Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Ήθελαν κέντρα κράτησης, αλλά κλωτσούσαν το ντενεκεδάκι...

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη 

Ήδη από το 2016, οι τοπικές αρχές των νησιών ομολογούσαν πως οι ΜΚΟ αλώνιζαν, ενοικιάζοντας χώρους και επιδιδόμενες σε φορολογικές και οικοδομικές παραβάσεις. Αλλά την ίδια ώρα αρνούνταν και τότε, όπως και τώρα, στο επίσημο Κράτος να αναπτύξει δομές που θα διευκόλυναν τη διαδικασία του ασύλου. Και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απλά υποχωρούσε, βάζοντας τα θεμέλια για την σημερινή εκρηκτική κατάσταση.
Σήμερα, με πρωτοφανή υποκρισία και απύθμενο θράσος καταγγέλλουν την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως οι ίδιοι αντιμετώπιζαν τα προβλήματα και πως διαφωνούν με τα κέντρα κράτησης.
Η αλήθεια είναι πως έκαναν επικοινωνιακή διαχείριση, περιορίζονταν σε επί χρόνια αδιέξοδες συσκέψεις με τους δημάρχους, αντάλλασσαν επιστολές, πήγαιναν κι’ έρχονταν μεταξύ Μαξίμου, Βουλής και νησιών και στο τέλος δήλωναν πως… συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Δηλαδή έκρυβαν το πρόβλημα κάτω από το
χαλί και κλωτσούσαν το ντενεκεδάκι παρακάτω.
Και η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προκρίνει τη δημιουργία κέντρων κράτησης ήδη από το 2016.
«Κέντρα κράτησης θα γίνουν»…
Στις 27 Νοεμβρίου 2016, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε πει:
«Κέντρα κράτησης θα γίνουν και στα πέντε νησιά (σ.σ.: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος), για δύο λόγους. Ειδικά τώρα που έρχονται στην Ελλάδα πολλοί παράτυποι που δεν είναι οικογένειες, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η εγκληματικότητα και χρειάζεται ένας φόβος περιορισμού. Για παράδειγμα, στη Χίο δύο μετανάστες έβγαλαν μαχαίρια και απειλούσαν ταξιτζήδες. Αν τους πάμε στον εισαγγελέα, θα ορίσει δικάσιμο και θα τους αφήσει ελεύθερους. Με βάση τον μεταναστευτικό νόμο, έχουμε το δικαίωμα να τους κλείσουμε σε προαναχωρησιακό κέντρο (σ.σ.: κράτησης).

Ο δεύτερος και πολύ ουσιαστικός λόγος είναι ότι με τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία ασύλου στα νησιά. Όσοι φθάνουν στο Ανατολικό Αιγαίο από την Αλγερία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές κ.λπ. καταθέτουν αίτηση για άσυλο η οποία απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό. «Ολοι προσφεύγουν για να εξεταστεί η αίτησή τους δευτεροβάθμια και στη συνέχεια πολλοί εξαφανίζονται. Οταν έρχεται η ώρα για την επανεξέταση, δεν βρίσκονται. Υπάρχουν κυκλώματα που τους περνούν με βάρκες σε άλλα νησιά και μετά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι περισσότεροι τελικά χάνονται. Αν όμως μπουν σε κλειστά κέντρα μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησής τους, δεν θα μπορούν να εξαφανιστούν».

Έλεγε δηλαδή ήδη από τον Νοέμβριο του 2016, ότι τα κέντρα κράτησης θα… γίνουν για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα και για να επιταχυνθεί η διαδικασία του ασύλου.

Ό,τι ακριβώς λέει και σήμερα ο Μηταράκης και η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί μεγαλοπρεπώς!

Και το καλύτερο: Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μουζάλας είχε πει ότι θα… δοθούν χώροι του Δημοσίου, καθώς «το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προωθεί την επέκταση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά για να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση».

«Θα βρεθούν χώροι που δεν ανήκουν στον δήμο»

Όπως είχε πει «εδώ που έφθασαν τα πράγματα, θα βρεθούν χώροι που δεν ανήκουν στον δήμο» μην αποκλείοντας να χρησιμοποιηθεί χώρος στο νησί (σ.σ. Χίος) που ανήκει στο υπουργείο Άμυνας. «Τη χρηματοδότηση την είχαμε πάρει για το ΧΑΔΑ και τώρα τρέχουμε να την αλλάξουμε» συνεχίζει. Είχε μάλιστα ενημερώσει πως την επομένη αναχωρούσε για Γερμανία και Βρυξέλλες για να συζητήσει και αυτό το θέμα, αλλά «και να καθυστερήσει η χρηματοδότηση από την ΕΕ, θα πληρώσουμε προς το παρόν με κρατικά χρήματα».

