Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Τα βασικότερα σημεία του προγράμματος «Βιολογικές Καλλιέργειες».

Εμφάνιση DSC_5682 copy.jpg*του Αναστάσιου Λυμπερίου


Το πρόγραμμα για τις  βιολογικές καλλιέργειες Μέτρο 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 είναι χωρισμένο σε δύο μέρη και αφορά τόσο τους ήδη βιοκαλλιεργητές, όσο και τους νέους που δεν υπήρξαν ποτέ αγρότες και οι αιτήσεις του ξεκινούν ηλεκτρονικά από 24 Ιανουαρίου έως 22 Φεβρουαρίου 2017.
Σε μια προσπάθεια να δοθούν οι απαραίτητες πληροφορίες,  οδηγίες και διευκρινίσεις κωδικοποιήσαμε τα βασικότερα σημεία του συγκεκριμένου Μέτρου:

  1. Η εγράφη στο σύστημα γίνεται στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/Organics16Registration/ και η επεξεργασία των προτάσεων στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/Organics16/#/welcome

  1. Οι δικαιούχοι μπορεί να είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες παραγώγων οι οποίοι ανταποκρίνονται στον ορισμό των ενεργών αγροτών
  1. Τα αγροτεμάχια είναι δηλωμένα στη πρόσφατη ΕΑΕ 2016 του ενδιαφερόμενου –Δήλωση ΟΣΔΕ
  1. Ένας υποψήφιος μπορεί να υποβάλλει αιτήσει στήριξης σε όσες προκηρυσσόμενες θέσεις του Μέτρου επιθυμεί.
  1. Οι δικαιούχοι δεσμεύονται να συνάψουν με εγκεκριμένο Οργανισμό Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.
  1. Η δέσμευση είναι 3 ετούς διάρκειας για μετατροπή σε βιολογική καλλιέργεια  ή 5 ετούς για διατήρηση της ήδη βιολογικής καλλιέργειας.
  1. Το ελάχιστο μέγεθος των υπό ένταξη αγροτεμαχίων ανέρχεται σε 0,1 Ha (1 στρέμμα). Το ελάχιστο μέγεθος της εκμετάλλευσης ανέρχεται σε 0,2 Ha για ετήσιες καλλιέργειες 0,3 για μόνιμες φυτείες  και 0,3 για μεικτές εκμεταλλεύσεις. 
  1. Στη περίπτωση της ομάδας Καλλιέργειας Ελαιοκομία η ελαχίστη πυκνότητα φύτευσης  των υπό ένταξης ελαιοτεμαχίων ανέρχεται σε 80 ελαιόδεντρα/ Ha προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για συστηματικό ελαιώνα
  1. Οι δικαιούχοι οφείλουν να καλύπτονται από νόμιμη σύμβαση επικυρωμένη από ΔΟΥ με σύμβουλο  οποίος ανήκει στο κλάδο ΠΕ,ΤΕ Γεωπόνων ή  Τεχνολόγων Γεωπονίας αντίστοιχα. 
  1. Ο δικαιούχος είναι υποχρεωμένος να έχει στην κατοχή του για 3 επιπλέον έτη μετά την ολοκλήρωση  των υποχρεώσεων του το φάκελο του (αίτηση στήριξης, την απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα, άδειες κτηνοτροφικές εγκατάστασης, τη σύμβαση με το φορέα Πιστοποίησης, Μητρώο Εισροών Εκροών, Ημερολόγιο Εργασιών με παραστατικά αγοράς για σπόρους, λιπάσματα, ζωοτροφές κλπ, τη σύμβαση με τον σύμβουλο κα.) 
Τα παραπάνω αποτελούν γενικές κατευθύνσεις και οδηγίες σύμφωνα και με την αναρτημένη πρόσκληση του Προγράμματος. Ωστόσο κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και χρήσιμο θα ήταν οι ενδιαφερόμενοι να συμβουλεύονται τους Γεωπόνους τους ή τους Συνεταιρισμούς  τους όταν κρίνεται απαραίτητο.

 *ο κ. Αναστάσιος Λυμπερίου είναι Οικονομολόγος, Λογιστής-Φοροτεχνικός Α’ Τάξης και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας
tasoslimp@yahoo.gr