Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν με την οικογένειά του

  

Με την στρατιωτική μπάντα και τη στρατιωτική πομπή να προηγείται, η λιμουζίνα που μετέφερε τον νέο πρόεδρο έφτασε στον Λευκό Οίκο, σε μια ομοσπονδιακή πρωτεύουσα που έμοιαζε με οχυρωμένο στρατόπεδο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, συνοδευόμενος από τρεις προκατόχους του.

Οι Δημοκρατικοί Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Μπους, οι οποίοι παρέστησαν νωρίτερα στην ορκωμοσία, συνόδευσαν τον Μπάιντεν και στο κοιμητήριο, στον τελευταίο του σταθμό πριν μπει στον Λευκό Οίκο.

Ο 78χρονος πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες Αμερικανούς και χαιρέτισε στρατιωτικά, ενώ η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις στάθηκε προσοχή, με το χέρι στην καρδιά, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στη συνέχεια, μπήκαν όλοι, μαζί με τις συζύγους τους, τις πρώην πρώτες κυρίες Χίλαρι Κλίντον, Λόρα Μπους και Μισέλ Ομπάμα, στο μνημείο.

Στο κοιμητήριο του Άρλινγκτον είναι θαμμένοι οι ήρωες των ΗΠΑ και δύο πρόεδροι, ο Τζον Φ. Κένεντι και ο Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ.

Απών και από αυτήν την καθιερωμένη τελετή ήταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο Δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ, ο γηραιότερος εν ζωή πρώην πρόεδρος, στα 96 του χρόνια, δεν κατάφερε να ταξιδέψει από την Τζόρτζια στην Ουάσινγκτον.

 

Οι απόρρητοι κωδικοί για την εξουσιοδότηση ενός πυρηνικού πλήγματος από τις ΗΠΑ παραδόθηκαν σήμερα, όπως προβλεπόταν, στον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία, αυτή η συνήθως διακριτική μεταφορά απαίτησε μια χορογραφία σε δύο κινήσεις.

Επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του, για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια, για την μεταφορά αυτών των κωδικών που γίνεται συνήθως διακριτικά στο βήμα της ορκωμοσίας, χρειάστηκαν αυτή τη φορά δύο αντίγραφα της λεγόμενης «μπάλας», όπως ονομάζεται η βαλίτσα που περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εντολή για ένα πυρηνικό πλήγμα και η οποία συνοδεύει τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο σε όλες τις περιστάσεις.

Σήμερα το πρωί, όταν πέταξε από τη στρατιωτική Βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσινγκτον, για την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, ο Τραμπ ήταν ακόμα πρόεδρος και ως εκ τούτου μια στρατιωτική συνοδεία μετέφερε την περίφημη «μπάλα». Είχε ακόμη μια μικρή πλαστική κάρτα που περιείχε τους πυρηνικούς κωδικούς, που φέρει το παρατσούκλι «μπισκότο».

Αλλά την ίδια στιγμή στην Ουάσινγκτον, ένας άλλος υπασπιστής, μετέφερε μια άλλη βαλίτσα και ένα άλλο «μπισκότο», στην πλατφόρμα που είχε στηθεί στα σκαλιά του Καπιτωλίου για την ορκωμοσία του νέου προέδρου.

Και ακριβώς το μεσημέρι, ενώ παραδοσιακά η στρατιωτική συνοδεία του απερχόμενου προέδρου δίνει τη βαλίτσα στη στρατιωτική ακολουθία του νέου προέδρου, το «μπισκότο» του Τραμπ απλώς απενεργοποιήθηκε, σαν πιστωτική κάρτα που λήγει.

Και ένα νέο «μπισκότο», που παραδόθηκε στον Τζο Μπάιντεν, ενεργοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, δίνοντας επίσημα στον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ την απόλυτη εξουσία να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα.

Ακόμα κι αν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη με αυτό τον τρόπο, αυτή η μεταφορά δεν δημιούργησε κάποιο υλικοτεχνικό πρόβλημα, επειδή η αμερικανική κυβέρνηση έχει πάντα τρεις «μπάλες»: μια που ακολουθεί τον πρόεδρο, μια στο γραφείο του αντιπροέδρου σε περίπτωση που συμβεί κάτι στον πρόεδρο και μια ως απόθεμα.

Μετά την επίθεση την 6η Ιανουαρίου υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είχε εκφράσει την ανησυχία της ότι ένας «ψυχικά ασταθής πρόεδρος» διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα να διατάξει μια πυρηνική επίθεση.

Και ένας πρώην υπουργός Άμυνας, ο Ουίλιαμ Πέρι κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να «ξεφορτωθεί την μπάλα», θεωρώντας το τρέχον σύστημα «αντιδημοκρατικό, ξεπερασμένο, περιττό και εξαιρετικά επικίνδυνο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