Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Τραγωδία στην κηδεία του Σουλεϊμανί: Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου 50 άνθρωποι – Νέες απειλές προς τις ΗΠΑ


https://ysterografa.gr/wp-content/uploads/2020/01/Screenshot-2020-01-07-at-3.10.50-PM-850x560.png 
Σε τεράστια και οργισμένη αντιαμερικανική διαδήλωση μετατράπηκε η κηδεία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, στην Τεχεράνη.
Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο ποδοπάτημα κατά την διάρκεια της κηδείας του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στην πόλη Κερμάν, ενώ οι επικήδειες εκδηλώσεις και ο ενταφιασμός του αναβλήθηκαν λόγω της σημερινής τραγωδίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Isna.
«Δυστυχώς, 32 συμπατριώτες μας έχασαν την ζωή τους σε αυτό το στάδιο της πορείας του φερέτρου του Σουλεϊμανί», ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο Πιρ Χοσέιν Κουλιβάντ, επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας εκτάκτων περιστατικών, προσθέτοντας ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε 190, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Κλίμα πολέμου: Ιρανική οργή, πυρηνική απειλή και μένος για ΗΠΑ-ΙσραήλΉταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση κόσμου στο Ιράν μετά την κηδεία του αγιατολάχ Χομεϊνί και αποτελεί ένδειξη του πολεμικού κλίματος που ενισχύεται στη χώρα, με επικίνδυνες προεκτάσεις και συνέπειες για όλη την περιοχή. Η εκτέλεση του Ιρανού αρχηγού της Δύναμης Αλ Κουντς, από αμερικανικό drone στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, έχει ξεσηκώσει τους σκληροπυρηνικούς και μη πολίτες της χώρας, αύξησε στο ζενίθ την πολεμική ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ ενώ προκάλεσε οργή και στο Ιράκ – όπου αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια μετατροπής της χώρας για μια ακόμη φορά, σε θέατρο πολέμου.


Η διαδικασία «εκδίωξης των ΗΠΑ από την περιοχή έχει ξεκινήσει», δήλωσε απευθυνόμενος στο πλήθος ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης.
«Η θέλησή μας είναι δεδομένη. Λέμε επίσης στους εχθρούς μας ότι θα πάρουμε εκδίκηση και (αν μας πλήξουν ξανά), θα βάλουμε φωτιά σε αυτά που αγαπούν», πρόσθεσε. «Και οι ίδιοι γνωρίζουν καλά σε ποια μέρη αναφέρομαι».
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ανώτεροι διοικητές του ιρανικού στρατού έχουν προειδοποιήσει ότι τα αντίποινα για τον φόνο του Σουλεϊμανί θα είναι αναλογικά και θα έρθουν τη στιγμή και στο μέρος που θα επιλέξει η Τεχεράνη.
«Ο μάρτυρας Κασέμ Σουλεϊμανί είναι πιο ισχυρός και ζωντανός τώρα που πέθανε» και «πιο επικίνδυνος για τον εχθρό», διαβεβαίωσε ο Σαλαμί μπροστά από το φέρετρο του στρατηγού και του δεξιού του χεριού, του ταξίαρχος Χοσεΐν Πουρτζαφαρί που ήταν εκτεθειμένα ανάμεσα σε στεφάνια στην πλατεία Αζαντί («Ελευθερία» στα περσικά) της Κερμάν.
«Ο φόνος του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ ήταν μια ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας και το Ιράν θα απαντήσει με ανάλογο τρόπο», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN η οποία μεταδόθηκε σήμερα.
«Πρόκειται για κρατική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο Ζαρίφ αναφερόμενος στον φόνο του Σουλεϊμανί την Παρασκευή στη Βαγδάτη σε αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
«Πρόκειται για μια επιθετική ενέργεια απέναντι στο Ιράν και ισοδυναμεί με ένοπλη επίθεση εναντίον του Ιράν. Όμως θα απαντήσουμε αναλογικά», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός.
