Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Κορωνοϊός 18/04: 1829 νέα κρούσματα (20 στην Κορινθία).– 841 οι διασωληνωμένοι και 65 νέοι θάνατοι / Ο χάρτης των κρουσμάτων./ Ο κορωνοϊός βάζει φρένο στα σχέδια για Πάσχα στο χωριό.

 κρούσματα 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα (18/04) ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.829, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

«Βούλιαξε» από κρούσματα η Αττική, όπου τις τελευταίες 24 ώρες εντοπίστηκαν 917 νέες μολύνσεις  Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 225 νέες μολύνσεις.

 Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ:

 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 315.273 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 57 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.374 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 65, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.462 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 841 (61.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.941 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 495 (ημερήσια μεταβολή -2.37%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 519 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πάσχα στο χωριό: Ο κορωνοϊός βάζει φρένο στα σχέδια

Δεν επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα τη μετάβαση στις ιδιαίτερες πατρίδες το Πάσχα, οδηγώντας, όπως όλα δείχνουν, στον εορτασμό του με την κάθε οικογένεια στο σπίτι της προκειμένου να μην αναζωπυρωθεί και πάλι η πανδημία.

Οι ειδικοί, παρότι βλέπουν σχετική σταθεροποίηση σε αρκετά μεγάλο μέρος της χώρας, διαπιστώνουν ότι δεν καταγράφεται σημαντική υποχώρηση, αλλά τα ημερήσια κρούσματα συνεχίζουν σταθερά υψηλά βάζοντας μπλόκο στα σχέδια για το Πάσχα.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η «ασφυξία» στα νοσοκομεία, τα οποία είναι σε οριακό σημείο, όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στα περιφερειακά, οπότε μια μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους, εάν αυξηθούν τα κρούσματα λόγω των κοινωνικών επαφών το Πάσχα, μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Ετσι, παρά την εικόνα μικρής βελτίωσης την τελευταία εβδομάδα -με εξαιρέσεις για ορισμένες ημέρες και περιοχές- σε δύο εβδομάδες δεν αναμένεται καμία θεαματική μείωση στα καθημερινά νούμερα. «Δεν θα έχει αποσυμφορηθεί η κατάσταση έως το Πάσχα», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.

Αντίθετα, όσον αφορά στις μολύνσεις που ανακοινώνονται καθημερινά, θα είναι και περισσότερες, λόγω των self tests που επεκτείνονται σε επιπλέον ένα εκατομμύριο εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα από την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια πότε θα αρχίσει να φαίνεται αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο. «Οσο πιο απότομα μειώνεται το ιικό φορτίο τόσο πιο απότομα θα μειώνεται το βάρος και στα νοσηλευτικά ιδρύματα», σημειώνει ο κ. Παρασκευής.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε την Παρασκευή την εκτίμηση ότι οι ΜΕΘ θέλουν τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες για να φανεί μείωση στους νοσηλευομένους. Εάν η αποκλιμάκωση στα κρούσματα δεν προχωρήσει με ταχύ ρυθμό, τότε είναι ευνόητο ότι η επιβάρυνση στα νοσοκομεία θα είναι συνεχόμενη.

Το γεγονός ότι τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στη συνεδρίαση της Παρασκευής είπαν «όχι» σε περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου, δηλαδή τα εμπορικά κέντρα και τα ινστιτούτα αισθητικής, δείχνει εμφατικά την κρισιμότητα της επιδημιολογικής κατάστασης.

Οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι θέλουν να δοθεί λίγος χρόνος για να αποτιμηθεί η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των λυκείων και να φανούν τα αποτελέσματα από τα οικιακά τεστ, τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη να εφαρμόζονται σε εργαζομένους του λιανεμπορίου και άλλων κρίσιμων τομέων της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέτρο, που στοχεύει να δίνει μια καλύτερη εικόνα της πραγματικής διασποράς του πανδημικού ιού και να «πιάνει» ασυμπτωματικούς, ώστε να απομονώνονται πριν δημιουργήσουν εστίες μετάδοσης.

