ανθρώπους που έκαναν το βήμα προς την αποκέντρωση, για τις πολιτικές του παρόντος και του μέλλοντος που αφορούν στο δημογραφικό, τη διαχείριση του νερού, την χωροταξία, τις επενδύσεις και τις δουλειές, την ειδική μέριμνα για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, τον πρωτογενή τομέα σε συνδυασμό με την επισιτιστική επάρκεια, την αγροκλιματική ζωνοποίηση και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, και βέβαια το «ξαναζωντάνεμα» της περιφέρειας και των χωριών της.
- Για την επίτευξη της ανάπτυξης και της αποκέντρωσης η κυβέρνηση έχει εντάξει στον σχεδιασμό της την ορεινότητα, η οποία για πρώτη φορά αποτελεί αυτόνομο και διακριτό άξονα του κυβερνητικού καμβά. Για αυτό, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει έως το τέλος του 2025 τον συνολικό σχεδιασμό για την ορεινότητα με βάση τα Τοπικά Σχέδια Ανάπτυξης που καταρτίζονται σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τις εθνικές οριζόντιες πολιτικές. Με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και ειδικά προγράμματα, πολλά από τα οποία υλοποιούνται ήδη (περιγράφονται αναλυτικά στο επισυναπτόμενο σημείωμα) και που ενισχύουν την τοπική επιχειρηματικότητα, τις ορεινές επενδύσεις, τον αγροτουρισμό και την καινοτομία, τους νέους αγρότες που θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν σε ορεινές περιοχές, την απασχόληση, τους τομείς της ενέργειας, της υγείας και της παιδείας και τις ψηφιακές διασυνδέσεις στις περιοχές αυτές.
Μέσω gov.gr και του Gov.gr Wallet επιδίδουν οι Δήμοι έγγραφα σε πολίτες
Από σήμερα, οι Δήμοι της χώρας μπορούν να επιδίδουν ηλεκτρονικά στους πολίτες έγγραφα στη Θυρίδα πολίτη στο gov.gr και στο Gov.gr Wallet, με στόχο οι πολίτες να λαμβάνουν έγκαιρη ενημέρωση για τα έγγραφα, που τους αφορούν. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο οι Δήμοι αποκτούν έναν σύγχρονο, γρήγορο και διαφανή τρόπο επίδοσης, μειώνοντας τη γραφειοκρατία, εξοικονομώντας πόρους και χρόνο που συνεπάγεται η φυσική επίδοση εγγράφων, ενώ ενισχύεται η ασφάλεια της διαδικασίας.
- Επισημαίνεται ότι η επίδοση γίνεται προς πολίτες, οι οποίοι διαθέτουν ΑΦΜ και έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ – emep.gov.gr). Πλέον, οι Δήμοι μπορούν να επιδίδουν ή να κοινοποιούν ηλεκτρονικά αποσπάσματα βεβαιωτικών καταλόγων, ατομικές πράξεις και αποφάσεις Δημάρχων για οφειλές, απευθείας στις Θυρίδες των πολιτών στο gov.gr και στο Gov.gr Wallet. Οι πολίτες ενημερώνονται άμεσα με SMS και email στα στοιχεία επικοινωνίας που έχουν δηλώσει στο ΕΜΕπ και με σχετική ειδοποίηση (push notification) στο Gov.gr Wallet.
- Η υπηρεσία ξεκινά τη
λειτουργία της με έγγραφα που αφορούν δημοτικές οφειλές, ενώ προβλέπεται
η επέκτασή της και σε άλλα είδη επιδόσεων ή κοινοποιήσεων δημοσίων
εγγράφων στο μέλλον, καθώς και η αξιοποίησή της και από άλλους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.
- Σημειώνεται ότι η επίδοση ενός εγγράφου θεωρείται συντελεσμένη με το πέρας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ανάρτηση του εγγράφου στη Θυρίδα, εκτός εάν ο αποδέκτης αποδείξει τη συνδρομή λόγων ανωτέρας βίας που δεν επέτρεψαν την πρόσβαση στο περιεχόμενο του εγγράφου ή εφόσον αυτή η αδυναμία οφείλεται σε λόγους που αφορούν στον φορέα του δημόσιου τομέα.
