Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Συνέντευξη του νέου Γερμανού Πρέσβη στην Τηλεόραση της Βουλής

Ενημερωτικό Δελτίο 29/9/2017

αλεξια γερμανοσ πρεσβηςΑποκλειστική συνέντευξη στην τηλεόραση της Βουλής και στην εκπομπή «Βουλής Βήμα», με τη δημοσιογράφο Αλεξία Κουλούρη, παραχώρησε ο νέος πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Jens Plötner. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία και στον αντίκτυπό τους στα ελληνικά ζητήματα ο κ. Plötner τόνισε: 

«Η Γερμανία είναι μια χώρα, όπου παραδοσιακά υπάρχει ευρεία συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τα καλά νέα είναι ότι κανείς δεν θα πρέπει να
φοβάται ριζικές αλλαγές».

Μιλώντας για τον "συνασπισμό της Τζαμάικας" ως το επικρατέστερο σενάριο τόνισε: « Χριστιανική Ένωση, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, θα καθίσουν μαζί, και θα συντάξουν αυτό που αποκαλούμε "συμφωνία συνασπισμού". Πρόκειται για ένα μεγάλο βιβλίο εκατό σελίδων, το οποίο θα ορίζει με λεπτομέρεια κοινές πρωτοβουλίες, σχέδια και θέσεις. Ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια, θα αφορά, φυσικά, το μέλλον των ευρωπαϊκών πολιτικών».
Αναφορικά με τη διαφαινόμενη ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από το κόμμα των Φιλελευθέρων, αλλά και τις θέσεις που έχει διατυπώσει το FDP εναντίον της Ελλάδας o κ. Plötner σημείωσε: «Για πολλές δεκαετίες, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών ήταν από το Φιλελεύθερο κόμμα. Όλοι θυμούνται ακόμα τον Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, που ήταν επιφανής Υπουργός Εξωτερικών. Το FDP είναι φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Ταυτόχρονα, διάκειται φιλικά προς την προοδευτική οικονομία και είπε ότι στην ευρωπαϊκή πολιτική, θα κοιτάξει με φρέσκια ματιά τις εξελίξεις. Όπως προείπα, όμως, είναι συνασπισμός. Και τα τρία κόμματα θα πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβασμό».

Στο ερώτημα αν θα έχουμε μια Ευρώπη με λιγότερη αλληλεγγύη και πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ο πρέσβης της Γερμανίας απάντησε: «Πρώτον, δεν πιστεύω ότι αυτό είναι απαραίτητα συνδυασμός. Σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και λιγότερη αλληλεγγύη. Πιστεύω πως μπορείς να έχεις αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και αλληλεγγύη. Τα δύο ίσως πάνε μαζί. Αν θέλουμε προσέγγιση, πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ποιοι κανόνες θα ισχύουν. Μόνο αν συμφωνήσουμε στους κανόνες, μπορούμε να ανοίξουμε χώρους αλληλεγγύης».

Απαντώντας στο ερώτημα πώς ψήφισαν οι Γερμανοί, οδηγώντας το AfD στην Μπούντεσταγκ, με πολύ ανησυχητικό ποσοστό, καθώς και πώς νιώθουν οι Γερμανοί για την παρουσία ενός ακροδεξιού κόμματος
στο κοινοβούλιο, 60 χρόνια μετά την πτώση του Ναζισμού, ο κ. Plotner υπογράμμισε: «Η τόσο ισχυρή παρουσία του AfD στο εκλογικό αποτέλεσμα σόκαρε και εξέπληξε πολλούς. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις όμως, μετά τις εκλογές έδειξαν ότι, πάνω από 60% όσων ψήφισαν υπέρ του AfD, το έκαναν για λόγους διαμαρτυρίας. Μόνο ένα 30% είπαν ότι πιστεύουν στους πολιτικούς στόχους του AfD. Θεωρώ πως αυτό είναι ένα καλό μήνυμα, καθώς λέει ότι πάνω από το 60% των ψηφοφόρων, ήθελε να διαμαρτυρηθεί, αλλά είναι έτοιμο να πειστεί από μια άλλη πολιτική και αυτή θα είναι η δουλειά των άλλων κομμάτων». « Το 12,8% του AfD, σημαίνει ότι το 87% των Γερμανών, δεν ψήφισε το AfD. Πρέπει να κάνουμε
μια προσεκτική διάκριση μεταξύ της ηγεσίας και των μεσαίων στελεχών του AfD, από τα οποία ακούμε ρατσιστικά σχόλια, εθνικιστικά σχόλια, που θα πρέπει να απωθηθούν. Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να βάλουμε όλους όσους ψήφισαν AfD, στο σακί των Ναζί. Θα ήταν λάθος, επικίνδυνο και η εύκολη λύση»

Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νίκο Βούτση και τη δήλωσή του ότι η Γερμανία αναγνωρίζει όλα τα κεφάλαια της ιστορίας της και την ηθική ευθύνη της ο κ. Plotner υπογράμμισε:
«Οι σχέσεις των χωρών μας είναι πολύ παλιές και είναι σαν ένα βιβλίο με πολλά κεφάλαια. Έχουμε πολλά θετικά κεφάλαια, αλλά και κάποια πολύ τραγικά, αρνητικά και θλιβερά κεφάλαια. Η γερμανική κατοχή της Ελλάδας, κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, είναι μια απ' τις πιο οδυνηρές στιγμές
των σχέσεών μας. Ρωτάτε τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Νομίζω ότι σημαίνει πως δεν γυρίζουμε αλλού το βλέμμα, πως τιμούμε ενεργά τη μνήμη των θυμάτων. Γι' αυτό, μόλις ήρθα στην Ελλάδα, πήγα στο Κομμένο. Για να τιμήσω τη μνήμη των παιδιών, των ανδρών και των γυναικών, που σφαγιάστηκαν εκεί από Γερμανούς στρατιώτες. Γι' αυτό και ο Πρόεδρος Γκάουκ, όταν ήρθε στην Ελλάδα, ζήτησε συγχώρεση για ό,τι έγινε στο όνομα της Γερμανίας. Νομίζω αυτό σημαίνει ανάληψη της ηθικής ευθύνης.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα γιατί ο Σοσιαλισμός είναι υπό αμφισβήτηση στην Ευρώπη, ανέφερε: «Πιστεύω ότι ο παραδοσιακός σύνδεσμος, μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών κύκλων και των πολιτικών κομμάτων, στη μορφή που είχε στο μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, δεν υπάρχει πια».

Βουλή Τηλεόραση- Επικοινωνία