Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον Κόσμο. Οι περίπλοκες σχέσεις Ουκρανών-Ρώσων στην Ιστορία ( Σταύρος Λυγερός - Σωτήρης Δημόπουλος

 

Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον Κόσμο.<br>Οι περίπλοκες σχέσεις Ουκρανών-Ρώσων στην ΙστορίαΚωδικός προϊόντος: 14391

Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον Κόσμο.
Οι περίπλοκες σχέσεις Ουκρανών-Ρώσων στην Ιστορία

ΔιαθεσιμότηταΔιαθέσιμο στο ράφι

Σύνοψη

Το παρόν βιβλίο στην πραγματικότητα είναι δύο βιβλία σε συσκευασία ενός. Το Πρώτο Μέρος με τίτλο “Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον Κόσμο”, γραμμένο από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Σταύρο Λυγερό, είναι μία μελέτη για τη γεωπολιτική, διπλωματική, στρατιωτική και γεωοικονομική διάσταση της ουκρανικής κρίσης.
Το συμπέρασμα της μελέτης, όπως λέει και ο τίτλος της, είναι ότι αυτός ο πόλεμος, όποια κι αν είναι η κατάληξή του, θα αλλάξει ποιοτικά το διεθνές σύστημα, ο Κόσμος θα είναι γεωπολιτικά και γεωοικονομικά διαφορετικός. Είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού η διαδικασία μετάβασης από τη σημερινή παγκοσμιοποίηση σε ένα νέο διπολισμό, όπου στη μία πλευρά θα είναι η Δύση και στην άλλη το αναδυόμενο ευρασιατικό πλαίσιο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν προϊόν της υποφώσκουσας αυτής τάσης, αλλά η εκδήλωσή του επιταχύνει και ριζοσπαστικοποιεί τις εξελίξεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Με αυτή την έννοια, θα έχει πολύ μεγαλύτερη επίπτωση από όση είχαν οι μεγάλοι πόλεμοι μετά το 1945 (Κορέα, Βιετνάμ, Αφγανιστάν, Ιράκ).
Το Δεύτερο Μέρος με τίτλο “Οι περίπλοκες σχέσεις Ουκρανών-Ρώσων στην Ιστορία”, γραμμένο από τον δρα Σωτήρη Δημόπουλο (πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Κιέβου) είναι η μοναδική μελέτη στην ελληνική βιβλιογραφία για το πώς διαμορφώθηκαν οι όποιες φυλετικές και εθνικές ταυτότητες στον γεωγραφικό χώρο της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας χιλιετίας, από όταν δηλαδή αρχίζουν να συγκροτούνται στην περιοχή κάποια προπλάσματα κρατικής οντότητας.
Αν και σαφώς διακριτές, οι δύο μελέτες είναι συμπληρωματικές, με την έννοια ότι τα σύγχρονα γεγονότα αποκτούν μία άλλη ερμηνευτική πληρότητα εντασσόμενα στο ιστορικό πλαίσιό τους. Μπορεί έτσι ο αναγνώστης να κατανοήσει την πολυπλοκότητα και τις διακυμάνσεις που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των σημερινών εμπολέμων, Ουκρανών και Ρώσων, αντιλαμβανόμενος ότι η έννοια της “ουκρανικότητας” μέχρι και πριν από μερικά χρόνια δεν είχε το ίδιο περιεχόμενο και γεωπολιτικό πρόσημο για όλους τους Ουκρανούς. 

SOTIRIOS DIMOPOULOS

 Ο Σωτήρης Δημόπουλος με καταγωγή απο το Πιτσά και το Χελυδόρι Κορινθίας είναι πτυχιούχος της Σχολής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Κιέβου και Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα διατριβής «Το εθνικό ζήτημα της ΕΣΣΔ κατά τον Μεσοπόλεμο – Η περίπτωση της Αζοφικής». Εργάζεται ως πολιτικός αναλυτής, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί για θέματα εξωτερικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων, ιστορίας και γεωπολιτικής. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Διάλογος με την Iστορία: Κείμενα για την ιστορία και το εθνικό ζήτημα» και έχει μεταφράσει το βιβλίο του Ρώσου φιλόσοφου Νικολάι Μπερντιάεφ «Το νόημα της Ιστορίας» (2021). Επίσης, έχει επιμεληθεί την έκδοση των ποιημάτων του Ουκρανού ελληνιστή και γλωσσολόγου Αντρέι Μπελέτσκι (2019).