Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Η απογραφή πληθυσμού ξεκίνησε ήδη

 https://i.pinimg.com/originals/33/0c/dc/330cdcf74fe800dfed1f8184e8f4eb45.jpg

Το 2021 είναι έτος απογραφής για την Ελλάδα, αλλά, όπως όλοι έχουμε καταλάβει, η απογραφή έχει ήδη ξεκινήσει. Οχι από τη στατιστική υπηρεσία, αλλά από τους εμβολιασμούς λόγω Covid.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Για την ακρίβεια, αυτό που θα επιτευχθεί όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί θα είναι

μια γερή υγειονομική ακτινογράφηση του πληθυσμού, με στοιχεία ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Δηλαδή ακριβής αποτύπωση των ομάδων πολιτών ανά ηλικία και φύλο, υποκείμενα νοσήματα, επαγγελματική κατηγοριοποίηση και ούτω καθεξής.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική όσο και δύσκολη καταγραφή στην πράξη, που βοηθά τις Αρχές να μην έχουν μια πλασματική εικόνα για διάφορες ηλικιακές ομάδες, η οποία υπάρχει από τυχόν διπλοεγγραφές στα διάφορα μητρώα του κράτους.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα γιορτάζει φέτος τα 200 της χρόνια από την Επανάσταση, αλλά την ψηφιακή επανάσταση μόλις τώρα άρχισε να την κατακτά. Η εντυπωσιακή δουλειά που γίνεται από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή αν σκεφτεί κάποιος ότι ουσιαστικά έπρεπε να «στηθεί» ένα ψηφιακό κράτος από την αρχή.

Πριν από λίγα χρόνια, δεν ξέραμε καν τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και του στενού πυρήνα του.

Στην πορεία δεν ήμασταν σίγουροι πόσοι ακριβώς δικαιούνται τα διάφορα επιδόματα και πόσοι τα εισέπρατταν παράνομα για χρόνια, πόσοι ήταν διπλοσυνταξιούχοι, πόσοι είχαν αποβιώσει αλλά οι συντάξεις εξακολουθούσαν να καταβάλλονται στους συγγενείς τους, ούτε καν πόσους αριθμούσε πραγματικά το σώμα των ψηφοφόρων σε σχέση με τον αριθμό που ήταν καταγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους.

Αγώνα κάναμε για να μάθουμε και τον αριθμό των αιώνιων φοιτητών και ακόμα σίγουρα δεν είμαστε. Για να μη μιλήσουμε για τα Μητρώα Ασθενών και τους ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενούς ή για την -επιτέλους- σπουδαία δουλειά που έγινε με την άυλη συνταγογράφηση.

Πριν από λίγους μήνες ξεκίνησε η διάθεση των βασικών στοιχείων του Μητρώου Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα διασυνδεθούν τα επιμέρους μητρώα και πληροφοριακά συστήματα όλων των φορέων του Δημοσίου έτσι ώστε να γίνει ταυτοποίηση και επικαιροποίηση των στοιχείων του πολίτη.

Οπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης, περισσότερα από 50 μητρώα (!) «θα μιλάνε» μεταξύ τους. Και το κυριότερο; Θα συνεννοούνται!

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

EleftherosTypos.gr