- Για κάθε έγγραφο που επιδίδεται, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να εκδίδει αποδεικτικό επίδοσης από τη θυρίδα του στο gov.gr. Το αποδεικτικό περιλαμβάνει τα στοιχεία της πράξης, την ημερομηνία ανάρτησης και, εφόσον υπάρξει, την ημερομηνία ανάγνωσης από τον πολίτη. Το αποδεικτικό φέρει επίσης μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ψηφιακή σφραγίδα, και μπορεί να διακινηθεί είτε ηλεκτρονικά είτε ως έντυπο αντίγραφο.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ιδρύεται Επαγγελματικό Λύκειο σε σωφρονιστικό κατάστημα ενηλίκων
Το πρώτο Επαγγελματικό Λύκειο, το οποίο θα λειτουργεί εντός του Σωφρονιστικού Καταστήματος Λάρισας, ιδρύεται με κοινή απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιου Πετραλιά και του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννη Λαμπρόπουλου. Πρόκειται, για το 8ο Επαγγελματικό Λύκειο Λάρισας που θα λειτουργεί οργανωμένα σε σωφρονιστική δομή ενηλίκων στην Ελλάδα, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες του πληθυσμού των φυλακών.
- Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, ακόμη και υπό συνθήκες εγκλεισμού, με στόχο την ενδυνάμωση των κρατουμένων και τη διευκόλυνση της κοινωνικής και επαγγελματικής τους επανένταξης.
- Η νέα σχολική μονάδα, δημιουργεί συνθήκες για τη συνέχιση της εκπαίδευσης μετά το Γυμνάσιο, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό. Οι απόφοιτοι του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας, το οποίο λειτουργεί ήδη στο Σωφρονιστικό Κατάστημα από το 2004, παρέμεναν χωρίς οργανωμένη διέξοδο για σπουδές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι δυνατότητες περιορίζονταν σε αποσπασματικές ή εξ αποστάσεως λύσεις, χωρίς καθηγητές, χωρίς τάξεις, χωρίς υποδομές. Το αποτέλεσμα ήταν η αδυναμία των κρατουμένων να αποκτήσουν αναγνωρισμένα προσόντα και να αποκτήσουν ελπίδα για αλλαγή πορείας.
- Με την ίδρυση του 8ου ΕΠΑΛ, το Σωφρονιστικό Κατάστημα αποκτά μια πλήρη εκπαιδευτική αλυσίδα, που εκτείνεται από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση, μέχρι την επαγγελματική κατάρτιση. Το σχολείο θα λειτουργεί εντός του καταστήματος κράτησης, με κανονικό πρόγραμμα σπουδών και επίσημα αναγνωρισμένους τίτλους. Οι κρατούμενοι αποκτούν πρόσβαση σε επαγγελματική κατάρτιση, σε οργανωμένη μάθηση και σε ένα πλαίσιο που ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την προοπτική ζωής μετά την αποφυλάκιση.
- Το 8ο ΕΠΑΛ Λάρισας, είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης προσπάθειας. Από το 2015, ο τότε Διευθυντής του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας, Γιώργος Τράντας, σήμερα Διευθυντής Εκπαιδευτικών Μονάδων του Σωφρονιστικού Καταστήματος, εργάστηκε συστηματικά για να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ίδρυση ενός οργανωμένου λυκείου εντός της φυλακής. Ο Ν. 4763/2020 άνοιξε τον δρόμο για τη σύσταση τέτοιων δομών, ενώ η τοπική και περιφερειακή στήριξη που εξασφαλίστηκε στην πορεία αποδείχθηκε κρίσιμη.
Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αντιμετωπίζει την εκπαίδευση στις φυλακές όχι ως επικουρική πολιτική, αλλά ως οργανικό κομμάτι ενός εκπαιδευτικού συστήματος που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επενδύει στην κοινωνική συνοχή. Κάθε κρατούμενος που ολοκληρώνει ένα πρόγραμμα σπουδών, κάθε άνθρωπος που αποκτά γνώσεις και δεξιότητες εντός του χώρου κράτησης, ενισχύει τις πιθανότητες επανένταξης, απομακρύνεται από τον φαύλο κύκλο της υποτροπής και ενδυναμώνεται ως πολίτης.