Η ανταπόκριση των Ιρανών στην κηδεία του Σουλεϊμανί έδωσε την ευκαιρία στη θρησκευτική και πολιτική εξουσία της Τεχεράνης να υψώσει τους τόνους κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Η χώρα ανακοίνωσε την αποδέσμευσή της από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά της και οι Ιρανοί ηγέτες εκτόξευαν απειλές κατά των ΗΠΑ. Οι αναφορές του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για πλήγματα εναντίον του Ιράν σε περίπτωση επιθέσεων της Τεχεράνης κατά αμερικανικών στόχων εντείνουν την εχθρότητα. Η δήλωσή του ότι σε περίπτωση που το Ιράν προχωρήσει σε αντίποινα, ο ίδιος έχει επιλέξει 52 στρατηγικούς και πολιτιστικούς στόχους για το επόμενο χτύπημα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, ιδίως από τους Δημοκρατικούς, που εμφανίζονται ενοχλημένοι επειδή η εκτέλεση του Σουλεϊμανί έγινε χωρίς να ενημερωθεί το Κογκρέσο.
Δυτικοί διπλωμάτες θεωρούν πως η Τεχεράνη δεν θα χάσει την ευκαιρία να μετατρέψει το στρατηγό σε μάρτυρα και να δημιουργήσει περαιτέρω συναισθηματική φόρτιση και αντιδυτικά αισθήματα. Πολλοί Ιρανοί θεωρούσαν τον Σουλεϊμανί ήρωα και σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας του Μέριλαντ, ο στρατηγός ήταν η πιο δημοφιλής προσωπικότητα στη χώρα. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ηγήθηκε της προσευχής για το στρατηγό Σουλεϊμανί μαζί με όλη την ιρανική ηγεσία, αλλά και τους συμμάχους της χώρας στην περιοχή, όπως τον Ισμαήλ Χανίγε, αρχηγό της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. Η κόρη του Σουλεϊμανί δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα ζήσουν «μαύρες ημέρες». Το τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί γύρω από το πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας κρατούσε κόκκινες σημαίες ή σημαίες του Ιράν, του Λιβάνου και του Ιράκ και φώναζε συνθήματα κατά της Αμερικής και του Ισραήλ ζητώντας εκδίκηση για την εκτέλεση του στρατηγού Σουλεϊμανί αλλά και του Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, επικεφαλής της ιρακινής πολιτοφυλακής Κατάεμπ Χεζμπολάχ.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ να εξοντώσει τον Ιρανό στρατηγό θα συσπειρώσει τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και θα ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς, σε μια περίοδο όπου υπήρχε μεγάλη αμφισβήτησή τους από τη νεολαία και από πολλές κοινωνικές ομάδες που είχαν ξεσηκωθεί κατά της κυβέρνησης του Ροχανί. Η παρούσα όξυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ έστρεψε αλλού την οργή των Ιρανών, που εξεγέρθηκαν το Νοέμβριο μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής των καυσίμων. Το κίνημα οργής κατεστάλη και η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για 300 νεκρούς και χιλιάδες συλλήψεις ενώ ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί επέρριψε τις ευθύνες για την οικονομική κρίση στις αμερικανικές κυρώσεις. Κατά το αμερικανικό ινστιτούτο Rand, το ιρανικό καθεστώς θα εκμεταλλευτεί την αντιαμερικανική οργή για περαιτέρω καταστολή των αντιφρονούντων.
Το ιρακινό κοινοβούλιο αποφάσισε την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων που βρίσκονται στη χώρα. Το ψήφισμα, που συνδέεται με την ένταση στις ιρανοαμερικανικές σχέσεις και την εκτέλεση του Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, αλλά ο Ιρακινός μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντούλ Μαχντί δήλωσε έτοιμος να το εφαρμόσει.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι σε περίπτωση εφαρμογής του ψηφίσματος θα επιβάλει κυρώσεις «πρωτόγνωρες για τη χώρα». Η κατάσταση πάντως στο Ιράκ είναι συγκεχυμένη, καθώς η κυβέρνηση του Μαχντί -ο οποίος παραιτήθηκε το Δεκέμβριο εν μέσω αιματηρών διαδηλώσεων- είναι προσωρινή. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ενισχυθούν οι φωνές των σιιτών που θέλουν την αποχώρηση των 5.000 Αμερικανών στρατιωτών. Το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν πολλές επιθέσεις με ρουκέτες κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης.
 Πληροφορίες: eleftherostypos.gr