Την Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, επέλεξε να βραβεύσει για τον παγκόσμιο ρόλο της για περιβαλλοντικά και κλιματικά θέματα, το Women Leadership Award, που πραγματοποιήθηκε στη Βομβάη της Ινδίας. Μια σημαντική διοργάνωση-θεσμός που, από το 2013, επιβραβεύσει ηγετικά στελέχη στον τομέα των επιχειρήσεων, της πολιτικής, της εκπαίδευσης, των τεχνών, της επιστήμης, γυναίκες που διαπρέπουν στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής προσφοράς και της καινοτομίας και έχουν επηρεάσει θετικά τις κοινότητές τους μέσω των επιτευγμάτων τους.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου, που ήταν η μοναδική βραβευθείσα από την ευρωπαϊκή ήπειρο, τιμήθηκε για την διεθνή της δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και των θαλασσών, ως μια πολιτικός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Είναι Ειδική Απεσταλμένη του Έλληνα Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς ενώ ήταν επικεφαλής της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference». Διατελεί Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της
Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και Αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στη Γενεύη της Ελβετίας. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υδάτων (Global Water Partnership Organization) στη Στοκχόλμη, Αντιπρόεδρος της Μεσογειακής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του UNEP/MAP και Πρόεδρος του Κύκλου Μεσογειακών Κοινοβουλευτικών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Αθήνα. Επίσης, υπήρξε Επικεφαλής του Τομέα Υδάτων της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι.Η ίδια, παραλαμβάνοντας το βραβείο, ευχαρίστησε την διοργάνωση για αυτή την ιδιαίτερα τιμητική διάκριση, αναφέρθηκε στην εμπνευσμένη ηγεσία της Ελλάδας αλλά και του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σε αυτούς του τομείς ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους και την ενίσχυση της θέσης τους στην επιχειρηματικότητα, σε κυβερνητικούς και δημόσιους οργανισμούς και σε υψηλές θέσεις ευθύνης. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να συνεχίσουν οι γυναίκες να συνεισφέρουν στην κοινωνία μέσω της κοινωνικής υπευθυνότητας, της περιβαλλοντικής συνείδησης και της προώθησης βιώσιμων πρακτικών, ενθαρρύνοντάς τες να διεκδικήσουν ηγετικούς ρόλους και να επιτύχουν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. «Η αναγνώριση ηγετικών προσωπικοτήτων αποδεικνύει ότι οι γυναίκες μπορούν να καταφέρουν τα πάντα όταν έχουν τις κατάλληλες ευκαιρίες και υποστήριξη. Το Women Leadership Award αποτελεί μια σημαντική κίνηση για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ισχυρού μέλλοντος για όλες εμάς. Αναγνωρίζει και υπογραμμίζει την ανάγκη για ισχυρές γυναίκες ηγέτες που διαμορφώνουν τις κοινωνίες τους, προάγοντας την ισότητα, την βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία», υπογράμμισε.
Στην ομιλία της, η Δρ. Αυγερινοπούλου τόνισε τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα οι γυναίκες, σε σημαντικούς τομείς που επηρεάζουν την κοινωνία συνολικά, περιλαμβανομένων της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του κλίματος. «Αυτό είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει πρωτοφανείς περιβαλλοντικές προκλήσεις – από την κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση των ωκεανών μέχρι τη ρύπανση από πλαστικά και την απώλεια βιοποικιλότητας – και η ηγεσία των γυναικών σε αυτούς τους τομείς έχει αποδειχθεί ότι είναι τόσο μεταμορφωτική όσο και αναγκαία. Αναγνωρίζοντας ότι οι γυναίκες συχνά φέρουν δυσανάλογο βάρος από τις περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις, πρέπει να λάβουμε δράση για να αντιστρέψουμε αυτά τα δεδομένα. Πράγματι, τις τελευταίες δεκαετίες, οι γυναίκες βρίσκονται στην πρωτοπορία της ηγεσίας για το κλίμα και το περιβάλλον, οδηγώντας την πρόοδο μέσα από τις γνώσεις τους, την αναλυτική σκέψη και την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν τον τελικό στόχο: να διαφυλάξουν τη ζωή στη Γη. Γυναίκες πολιτικοί ηγέτες, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες, ανοίγουν τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Οι γυναίκες ηγέτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων περιβαλλοντικών υποθέσεων, οδηγώντας καινοτόμες λύσεις και βιώσιμες πρακτικές που προστατεύουν τον πλανήτη μας. Η δουλειά τους στην προστασία των ωκεανών μας, στην μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην προώθηση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης είναι μαρτυρία για τη δύναμη της περιεκτικής αυτής ηγεσίας», τόνισε.