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα «βαρύ» σε περιοχές όπως η Κεντρική και η Δυτική Μακεδονία, άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και σε περιοχές της Κρήτης όπως το Ρέθυμνο. Στην Κρήτη, μάλιστα, τα νοσηλευτικά ιδρύματα παρουσιάζουν επιβάρυνση, ενώ το 88% των δειγμάτων που έχουν ελεγχθεί για μεταλλάξεις από την Κρήτη φέρουν τη βρετανική μετάλλαξη, που έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα.

Και άλλα, όμως, περιφερειακά νοσοκομεία πιέζονται έντονα και δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε τυχόν κατά τόπους εξάρσεις από τους εκδρομείς του Πάσχα. Ενδεικτικά, στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας δίνεται «μάχη», γεμίζουν όμως και οι υπόλοιπες δομές της Βόρειας Ελλάδας. Το ίδιο συμβαίνει και στη Λάρισα και στην Πάτρα.

Η εβδομάδα που πέρασε συνοδεύτηκε από θλιβερά ρεκόρ στα «σκληρά» δεδομένα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους. Οι θάνατοι έπειτα από μήνες και για πρώτη φορά το 2021 ξεπέρασαν τους 100, ενώ οι διασωληνωμένοι οδεύουν προς τους 850 -έως την Παρασκευή ήταν 824- και είναι πιθανό να φτάσουν τους 900.

Υπενθυμίζεται το «κακό» σενάριο, που παρουσίασε πριν από δύο εβδομάδες σε ομιλία του ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σύμφωνα με το οποίο εάν ο δείκτης αναπαραγωγής (Rt) ανέβει στο 1,1, τότε τον Μάιο οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν τους 1.000.

Η ανατροπή της σημερινής επιδημιολογικής κατάστασης προς το χειρότερο σενάριο δεν είναι δύσκολη κατά τους ειδικούς. Γι’ αυτό και εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων τις ημέρες του Πάσχα.

«Οδηγός» των αποφάσεων από την αρχή της πανδημίας είναι το ΕΣΥ και η διαφύλαξη της ομαλής του λειτουργίας, όσο αυτό είναι εφικτό σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης. Οι νέες εισαγωγές συνεχίζουν να ξεπερνούν τις 500 ημερησίως και κάποιες ημέρες ξεπερνούν και τις 600, χωρίς να έχει φανεί σημαντική μείωση των ασθενών, εκτός από τη διαφοροποίηση ανά περιοχές, δηλαδή στην Περιφέρεια Αττικής φαίνεται μια σχετική βελτίωση.

Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό τόσο σε απλές κλίνες όσο και ειδικές (ΜΕΘ, ΜΑΦ, μονάδες ειδικών λοιμώξεων, θαλάμους αρνητικής πίεσης) ξεπερνούν τους 5.500 σε όλη την επικράτεια τη στιγμή που η κάλυψη των ΜΕΘ Covid είναι 86%, αλλά 91% για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή, το τρίτο κύμα αποτυπώνεται πλέον και στους θανάτους, που ξεπέρασαν τους 100 την εβδομάδα που πέρασε και εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε τόσο υψηλό επίπεδο και τη νέα εβδομάδα.

Πάντως, παρά τη σφοδρότητα του τρίτου πανδημικού κύματος στην Ελλάδα, δεν θύμισε… Πορτογαλία, κατά τους ειδικούς, αλλά είχε μια αργή, πλην όμως μακρά διάρκεια. Βέβαια, τα περιοριστικά μέτρα δεν είχαν τόσο μεγάλη επίδραση όσο στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, αφενός, λόγω της κυκλοφορίας των μεταλλαγμένων στελεχών, αφετέρου, λόγω της ψυχολογικής κόπωσης των πολιτών.

Θεωρείται ότι στη σχετική συγκράτηση και σταθεροποίηση σημαντικό ρόλο έπαιξαν τόσο οι εμβολιασμοί όσο και η φυσική ανοσία λόγω της μεγάλης διασποράς στον πληθυσμό. Οσο για επόμενο κύμα, είναι αρκετά πιθανό, όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευής, θα έχει όμως καλύτερα χαρακτηριστικά, θα είναι δηλαδή πιο περιορισμένο λόγω των εμβολιασμών.