Έλεγε δηλαδή ο κ. Μουζάλας ότι με δεδομένο ότι οι δήμαρχοι αντιδρούσαν θα κατέφευγαν σε χώρους του υπουργείου Άμυνας!

Τρομερό; Συγκλονιστικό; Προφανώς.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, από τα χείλη του δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού είχαν ακουστεί ακριβώς τα ίδια για τα οποία κατηγορείται η σημερινή κυβέρνηση. Στην ερώτηση «η Χίος ήταν «συνεργάσιμο» νησί. Τι άλλαξε;», απάντησε: «Η αδυναμία της κυβέρνησης να επιτελέσει τον συντονιστικό της ρόλο και να υποστηρίξει τις τοπικές αρχές εξάντλησε την καλή διάθεση της τοπικής κοινωνίας. Τον Μάιο το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να διαθέσει τον ΧΑΔΑ για να γίνει χώρος φιλοξενίας μεταναστών και να κλείσει η Σούδα. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν από έναν μήνα, αποφασίστηκε ότι δεν συζητάμε για καμία νέα δομή. Αυτή η αλλαγή υποδηλώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».

Έλεγε δηλαδή ο κ. Βουρνούς (το 2016, εντάξει;) ότι η κυβέρνηση (των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εντάξει;) άλλαξε τα σχέδια και πήρε αποφάσεις για νέες δομές, γεγονός που κλόνισε την εμπιστοσύνη τους προς αυτήν!

Ό,τι δηλαδή λέγεται και γίνεται και σήμερα!

Αναγκαίες και η κράτηση και η επίταξη!

Στις 28 Δεκεμβρίου 2016, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μουζάλας είχε πει:

«Θα ήθελα τώρα να αναφερθώ στην κράτηση. Ένα από τα συχνά επιχειρήματα τα οποία ακούω εγώ ο οποίος μιλάω για κράτηση, είναι ότι «εσύ που είσαι ΣΥΡΙΖΑ μιλάς για κράτηση; Και ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε για την κράτηση και τώρα ήρθες εσύ και θες Αμυγδαλέζες και κάνεις και ράνεις…». Κύριοι, αυτό είναι μια ψευδής ερμηνεία αυτών των οποίων σκοπεύουμε να κάνουμε σαν Κυβέρνηση και που από τη μετανάστευση και εγώ σαν Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προτείνω. Τι προτείνουμε λοιπόν για να είναι καθαρό αυτό το πράγμα;

Δεν προτείνουμε ότι όποιος μπαίνει παράτυπα στη χώρα μας, κρατείται. Ωστόσο η κράτηση αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε μεταναστευτικής πολιτικής. Και λέμε πολύ συγκεκριμένα ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε χώρους κράτησης στα νησιά, ώστε να μπορούν να κρατηθούν κάποιοι, όχι επειδή μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα όπως γινόταν, αλλά επειδή είναι παραβατικοί. Μία κατηγορία. Και δεύτερη κατηγορία, επειδή οι Υπηρεσίες Ασύλου κρίνουν όπως λέει ο νόμος ότι η εξέταση του Ασύλου τους πρέπει να γίνεται υπό κράτηση».

Καταλάβατε; Ο νόμος (ο συριζαϊκός) έλεγε πως η εξέταση του Ασύλου τους πρέπει να γίνεται υπό κράτηση!

Πάμε τώρα στο 2017.

-Στις 11 Ιανουαρίου 2017, μιλώντας στον Real Fm, ο κ. Μουζάλας είχε πει ότι «η επίταξη είναι μια λύση».

-Στις 15 Ιανουαρίου 2017, κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, Μουζάλας και δήμαρχος συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Λογικό. Την προηγουμένη, ο κ. Μουζάλας είχε δώσει στη δημοσιότητα επιστολή του προς τον κ. Γαληνό όπου ανέφερε πως «κατά την άποψη της κυβέρνησης, οι διατυπωμένες θέσεις σας θέτουν σε κίνδυνο την εθνική πολιτική, είναι εκτός των υποχρεώσεών μας προς την ΕΕ και, ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργούν προϋποθέσεις επανάληψης των ροών του 2015».