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ενδυνάμωση των γυναικών μπορεί να αποτελέσει το μέσο για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες είναι και μπορούν να είναι πιο επιδραστικές και να κάνουν σημαντική διαφορά στον τομέα του περιβάλλοντος και του κλίματος, να προωθούν πολιτικές που ανταποκρίνονται στο φύλο και φέρνουν ποικιλία απόψεων στη νομοθέτηση και τη χάραξη πολιτικής για το κλίμα και το περιβάλλον. «Η γενιά μας έχει αντλήσει βαθιά έμπνευση από το ατρόμητο πνεύμα των γυναικών που άνοιξαν τον δρόμο για βιώσιμες αλλαγές στον κόσμο μας. Οραματιστές όπως η Wangari Maathai, η οποία με την ακούραστη υπεράσπισή της για την αναδάσωση και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη άλλαξε τις κοινότητες στην Κένυα, η Sylvia Earle, των επαναστατικών εξερευνήσεων και της δέσμευσής της για τη διατήρηση των ωκεανών που βάθυναν την κατανόησή μας για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, η Vandana Shiva, ισχυρή υπερασπιστής της βιοποικιλότητας και της βιώσιμης γεωργίας, η Christiana Figueres, η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας συμφωνίας Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η Inger Andersen, Διευθύντρια του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, η Amina Mohammed, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ, και η Ursula Von Der Leyen που εισήγαγε τη Νέα Πράσινη Συμφωνία που αναμόρφωσε τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα πιο πράσινο μέλλον για την Ευρώπη και τον κόσμο, είναι φάροι ελπίδας και αντοχής. Εορτάζουμε επίσης εμβληματικές προσωπικότητες της περιβαλλοντικής επιστήμης, όπως η Jane Goodall, που με την αφοσίωσή της στη μελέτη και την προστασία του φυσικού κόσμου αναμόρφωσε τη σχέση μας με την άγρια ζωή, η Rachel Carson, του βιβλίου “Silent Spring” που έδωσε ώθηση στο σύγχρονο περιβαλλοντικό κίνημα, η Sunita Narain, η οποία με την έντονη υποστήριξή της για την περιβαλλοντική δικαιοσύνη στην Ινδία ενδυνάμωσε τις κοινότητες να προστατεύσουν τους φυσικούς τους πόρους, και η Severn Cullis-Suzuki, η οποία με τη δέσμευσή της για το περιβαλλοντικό ακτιβισμό μας θυμίζει ότι το μέλλον του πλανήτη μας βρίσκεται στα χέρια των τολμηρών και οραματιστών. Τα επιτεύγματά τους, καθώς και αυτά των λιγότερο γνωστών ηρωίδων, μας θυμίζουν ότι όταν το πάθος και ο σκοπός συναντώνται, η μεταμορφωτική ηγεσία αναδύεται, ενδυναμώνοντας τις γενιές να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, να προστατεύσουν τους ωκεανούς μας και να καλλιεργήσουν έναν υγιέστερο πλανήτη για όλους».
Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ινδίας
Εξάλλου, η Δρ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία της Ελλάδας και της Ινδίας σε θέματα βιωσιμότητας, περιβάλλοντος, κλίματος και ωκεανών. Μίλησε για την νέα Στρατηγική Συνεργασία των δύο χωρών, που συνδέονται με μακροχρόνιες σχέσεις και κοινά συμφέροντα στον σύγχρονο κόσμο, η οποία έγινε ισχυρότερη μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ινδίας, κ. Ναρέντρα Μόντι, στην Ελλάδα το 2023 και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, το 2024. Μέρος αυτής της συνεργασίας αποτελούν περιβαλλοντικές και κλιματικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ναυτιλιακή ασφάλεια, την οικολογία των θαλασσών, τους πόρους των ωκεανών, την μείωση και διαχείριση κινδύνου καταστροφών, την επιστήμη, την τεχνολογία και την ακαδημαϊκή συνεργασία, το εμπόριο, τη συνδεσιμότητα και τις ναυτιλιακές μεταφορές. «Έχουμε πολλές ευκαιρίες για συλλογική δράση στα υπάρχοντα πλαίσια συνεργασίας. Σας καλώ να αναλάβετε συλλογική δράση για το περιβάλλον, το κλίμα, για τις παρούσες και μελλοντικές γενιές. Ας κάνουμε αυτό το επόμενο βήμα, μαζί! Σας ευχαριστώ για το θάρρος σας, το όραμά σας και τη αμετακίνητη δέσμευσή σας για ένα μέλλον όπου κάθε γυναίκα μπορεί να ηγηθεί, να καινοτομήσει και να εμπνεύσει. Όταν οι γυναίκες αναδεικνύονται, οι κοινωνίες ευημερούν!», κατέληξε.