Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Οι πολλαπλές συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς στο Σχίνο

  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

31/05/2021

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και έκαψε 71.000 στρέμματα είναι ένα γεγονός με προεκτάσεις κοινωνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές και φυσικά πολιτικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κορινθίας αναζήτησε τα βαθύτερα αίτια που

προκάλεσαν την καταστροφή σε αυτή την έκταση, τις δυσοίωνες προοπτικές που προκαλεί η εκτεταμένη περιβαλλοντική κρίση στην περιοχή, τις ευθύνες που έχουν κεντρική εξουσία και τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τους τρόπους ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τέτοιες πυρκαγιές. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν συνοψίζονται ως εξής:

  1. Τα δάση στα Γεράνεια Όρη είναι κατά βάση ιδιωτικά και ρητινεύονταν, μέχρι και τη δεκαετία του 1990. Σήμερα τα δάση που δεν έχουν καεί δεν ρητινεύονται, οπότε έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης. Πρέπει άμεσα να γίνουν πίνακες υλοτομίας, να απομακρυνθούν τα ξερά, τα πολύ μεγάλα σε ηλικία και τα σπασμένα δέντρα, ώστε να μειωθεί η καύσιμη ύλη.
  2. Τα Γεράνεια Όρη ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 και η χλωρίδα τους αποτελείται από περισσότερα από 1.000 είδη από τα οποία τα 83 είναι ενδημικά της Ελλάδας, ενώ πλούσια είναι και η πανίδα της περιοχής. Το κυρίαρχο είδος είναι η «χαλέπιοςπεύκη», οπότε και δεν θα χρειαστεί να γίνει αναδάσωση της περιοχής, αφού η «χαλέπιοςπεύκη» αναγεννιέται φυσικά μετά από φωτιά αρκεί το δάσος να αφεθεί στην ησυχία του. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να γίνουν τεχνητές αναδασώσεις.
  3. Άμεσων παρεμβάσεων χρήζει το ζήτημα της διάβρωσης, που θα προκαλέσει μελλοντικές πλημμύρες. Στην περιοχή βρίσκονται δύο οικισμοί (Βαμβακιές, Μαυρολίμνη), που φιλοξενούν σημαντικό αριθμό κατοίκων, μόνιμων και περιστασιακών, οι οποίοι κινδυνεύουν ακόμα και σε μία ξαφνική, καλοκαιρινή μπόρα. Πρέπει να γίνει κατασκευή ξυλοφραγμάτων, πάνω από τον οικισμό, που θα συγκρατήσουν τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού και φερτών υλικών. Οι μνήμες από τις πλημμύρες του περασμένου Αυγούστου (2020) είναι ακόμα ζωντανές.
  4. Η κατάσταση στον δρόμο Σχίνος-Αλεποχώρι είναι επικίνδυνη. Ο δρόμος πρέπει να βελτιωθεί, να διαπλατυνθεί και να καταστεί ασφαλής. Το έργο ξεκίνησε να χρηματοδοτείται από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ τον Αύγουστο του 2017 και να εκτελείται από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. Σήμερα, όμως, προχωρά με μεγάλες καθυστερήσεις. Είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν κορμοδέματα σε όλο το μήκος του δρόμου, προς το βουνό, για να εμποδίσουμε την πτώση φερτών υλικών.
  5. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ολοφάνερες. Αυτό επιβάλλει μία ολιστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο υπερασπιζόμαστε τον δασικό μας πλούτο. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση ενιαίας στρατηγικής και εφαρμογής μέτρων δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης και αντιπυρικής προστασίας, στην ριζική αναδιοργάνωση και στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών.
  6. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία στην ΠΡΟΛΗΨΗ των δασικών πυρκαγιών και όχι μόνο στην καταστολή. Περίπου 1,8 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας, με έμφαση στην καταστολή. Αλλά, η απάντηση στην αυξανόμενη ένταση των δασικών πυρκαγιών δεν μπορεί να είναι η μονομερής ανάπτυξη των κατασταλτικών μηχανισμών. Χρειάζεται να υπάρξει ισορροπία μεταξύ πρόληψης και καταστολής, καθώς η πρόληψη στηρίζει την καταστολή και όχι το αντίθετο.
  7. Το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών είναι πρωτίστως κοινωνικό ζήτημα. Η αμέλεια δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με καταστολή και πρόστιμα. Χρειάζεται ανάλυση των βαθύτερων αιτίων σε τοπικό επίπεδο, εναλλακτικές λύσεις διαχείρισης της καύσιμης ύλης και στοχευμένη επικοινωνία με συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. εργάτες γης, μελισσοκόμους, ρητινοσυλλέκτες (οι οποίοι σε επιστολή τους θέτουν σοβαρά ζητήματα, που θα στηριχθούν εντός κι εκτός Βουλής).
  8. Από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας ήδη έχουν γίνει ενέργειες και παρεμβάσεις προς όλες τις παραπάνω κατευθύνσεις. Συγκεκριμένα, επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην περιοχή και ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές, συνάντηση εργασίας με τον Δ/ντή Δασών του Νομού, κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή προς τα συναρμόδια Υπουργεία για την άμεση στήριξη επαγγελματιών και επιχειρήσεων του Σχίνου, κ.α. Οι κινήσεις αυτές θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους φορείς, στη βάση της υλοποίησης ενός ολιστικού σχεδίου για την αποκατάσταση, τις αποζημιώσεις, την προστασία και την υποστήριξη της ευρύτερης περιοχής ώστε να υπάρξει επόμενη μέρα τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους ανθρώπους της.   

 

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κορινθίας