-Στις 23 Ιανουαρίου 2017 είχαμε κι’ άλλη άκαρπη συνάντηση – του κ. Τσίπρα με τους δημάρχους. Και πληροφορηθήκαμε ότι «χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών που φιλοξενούν hot spot, αλλά με επικύρωση της δέσμευσης για την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος προς όφελός τους, ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου».

Κάτω από μια καινούργια ωριμότητα…

-Στις 3 Μαρτίου 2017, σε ερώτηση του Νότη Μηταράκη, ο κ. Μουζάλας είχε απαντήσει: «Προϋπόθεση για να λειτουργήσει το άσυλο είναι η δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών. Καλούμαστε να ξαναδούμε, κάτω από καινούργια ωριμότητα, το ζήτημα».

Και πρόσθεσε: «Δεν πολλαπλασιάζουμε κέντρα αλλά δημιουργούμε καλύτερα κέντρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τα κλειστά κέντρα κράτησης, για τις συνθήκες τους. Ελπίζω οι συνθήκες που θα δημιουργήσουμε να μην είναι τέτοιες που θα καταγγελθούν».

Στις 9 Μαρτίου 2017, μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Μουζάλας είπε πως αυτήν τη στιγμή περνούν στην Ελλάδα 100 άνθρωποι την ημέρα και στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας επιστρέφονται 30-40 άτομα την εβδομάδα, γιατί, όπως είπε, υπάρχει το φαινόμενο της «κατάχρησης ασύλου», δηλαδή κάνουν όλοι αιτήσεις ασύλου, ακόμα και αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας, τις οποίες η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη από το διεθνές δίκαιο να εξετάσει ατομικά.

Και στις 26 Μαρτίου 2017, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπήγκελ», ο κ. Μουζάλας είχε ξεκαθαρίσει: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω. Κάνω έκκληση στη νοημοσύνη της Ευρώπης. Σε περίπτωση που έρθουν πάλι περισσότεροι πρόσφυγες, ακόμη και αν πρόκειται για μόνον εκατό ημερησίως, η κατάσταση στη Μόρια μπορεί να παρουσιάσει ταχεία κλιμάκωση. Έχουμε απευθύνει παράκληση προς την ΕΕ να μας επιτρέψει να απαλλάξουμε από κάποιο βάρος τα νησιά και να μεταφέρουμε περισσότερους πρόσφυγες σε κλειστές εγκαταστάσεις στην Αθήνα. Επ’ αυτού όμως δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση».

Έλεγε δηλαδή από το 2017 πως αν έρχονταν περισσότεροι πρόσφυγες (όπως και ήλθαν) η κατάσταση θα κλιμακωνόταν επικίνδυνα. Διότι υπήρχε το φαινόμενο της «κατάχρησης ασύλου»!

Αλλά όλα αυτά δεν τα δέχονταν οι τοπικές αρχές. Και τι έκαναν στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Συσκέπτονταν! Επί τρία χρόνια!

Τσάι και συμπάθεια
Και προσέξτε τώρα παραμύθιασμα, με τους δημάρχους να καταπίνουν αμάσητο το παραμύθι Τσίπρα – Φλαμπουράρη:

-Στις 5 Δεκεμβρίου 2017, ο κ. Τσίπρας, παρόντος του κ. Φλαμπουράρη, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και «ενημερώθηκε» για την κατάσταση από τους δημάρχους Λέσβου, Σάμου, Χίου και το Επιμελητήριο Λέσβου. Όπως ενημερωθήκαμε, οι τρεις δήμαρχοι δήλωσαν… ικανοποιημένοι, καθώς, όπως είπαν, ο… πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τα προβλήματα και συμφώνησε στην ανάγκη να αποσυμφορηθούν τα νησιά!

Μάλιστα, ο κ. Γαληνός, που ήταν δήμαρχος Λέσβου, «υπογράμμισε πως η συνάντηση ζητήθηκε από τους δημάρχους χθες και ο πρωθυπουργός τους είδε αμέσως, κάτι που όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Λέσβου, αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα από την κυβέρνηση. Παράλληλα προσέθεσε πως ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό η άμεση κινητοποίηση ώστε να βρεθεί η λύση το συντομότερο δυνατό. «Βρήκαμε απόλυτη κατανόηση».