Με τις μεταρρυθμίσεις κερδίσαμε, με τις μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουμε
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Linkedin:
… Προφανώς η χώρα έχει μια σειρά προβλήματα. Προφανώς η διεθνής πληθωριστική κρίση επηρέασε και επηρεάζει αρνητικά τα ελληνικά νοικοκυριά. Ωστόσο, ας απαντήσουμε σε μερικά ερωτήματα:
- Ζούσαν άραγε καλύτερα οι Έλληνες, πριν από 10 χρόνια, όταν η Ελλάδα έφτασε στα πρόθυρα της εξόδου από την Ευρωζώνη;
- Ήταν μήπως καλύτερα τα πράγματα το 2019, όταν οι επενδύσεις στην Ελλάδα φυτοζωούσαν και η Ελλάδα αντί να συγκλίνει, απέκλινε από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο;
- Είναι ανακριβές ότι οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 64% μεταξύ 2019-2024; Κι ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση;
- Είναι μικρότερο ποσοστό στην ανεργία το 7,9%, το σημερινό δηλαδή ποσοστό, ή το 18%, το ποσοστό δηλαδή του 2019; Είναι μικρό πράγμα σε μια χώρα 10,5 εκατ., όπως η Ελλάδα, να έχουν δημιουργηθεί περισσότερο από μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας;
- Είναι αλήθεια ή όχι ότι ο κατώτατος και ο μέσος μισθός αυξήθηκαν παραπάνω από τον πληθωρισμό; Ο κατώτατος είχε μια αύξηση 35% και ο μέσος μισθός 28%, όταν ο πληθωρισμός από το 2019 μέχρι σήμερα είναι 19,2%!
- Είναι αλήθεια ή όχι ότι μειώθηκαν 72 διαφορετικοί φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,4 μονάδες; Κι ότι έτσι φτάσαμε, μετά από πολύ καιρό, ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές, στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Επίσης, αν κάποιος πιστεύει το αντίθετο, θα τον παρακαλούσα να μας πει έστω έναν φόρο που αυξήθηκε από το 2019 μέχρι σήμερα.
- Είναι ή δεν είναι απόδειξη της σύγκλισης με τις πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το πραγματικό κατά κεφαλή ΑΕΠ, έχει αυξηθεί κατά 11%; Δεν είναι επιτυχία άραγε ότι ανεβήκαμε από το 62% το 2020 του ευρωπαϊκού μέσου όρου στο 70%;
- Πώς γίνεται, επίσης, κάποιος να καταναλώνει περισσότερο, να αποταμιεύει περισσότερο, να μειώνει τα χρέη του, αν δεν έχει παραπάνω χρήματα στην τσέπη του; Διότι τα στοιχεία δείχνουν ότι: Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε, μεταξύ 2019 και 2024, κατά 20%. Οι καταθέσεις από τα 137 δις. ευρώ έφτασαν τα 200 δις. ευρώ, με τα τρία πέμπτα της αύξησης να προέρχεται από τα νοικοκυριά. Ενώ παράλληλα το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε από 109,7% σε 94,1%.
- Κι ακόμα: έχουν συνωμοτήσει υπέρ της κυβέρνησης όλοι οι διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι αναφέρονται εγκωμιαστικά στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια;
Υπογράμμισα ήδη ότι σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Είμαστε, άλλωστε, μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και εννοείται πως οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, χωρίς αυταρέσκεια και χωρίς αλαζονεία, αλλά και χωρίς να δεχόμαστε κάθε ισοπεδωτική και λαϊκίστικη κριτική.
Εννοείται επίσης ότι στην προσπάθεια για μια καλύτερη Ελλάδα δεν πρέπει να φοβηθούμε τις μεταρρυθμίσεις. Δεν πρέπει να φοβηθούμε τις μάχες. Διότι διαφορετικά δεν μπορούμε να πετύχουμε και νίκες! Το να προχωρείς τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο δεοντολογικά ορθό, είναι και πολιτικά επικερδές. Η αδράνεια θα ζημίωνε τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και ακόμη περισσότερο τη χώρα.
Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε μια σειρά πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι οι μειώσεις άμεσων φόρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, η νέα στρατηγική για τις εξαγωγές, τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια για τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τις ΑΠΕ, η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις κατά 25%.
Αυτή είναι μια πολιτική κοινής λογικής που μπορεί να κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή. Και να δώσει το περιθώριο για μια πιο ουσιαστική κοινωνική πολιτική. …