Μετά το καλοκαιρινό σοκ των υποκλοπών, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να υπερκαλύπτει το χαμένο έδαφος, με αιχμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ.
Από τις μετρήσεις τριών εταιριών που έγιναν πριν και αμέσως μετά την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
1. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να αυξάνει τη δύναμή της κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των εταιριών GPO, MRB και Pulse από 31,6% αυξάνεται σε 33,1%. Οι πολίτες σύμφωνα με αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιχειρούν να αντιμετωπίσουν θεσμικά το ζήτημα των υποκλοπών ενώ σε μεγαλύτερο ποσοστό θεωρούν θετικά τα μέτρα που έχει λάβει το κυβερνητικό επιτελείο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε την επιρροή του αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τη Ν.Δ., με αποτέλεσμα η διαφορά του κυβερνώντος κόμματος να μεγαλώσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τη ΔΕΘ είχε μέσο όρο 24,8% και μετά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ανέβηκε κατά 0,7%, στο 25,5%.
- Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει κέρδη από την υπόθεση των υποκλοπών αν και ο κ. Ανδρουλάκης είναι ο πρωταγωνιστής. Ωστόσο, από αυτή την υπόθεση δείχνουν κερδισμένα τα δύο μεγάλα κόμματα στο πλαίσιο της προεκλογικής πόλωσης αλλά και από τους χειρισμούς της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ η οποία επέλεξε να μην πάει στην ΕΥΠ για να ζητήσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και να καταγγείλει βάσει αυτών των δεδομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ από 12,3% που είχε μετρηθεί πριν από τη ΔΕΘ τώρα φαίνεται να χάνει 0,7%, στο 11,6%.
- Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα κόμματα είναι ευδιάκριτη μια πτωτική τάση. Το ΚΚΕ από 5,5% μετρήθηκε στο 5,2%, η Ελληνική Λύση από 4,4% στο 4,1%, ενώ το ΜέΡα25 παλεύει με το όριο εισόδου στη Βουλή του 3%.
- Σε ό,τι αφορά το «κυνήγι» της αυτοδυναμίας τα δεδομένα μετά την αναγωγή της πρόθεσης ψήφου δείχνουν ότι η Ν.Δ. βρίσκεται κοντά στον στόχο της για τη δεύτερη Κυριακή καθώς η πρώτη θα διεξαχθεί με την απλή αναλογική. Η αναγωγή παραπέμπει περίπου στο εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου 2019 καθώς η Ν.Δ. φαίνεται να λαμβάνει κοντά στο 37%, έναντι 28,4% του ΣΥΡΙΖΑ και 13% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,8%, η Ελληνική Λύση με 4,6% και το ΜέΡα25 με 3,3%. Η διαφορά δηλαδή Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 8,6 μονάδες και αν επιβεβαιωθεί στις κάλπες η τρέχουσα εικόνα των δημοσκοπήσεων, τότε η απόσταση της αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ. στις δεύτερες εκλογές θα είναι γύρω στη μία μονάδα.
Ταυτόχρονα, από τις έρευνες προκύπτει η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να έχει πειστικό αφήγημα τόσο για την πρώτη κάλπη όσο και για τη δεύτερη. Ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον σχηματισμό κυβέρνησης ηττημένων, το σενάριο δηλαδή της πολιτικής τερατογένεσης, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά αν επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις και στις πρώτες κάλπες βρεθεί πίσω κατά 8,6% από τη Ν.Δ., τότε θα είναι αδύναμο ως και ανύπαρκτο το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για νίκη στις δεύτερες εκλογές. Το ζήτημα πλέον για τη Ν.Δ. είναι στο διάστημα που απομένει να συνεχίσει τα μέτρα για τη στήριξη των πολιτών ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το σαφές προβάδισμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα έναντι του Αλέξη Τσίπρα για τη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων όπως είναι η οικονομία, τα εθνικά θέματα και η ανεργία.