Τσάι και συμπάθεια, δηλαδή! Και συνεχίζει το ρεπορτάζ:

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος σημείωσε ότι κάποιες παρεμβάσεις σε θεσμικό πλαίσιο που αφορούν στη συμφωνία για τις επιστροφές στην Τουρκία χρειάζονται χρόνο, ωστόσο τα νησιά δεν μπορούν να περιμένουν. «Έχουμε ξεπεράσει κάθε ανεκτή κατάσταση και για την τοπική κοινωνία και στους πρόσφυγες» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως έμεινε ικανοποιημένος από την συνάντηση.

Άλλο ένα φλυτζάνι τσάι και συμπάθεια!

«Είμαστε εδώ και διεκδικούμε το αυτονόητο, δηλαδή την αποσυμφώρηση και σύμφωνα με όσα συζητήσαμε θα γίνει», τόνισε από την πλευρά του, είχε πει και ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Άρα, ο Τσίπρας τους είπε ό,τι ήθελαν να ακούσουν.

Το ίδιο κλιμάκιο είχε συναντηθεί και με τον κ. Μουζάλα. Ο οποίος είπε πως η συνάντηση «έγινε σε καλό κλίμα», αν και υπήρξαν «οι γνωστές διαφωνίες».

Ο δήμαρχος Σάμου αποχώρησε επειδή ο κ. Μουζάλας επέρριψε ευθύνες στους δημάρχους, ο δήμαρχος Λέσβου είπε ότι οι κινητοποιήσεις των δημάρχων θα συνεχιστούν προκειμένου «να αντισταθούμε στο να μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές» και ο δήμαρχος Χίου ότι «δεν υπάρχει λόγος να γίνει επόμενη συνάντηση όταν υπάρχουν τόσες διαφορές».

Δηλαδή, τα ίδια και τότε!

Τα ίδια είχαν γίνει και στις 2 Νοεμβρίου 2017, όταν οι πέντε δήμαρχοι εμφανίστηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και είχαν εκδηλώσει την διαφωνία τους με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Κατήγγειλαν μάλιστα πως όλες τις αρμοδιότητες τις έχουν οι ΜΚΟ και πως οι ίδιοι, για να μπουν στα hot spot, έπρεπε να… πάρουν άδεια! Και βέβαια, επέμειναν πεισματικά στην μη δημιουργία κλειστών κέντρων.

Από την πλευρά του, ο κ. Μουζάλας τους είχε υπενθυμίσει πως ζητούσε «διεύρυνση των χώρων υποδοχής και προαναχωρησιακό κέντρο για να διευκολυνθούν οι επιστροφές, που όλοι συμφωνούμε ότι οι επιστροφές δεν πάνε καλά, δεν έγιναν. Είχαμε πει, έχει αποδειχθεί, είναι γραμμένα από το Σεπτέμβριο αυτά, ότι το να δημιουργήσουμε προαναχωρησιακά κέντρα μέσα στα CAMPS, αποτελεί μόνιμη πηγή αναταραχής, αυτό είναι μια εμπειρία επιστημονική σε όλο τον κόσμο και θα μας δημιουργήσουν προβλήματα τάξης. Συνέβη».

Είπε επί λέξει:

«Εδώ έχω τις ομιλίες που κάναμε το Σεπτέμβριο με όλους τους Δημάρχους, έξι Υπουργοί. Δεν έχει νόημα τώρα να σας τα διαβάσω αυτά. Είχα πει ότι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε επιστροφές, είναι να διευρύνουμε τα CΑΜPS, ώστε να έχουμε πιο ομαλές συνθήκες λειτουργίας και ότι η διεύρυνση των CAMPS εξασφαλίζει και ζητήματα δημόσιας τάξης. Διότι είναι άλλο πράγμα να έχεις 4.000 ανθρώπους σε ένα CΑΜP για 4.000 ανθρώπους και είναι άλλο πράγμα σε ένα CΑΜP για 2.200 ανθρώπους να  έχεις 5.000 ανθρώπους, που έχουμε αυτή τη στιγμή και που πολύ γρήγορα νομίζω ότι δεν θα έχουμε.
Είχαμε πει επίσης ότι το προαναχωρησιακό κέντρο μας λύνει αυτό το πρόβλημα. Εγώ δεν το ηθικοποιώ, δεν το λέω κατηγορώντας, πολύ λογικά ο πρόσφυγας, ο μετανάστης, ο οποίος είναι να πάρει το χαρτί, με το οποίο θα επιστραφεί στην Τουρκία, την ώρα που το μαθαίνει αυτό, γιατί όλα μαθαίνονται, κρύβεται. Μέσα σε ένα κέντρο 5.000 ανθρώπων, ενώ έχει 2.200 θέσεις, είναι πάρα πολύ δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο μετά να τον βρεις, χωρίς να δημιουργήσεις αναταραχή, φασαρίες και τέτοια πράγματα. Η λύση δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει αποσυμφόρηση των CAMPS, δηλαδή, δημιουργία καινούργιων χώρων».
Έλεγε δηλαδή ο κ. Μουζάλας αυτά που σήμερα ακούγονται από την κυβέρνηση.
Επιστροφή στο 2015
Και είχε πει και κάτι ακόμη: «Τις τελευταίες 15 μέρες του Οκτώβρη μεταφέραμε από τα νησιά 1.360, ήρθαν 1.610. Εάν περάσουμε σε απόψεις, «μεταφέρτε τους στην ενδοχώρα», σας το λέω αυτό, τα νησιά μέσα σε ένα μήνα θα είναι στο 2015».
Έλεγαν δηλαδή τότε αυτό που λέμε και σήμερα: Ότι αν μεταφέρουμε κόσμο στην ενδοχώρα, θα έρχονται περισσότεροι!
Χαρακτηριστική ήταν και μια αποστροφή του δημάρχου Σάμου, που είχε κάνει αναφορά σε δηλώσεις περί επίταξης:
«Ακούμε και κάτι δηλώσεις που τον τελευταίο καιρό κλιμακώνονται, τις τελευταίες πέντε μέρες ότι «εμείς θα το κάνουμε έτσι και αλλιώς», «θα πάμε να επιτάξουμε χώρο», «ενοικιάσαμε ένα χώρο, άλλον», διότι ακούγεται -δεν είμαι δυστυχώς ανακριτικός υπάλληλος ούτε ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει- και κάτι επισκέψεις flyers, ας πούμε που εμφανίζονται incognito, οι οποίοι ζητούν να μην ακουστούν ότι είναι στο νησί, αλλά μετά αποκαλύπτονται από το ίδιο το Υπουργείο ότι έρχονται».
Και επιστολές, πολλές επιστολές. Κάθε φορά που κάτι συνέβαινε – επεισόδια, μαχαιρώματα, φωτιές, οι δήμαρχοι έστελναν και από μια επιστολή.
Κάθε φορά που μια ΜΚΟ πήγαινε να μισθώσει έναν χώρο, έστελναν άλλη μια επιστολή. Αλλά η μίσθωση συνέβαινε το ίδιο.
Επιστολές έστελνε μετά και ο κ. Βίτσας, που διαδέχθηκε τον κ. Μουζάλα. Στον δήμαρχο Μεσολογγίου για να του θυμίσει την αυταπάρνηση των προγόνων μας, στον δήμαρχο Λέσβου, τον Αύγουστο του 2018, όπου, σε απάντηση δικής του επιστολής, ο κ. Βίτσας ομολογούσε πως «σε 4 μήνες έφυγαν από τη Λέσβο 3.950 άτομα και έφθασαν από τα παράλια της Τουρκίας 5.450. Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.950 πρόσφυγες που είτε έλαβαν άσυλο, είτε χαρακτηρίστηκαν ευάλωτοι. Συγχρόνως επεστράφησαν είτε με βάση την κοινή δήλωση είτε εθελοντικά 34».
Τότε μάθαμε πως είχαν υποχωρήσει πλήρως και είχαν δώσει την μεγάλη κλωτσιά στο ντενεκεδάκι. Όπως ανέφερε, «ο προσανατολισμός του υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση του νησιού και σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις ή στα σχέδιά του Υπουργείου η δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Λέσβο».
