Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός: Τρομάζουν οι αριθμοί για την Ελλάδα – Τα μισά από τα κρούσματα καταγράφηκαν τον Αύγουστο

  

Τρόμο προκαλούν οι αριθμοί των κρουσμάτων κορωνοϊού  στην Ελλάδα, καθώς μόνο τις 22 μέρες του Αυγούστου έχουμε καταγράψει τα μισά από τα συνολικά κρούσματα στην χώρα. 

Η πορεία του κορωνοϊού δείχνει να επελαύνει τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού με τους νέους και όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους να δημιουργούν πονοκέφαλο στους ειδικούς που προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πανδημίας.

Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν ένα στα δύο κρούσματα που έχουν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα, στις αρχές Μαρτίου, έχουν καταχωρηθεί στα μητρώα του ΕΟΔΥ τον Αύγουστο.

Μέχρι και το Σάββατο 22 Αυγούστου η χώρα μετρούσε  συνολικά 8.381

κρούσματα  από τα οποία τα 4.033 καταγράφηκαν το διάστημα 1-22 Αυγούστου.

Παρόμοια είναι η εικόνα και αν μελετήσει κανείς την πορεία των αριθμών καθώς από τις 3 Αυγούστου τα κρούσματα είναι τριψήφια – τότε η έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 77 κρούσματα και την αμέσως επόμενη ημέρα αυξήθηκαν στα 121.

Από τις 12 Αυγούστου, δε, και μέχρι σήμερα μόνο μια ημέρα καταγράφηκαν λιγότερα από 200, στις 17 Αυγούστου όταν ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 150.

Παράλληλα η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ περιείχε και άλλο ένα στοιχείο προς προβληματισμό καθώς περιλαμβάνει δύο διασωληνωμένους ασθενείς κάτω των 17 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά στην Ελλάδα 20 είναι οι περιοχές στις οποίες κρίθηκε απαραίτητο να επιβληθούν ειδικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Έτσι εντός των ορίων των Περιφερειών Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας και των Δήμων Μυκόνου, Πάρου, Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω, τίθεται ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, καθώς και των συνδεόμενων με τις τελετές αυτές δεξιώσεων ή άλλων εκδηλώσεων.

Αυτό ορίζει κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για την αποφυγή μετάδοσης της Covid-19, στην οποία προβλέπεται ακόμη ότι – στις ίδιες περιοχές – απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ. της επόμενης ημέρας.

Σε περίπτωση παράβασης του ανώτατου ορίου συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις επιβάλλεται, στα φυσικά πρόσωπα, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ, και φθάνουν στις 5.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν εκδηλώσεις τα πρόστιμα είναι 3.000 ευρώ και 5.000 ευρώ.

Μέτρα ενίσχυσης για όσους πλήττονται από την πανδημία θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Μετρά ενίσχυσης των πολιτών που πλήττονται από την πανδημία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου από την Θεσσαλονίκη που θα ανεβεί για να περιγράψει το οικονομικό πρόγραμμα της χρόνιας δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κος Πέτσας ανέφερε ότι εξετάζεται ένα πλέγμα μέτρων για να στηριχτούν οι εργαζόμενοι, περά από την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ που λαμβάνουν. Τόνισε παράλληλα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης πιο γρήγορα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Όταν παίρνουμε μετρά για να προστατέψουμε την υγεία, παίρνουμε μετρά να στηρίξουμε και οικονομία, δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω, είπε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΙ.

Ο κος. Πέτσας εξήγησε  ότι ανάμεσα στα μετρά που μελετά το οικονομικό επιτελείο είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και  η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, ενώ ο φόρος επιτηδεύματος είναι κάτι που έχει πει η κυβέρνηση ότι θα καταργηθεί μέσα στην τετραετία.

Όσον αφορά τα αναδρομικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το πότε θα δοθούν αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων, εκτιμώντας ειδικότερα πως οι συνταξιούχοι θα τα λάβουν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.

Ανέφερε επίσης ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί με πιο χαλαρά κριτήρια για να τονωθεί η ρευστότητα.  Επερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα προστασίας που έχουν παρθεί,  τόνισε ότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε νοικοκυριά και εκπαιδευτικούς με δωρεάν μάσκες.

«Εφόσον οι ειδικοί προτείνουν χρήση μάσκας εμείς το ακολουθούμε» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «Η μάσκα αποτελεί το πιο χρήσιμο εργαλείο για να περιορίσουμε την διασπορά»

Σε ο,τι αφορά το εμβόλιο ο κ. Πέτσας τόνισε οτι θα υπάρχει ένας ικανός αριθμός εμβολίων για την χώρα μας και πρώτα θα εμβολιαστούν οι πιο ευάλωτοι.

«Θα φροντίσουμε να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες κατά τον εμβόλιο και να μην υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός» ξεκαθάρισε. «Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα είμαστε αισιόδοξοι πως το εμβόλιο μάλλον θα διατεθεί, μέχρι τότε όλοι πρέπει να τηρούν τα μετρά» υπογράμμισε.

eleftherostypos.gr