Κυριακή 6 Ιουλίου 2025

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος μέχρι την Τετάρτη, έως τους 42 βαθμούς το θερμόμετρο – Ποιες περιοχές θα «βράσουν»

 Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος μέχρι την Τετάρτη, έως τους 42 βαθμούς το θερμόμετρο – Ποιες περιοχές θα «βράσουν» 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να αγγίξουν έως και τους 42 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, τουλάχιστον μέχρι και την Τετάρτη.

Η υψηλή θερμοκρασία ωθεί τους πολίτες στις κοντινές παραλίες, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση στους οδικούς άξονες που οδηγούν προς τις ακτές.

 «ασφυκτικά γεμάτες οι παραλίες της Αττικής», ενώ  παρά την έντονη ζέστη από τις υψηλές θερμοκρασίες, ένα ελαφρύ αεράκι προσφέρει προσωρινή ανακούφιση.

Υπενθυμίζεται  στους πολίτες η ανάγκη για ενυδάτωση, αντηλιακή προστασία και προσοχή τις μεσημβρινές ώρες, ενώ καλούνται οι οδηγοί να δείξουν υπομονή και να εφαρμόζουν ευλαβικά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, επισημαίνοντας ότι «οι καθυστερήσεις δεν πρέπει να χαλάσουν το κυριακάτικο μπάνιο».

Αναφορικά με την κυκλοφορία, αυξημένη κίνηση καταγράφεται:

  • Στην Αττική Οδό (ρεύμα προς Μαρκόπουλο),
  • Στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου (ύψος διυλιστηρίων, ρεύμα εξόδου),
  • Στις Λεωφόρους Ποσειδώνος, Βουλιαγμένης και Μαραθώνος.

Σημειώνεται πως το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 04-07-2025/12:00 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Πιο αναλυτικά, πολύ υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται στη χώρα μας από σήμερα Κυριακή (06-07-25) έως και την Τετάρτη (09-07-25). Οι υψηλότερες τιμές (μέγιστες τιμές άνω των 40 βαθμών) θα σημειωθούν από τη Δευτέρα (07-07-25) στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Την Πέμπτη (10-07-25) αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

Επισημαίνεται ότι:

Α. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Β. Η σχετική υγρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα (ενδεικτικά 20% με 30% τις μεσημβρινές ώρες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας).

Γ. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες, τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη στα αστικά κέντρα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και θα κυμαίνονται περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

  1. Την Κυριακή (06-07-25) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλα τα ηπειρωτικά και το Ιόνιο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τους 38 με 39 και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

β) στην ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

γ) στα νησιά του Ιονίου και τη Θράκη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

  1. Τη Δευτέρα (07-07-25) υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν και στην ανατολική νησιωτική χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου.

β) στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

  1. Την Τρίτη (08-07-25) αναμένεται μικρή άνοδος (περίπου κατά 1 με 2 βαθμούς) στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

β) στα δυτικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ) στα νησιά του Ιονίου τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

δ) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 βαθμούς Κελσίου.

  1. Την Τετάρτη (09-07-25) αναμένεται μικρή πτώση των υψηλών θερμοκρασιών στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο θα διατηρηθούν στα ίδια υψηλά επίπεδα.

Μόνο δύο χρόνια απομένουν για να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 βαθμό Κελσίου της μέσης αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, όπως ορίστηκε από τη συμφωνία του Παρισιού.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η υπέρβαση είναι πλέον σχεδόν αναπόφευκτη αν δεν μηδενιστούν άμεσα οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων.

Ο στόχος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των διεθνών προσπαθειών για περιορισμό της επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής. Η υπερθέρμανση πέρα από το όριο εκτιμάται ότι θα εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, ξηρασίες, λιώσιμο των πάγων και άνοδο της στάθμης της θάλασσας, με άμεσο αντίκτυπο σε νησιά και παράκτιες πόλεις.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 2024 καταγράφηκε ως η θερμότερη χρονιά στην ιστορία. Για την ώρα ο πλανήτης οδεύει προς την αύξηση των 2,7 βαθμών Κελσίου, με τους ειδικούς να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης.

Παρά την πρόοδο στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση παραμένει αργή και ανεπαρκής. Την ίδια ώρα, αρκετές κυβερνήσεις υπαναχωρούν από τις δεσμεύσεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, η παγκόσμιες προσπάθειες παραμένουν ανεπαρκείς. Η επόμενη διετία αποτελεί καθοριστική για το μέλλον του πλανήτη.