Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Κωνσταντίνα Νικολάκου: «Ψηφιοποίηση των χειρογράφων και καταλογογράφηση των εντύπων της Ιεράς Μονής (Ι.Μ.) Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας»


 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ - Posts | Facebook
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην κατεπείγουσα συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020,  ο κ. Νίκας με αφορμή τη συζήτηση του θέματος για σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης ύψους 93.300€, έκανε αναφορά στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Ιεράς Μονής (Ι.Μ.) Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας, για το έργο «Ψηφιοποίηση των χειρογράφων και καταλογογράφηση των εντύπων της Ιεράς Μονής (Ι.Μ.) Κοιμήσεως Θεοτόκου
Βουλκάνου Μεσσηνίας», δηλώνοντας πως το έργο αυτό δεν θα προχωρήσει.
Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, το Περιφερειακό Συμβούλιο με την με αριθμ. 319/2019 (ΑΔΑ ΨΣΞΟ7Λ1-6Ε0) απόφαση, ενέκρινε ομόφωνα την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Ιεράς Μονής (Ι.Μ.) Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας.
Πριν την έγκριση της σύμβασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο είχαν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες που προβλέπει ο Νόμος και είχε χορηγηθεί με απόφαση της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων άδεια έρευνας και ψηφιοποίησης των χειρογράφων και των εντύπων της Ιεράς Μονής (Ι.Μ.) Βουλκάνου.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για την Μεσσηνία και την Πελοπόννησο με δεδομένη, τη διάσωση του ανεκτίμητου πρωτογενούς και άγνωστου, τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό, πολιτιστικού πλούτου που βρίσκεται στα αρχεία της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου (η Μονή βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Μεσσήνης της Π.Ε. Μεσσηνίας και χτίσθηκε τον 17ο αιώνα, όταν το παλιό Βυζαντινό μοναστήρι του 9ου αιώνα, εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς).
Ο κ.Νίκας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αντί να μεριμνήσει για την υλοποίηση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποφάσισε την απένταξη του έργου με δεδομένο ότι στην κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος της Π.Ε. Πελοποννήσου- Π.Ε. Μεσσηνίας του 2020 και με την αριθμ. απόφασης   582/2019 (ΑΔΑ 9Ξ4Σ7Λ1-ΡΞ9), εισηγήθηκε την μείωση του ποσού που είχε δεσμευτεί για το έργο από 172.500€ στο ποσό των 2.500€, δηλαδή το έργο πλέον δεν έχει τους απαραίτητους πόρους για να υλοποιηθεί.
Κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020, ο Περιφερειάρχης προσπάθησε να παρουσιάσει την άρνηση του για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ως αποτέλεσμα υπερκοστολόγησης της σύμβασης και αδιαφανούς διαδικασίας.
Επειδή η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση, την οποία μπορούν να βρουν οι πολίτες συνημμένη στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (αριθμ. αποφ. 319/2019, με ΑΔΑ ΨΣΞΟ7Λ1-6Ε0), αναφέρει με λεπτομέρεια το που θα χορηγηθεί ακόμη και το ένα ευρώ και περιγράφει αναλυτικά το φυσικό αντικείμενο, καθώς περιλαμβάνει πέντε (5) συγκεκριμένα υποέργα, με δέκα (10) παραδοτέα  και ανάλυση δαπανών προσωπικού με ονοματεπώνυμο και κόστος ανά έργο, καλούμε τον κ.Νίκα να  απαντήσει δημόσια ποιος είναι ο λόγος που αφαίρεσε τους πόρους που είχαν δεσμευτεί για το συγκεκριμένο έργο και γιατί το αμφισβήτησε…
Τον ενημερώνουμε ότι η συγκεκριμένη ομάδα των καθηγητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην οποία αναφέρθηκε, έχει δουλέψει σκληρά για την προετοιμασία και την ωρίμανση του έργου, για το οποίο παράλληλα υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Ιερά Μονή (Ι.Μ.) Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου καθώς και φυσικά είχε την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.
Είναι απαράδεκτο να ακούγονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη δηλώσεις υποτιμητικές και προσβλητικές για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τον ακαδημαϊκό κόσμο, εκτός και εάν θεωρεί ο ίδιος ότι οι επιλογές των ομάδων καθηγητών θα γίνονται «αλα καρτ».
Ζητάμε άμεσα από τον κ.Νίκα, να προβεί στην ένταξη του συγκεκριμένου έργου και να επαναφέρει τους πόρους προκειμένου άμεσα να αρχίσει η υλοποίηση, ενός από τα σημαντικότερα έργα για την ανάδειξη ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων, στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων.

ΥΓ. Το Τεχνικό Πρόγραμμα του κ.Νίκα και την απένταξη του συγκεκριμένου έργου το καταψήφισε το σύνολο των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκτός από την παράταξη του κ.Δέδε.

                            H  Περιφερειακή Σύμβουλος Πελ/σου
                                       Κωνσταντίνα Νικολάκου