Είχαμε και αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων. Όπου δήλωναν ότι θα… αντισταθούν!
Επισκέψεις, συσκέψεις, σχέδια
Είχαμε και επισκέψεις πολλές επισκέψεις. Με κορυφαία την επίσκεψη, στις 16 Απριλίου 2016, στη Λέσβο, του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Κορδώθηκε ο Τσίπρας, κορδώθηκε και ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός που δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Και επίσημα από σήμερα η Λέσβος χαρακτηρίσθηκε νησί της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αξιών»…
Στις 4 Μαΐου 2018, στη Λέσβο βρέθηκε ο κ. Τσίπρας για το 14ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου. Και σχεδόν όλοι πήγαν κανονικά στο συνέδριό του, ενώ λίγο παραπέρα έρρεε ένα ποτάμι με λύματα. Για να τον ακούσουν να λέει ότι πήγε για… να τους ακούσει! Και να τους πει ότι στο νησί είχαν υψώσει τη σημαία του ΕΑΜ! Από λύσεις… μηδέν!
Και είχαμε και συσκέψεις – για τα πάντα και για τον τουρισμό των νησιών που είχε καταστραφεί πλήρως! Πήγαιναν κι’ έρχονταν ο Κουρουμπλής, η Κουντουρά, ο Σαντορινιός, ο Τόσκας, ο Χαρίτσης, ο Βίτσας, ο Μουζάλας, ο Μπαλάφας
Και όλο και κάποιο καινούργιο «σχέδιο» παρουσιαζόταν στο Μαξίμου, πότε για το ένα νησί και πότε για το άλλο.
Ένα συμπέρασμα και πέντε ερωτήματα
Μετά από όλα αυτά, προκύπτει ένα συμπέρασμα και πέντε ερωτήματα.
Το συμπέρασμα: Ο κ. Τσίπρας, αν και γνώριζε – το είχε πει ξεκάθαρα ο κ. Μουζάλας – πως με το χάος που επικρατούσε δεν μπορούσε να προχωρήσει το άσυλο και πως αν δεν δημιουργούνταν κλειστές δομές με την παραμικρή αύξηση ροών τα νησιά θα βούλιαζαν και θα επιστρέφαμε στο 2015, δεν τολμούσε να προχωρήσει σε καμιά σοβαρή απόφαση. Με αποτέλεσμα να φύγει αφήνοντας πίσω του μια ωρολογιακή βόμβα.
Τα ερωτήματα:
Πώς είναι δυνατόν οι δήμαρχοι να μην δέχονται οργανωμένες, νοικοκυρεμένες και φυλασσόμενες από το Κράτος δομές, αλλά να ζουν και να λειτουργούν υπό τον έλεγχο των ΜΚΟ, οι οποίες μισθώνουν χώρους και ακίνητα, ενώ έξω από τον καταυλισμό της Μόριας λειτουργεί μια δεύτερη Μόρια, την οποία διαχειρίζονται οι ΜΚΟ; Πώς είναι δυνατόν να απαγορεύουν στο Κράτος αυτό που επιτρέπουν τόσα χρόνια στις ΜΚΟ;
Πώς είναι δυνατόν να μην επιθυμούν τον περιορισμό και την ελεγχόμενο κυκλοφορία όλων αυτών που κάθε τόσο αποφασίζουν να φύγουν όλοι μαζί, να διαδηλώνουν, να περνούν μέσα από τις πόλεις τρομοκρατώντας τον κόσμο, να καταλαμβάνουν πλατείες, να μαχαιρώνονται στα σοκάκια; Διότι γνωρίζουν πως όσες μετεγκαταστάσεις και να γίνουν, στα νησιά τους θα έρχονται καινούργιοι που πάλι θα μαχαιρώνονται στους δρόμους.
Πώς είναι δυνατόν να ανέχονται να γίνεται συστηματική καταπάτηση περιουσιών, να καίγονται κάθε τόσο τα ελαιόδενδρα, να καταστρέφονται καλλιέργειες;
Γιατί δέχθηκαν την εκ μέρους του τότε υπουργού κ. Βίτσα την μίσθωση των «σφαγείων Κνίτου» και όμορων οικοπέδων στην τοποθεσία «ΖΕΡΒΟΥ» για τη μετεγκατάσταση του ΚΥΤ Σάμου, έναντι του ποσού των 10.100 ευρώ τον μήνα για πέντε χρόνια;
Και επιτέλους, δεν γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα τα νησιά τους θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό διαρκή επίταξη;

voultepsi@elzoni.gr