Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Ο κορωνοϊός έχει… γενέθλια και ακόμη μας ταλαιπωρεί – Παράταση lockdown , στις κόκκινες περιοχές πιθανόν και η Κορινθία.

  

Με παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική και «κοκκίνισμα» επιπλέον περιοχών της χώρας       ( υποψήφια και η Κορινθία), υπό τη σκιά 1.053 κρουσμάτων μεταλλαγμένων στελεχών…, τιμάται σήμερα ο ένας χρόνος του κορονοϊού στη χώρα μας.

Η εισήγηση που θα προκύψει από την κρίσιμη συνεδρίαση των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων είναι προδιαγεγραμμένη, καθώς, όπως λένε οι ειδικοί, το «απαγορευτικό» θα μείνει όπως έχει τουλάχιστον έως και την άλλη εβδομάδα, όταν και θα επαναξιολογηθεί. Παρά την αντίθετη πρόθεση, ο υψηλός αριθμός νέων περιστατικών -1.784 χθες-, οι 367 διασωληνωμένοι, η έντονη κυκλοφορία των μεταλλάξεων, με την εμφάνιση, μάλιστα, στη χώρα μας μιας νέας από την Ουγκάντα, οδηγούν μόνο σε

ένα δρόμο, αυτόν των κλειστών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του Sars-CoV-2 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα επιπλέον 242 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος. Από αυτά, τα 226 βρέθηκαν θετικά στη βρετανική μετάλλαξη, 12 στη νοτιοαφρικανική, ένα σε μετάλλαξη της Ουγκάντα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μια πολύ πρόσφατη μετάλλαξη για την οποία η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμη πολλά, ωστόσο δείχνει να επικρατεί στην Ουγκάντα. Το πρώτο κρούσμα του συγκεκριμένου στελέχους στην Ελλάδα εντοπίζεται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών και σχετίζεται με ταξίδι στην αφρικανική χώρα.

Οσον αφορά στα 12 περιστατικά της μέχρι τώρα γνωστής νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εντοπίζονται όλα στη Θεσσαλονίκη. Από τα συνολικά 27 κρούσματα, τα 23 είναι στη Θεσσαλονίκη και έχουν υψηλή συσχέτιση με την περιοχή του Ευόσμου, που είναι εδώ και μία εβδομάδα σε καθεστώς «σκληρού» lockdown.

Παράλληλα, εξαπλώνεται και το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος και σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν είχαν εντοπιστεί κρούσματα, όπως η Εύβοια και η Λέσβος. Το σύνολο των θετικών δειγμάτων στη βρετανική μετάλλαξη ανέρχεται σε 99.

Σήμερα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα και αφορούσε σε 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη που είχε επιστρέψει από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας, είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα στην Αττική και άλλες περιοχές. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, οι ειδικοί θα εισηγηθούν την παράταση του lockdown στην Αττική και για την επόμενη εβδομάδα -υπενθυμίζεται ότι κάθε Παρασκευή ανακοινώνονται τα μέτρα που ισχύουν για την επόμενη εβδομάδα και τα δεδομένα επαναξιολογούνται ανά εβδομάδα.

Και ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η «καραντίνα» στο Λεκανοπέδιο θα παραταθεί τουλάχιστον έως την Καθαρά Δευτέρα, η επιστημονική κοινότητα είναι απαισιόδοξη ακόμη και για αυτό το διάστημα. Θεωρεί ότι μπορεί να μην έχουν προλάβει τα νοσοκομεία να δείξουν σταθεροποίηση και μείωση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες και ΜΕΘ.

Τη χθεσινή ημέρα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία ανέβηκαν κατά δέκα, φτάνοντας τους 367. Την 1η Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 248, καταγράφεται δηλαδή αύξηση κατά 48%.

Στο «κόκκινο»

Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν θα υπάρξει, όπως φαίνεται, εισήγηση για χαλάρωση μέτρων στην Αττική. Αντίθετα, στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη αναμένεται να μπουν περισσότερες περιοχές. Μετά την Αρκαδία και το Ναύπλιο, περιοχές στις οποίες ανέβηκε ο επιδημιολογικός συναγερμός από χθες, υποψήφιες για… κοκκίνισμα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Θεσπρωτία, η Λευκάδα, ενδεχομένως και η Κορινθία. Και οι τρεις περιοχές παρουσιάζουν επιδημιολογική επιβάρυνση τις τελευταίες ημέρες. Στη Θεσπρωτία χθες εντοπίστηκαν εννέα περιστατικά κορονοϊού, με την επίπτωση, όμως, ανά 100.000 πληθυσμού να είναι 20,65 περιστατικά, στην Κορινθία 31 περιστατικά και στη Λευκάδα 13.

Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών θα μπουν τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και η Χαλκιδική, προκειμένου να εκτιμήσουν ξανά την πορεία των δεικτών σε αυτές τις περιοχές και εάν χρειάζεται να ληφθούν περισσότερα μέτρα.

Το μεγαλύτερο μερίδιο της επιδημιολογικής «πίτας», βέβαια, είχε για ακόμη μία ημέρα η Αττική με 880 κρούσματα κατά τη χθεσινή ημέρα. Το κέντρο της Αθήνας συγκεντρώνει επιπλέον 241 περιστατικά, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών 156 και ο Πειραιάς 152. Οι δύο τελευταίες ενότητες του Λεκανοπεδίου είναι και αυτές που διαρκώς επιβαρύνονται, σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική, που δείχνει σχετική σταθεροποίηση, κατά τους ειδικούς.

Το σύνολο των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ αντιστοιχούν σε 50.247 τεστ (23.192 μοριακά και 27.055 rapid).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, στην Αττική νοσούν περίπου 200 εργαζόμενοι των νοσοκομείων. «Αναλογικά με τη Θεσσαλονίκη όταν βρισκόταν σε παρόμοια θέση, είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός λόγω των εμβολιασμών. Αν και πολλοί εκ των νοσούντων συναδέλφων εμβολιάστηκαν, αλλά δεν πρόλαβαν να αναπτύξουν αντισώματα. Οι περισσότεροι που λείπουν με αναρρωτική άδεια λόγω κορονοϊού είναι στα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός” και “Γεννηματάς”. Στα άλλα νοσοκομεία της 1ης ΥΠε τα κρούσματα είναι ελάχιστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το “Σωτηρία” που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος έχει μόνο δύο κρούσματα σε εργαζόμενους», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.