Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Η συκοφαντική δυσφήμηση δεν χωρά ιπποτισμούς

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Οι κατηγορίες που εδώ και μήνες εκτοξεύουν διάφοροι υπουργοί κατά του (διορισμένου από την κυβέρνηση) επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ είναι πολύ σοβαρές για να ξεπερνιούνται σα να μην συμβαίνει τίποτε από τον «καθ’ ου».
Ακόμη και αν δεχθούμε ότι όλα αυτά εντάσσονται σε έναν προπαγανδιστικό ορυμαγδό, σε μια επιχείρηση εκτόξευσης σανού προς τους αφελείς στους οποίους οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπόσχονταν ότι όχι μόνο δεν θα ιδιωτικοποιήσουν αλλά και θα… εθνικοποιήσουν ό,τι έχει ιδιωτικοποιηθεί και ότι θα γίνουν μόνο εννιά (και όχι… 19) αποκρατικοποιήσεις, οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές.

Δεν μπορεί, διάφοροι υπουργοί να εγκαλούν συνεχώς τον κ. Πιτσιόρλα, να τον καλούν να περιοριστεί στον ρόλο του, να του λένε ότι λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, ότι είναι επικεφαλής ενός οργανισμού που ελέγχεται πλήρως από τους δανειστές – και επομένως ότι και ο ίδιος ελέγχεται από τους δανειστές – να τον αποκαλούν «πολυσχιδή και πολυπράγμονα», να υποστηρίζουν ότι κινείται με ένα σχέδιο έξω από αυτό της κυβέρνησης και ότι λειτουργεί ερήμην της κυβέρνησης, να τον θεωρούν «λάθος επιλογή», να τον θεωρούν υπεύθυνο για διαρροές, να τον ειρωνεύονται ως… ταλέντο που πάει χαμένο, να λένε ότι διοικεί έναν οργανισμό που δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ότι αγνοεί τις θέσεις της κυβέρνησης (κάτι που… γεννά ερωτήματα), να τον κατηγορούν ότι δεν συνεννοείται με τους υπουργούς και δεν χαίρει της εμπιστοσύνης τους και να καταγγέλλουν ότι ο οργανισμός που διοικεί επιδίδεται σε… διασπορά πληροφοριών για λογαριασμό συγκεκριμένων κύκλων των δανειστών με σκοπό τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, με υπαινιγμούς του τύπου «καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη σημασία έχει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ να είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και όχι άλλων».
Συγγνώμη, αλλά αυτές είναι πολύ βαριές κατηγορίες για να αντιμετωπίζονται με απαντήσεις του τύπου «απαξιώ να απαντήσω» ή για να θεραπεύονται με πρωθυπουργικές δηλώσεις και δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου του τύπου «η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, απλώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και οι υπουργοί εκφράζουν τις αγωνίες τους»…
Διότι εδώ δεν πρόκειται για «απόψεις», ούτε για «αγωνίες», αλλά για καθαρή συκοφαντική δυσφήμηση, που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται… ιπποτικά!
Για του λόγου το αληθές:
- 9 Απριλίου 2016, Χρ. Σπίρτζης, «Επένδυση»:
«ΕΡ: Θα έχετε δει και εσείς τα δημοσιεύματα που σας φέρνουν σε συνεχή κόντρα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. Εντέλει συμφωνείτε με τις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων, του Λιμανιού του Πειραιά και γενικώς με το πακέτο ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ;
ΑΠ: Δεν συμφωνώ. Οι 9 ιδιωτικοποιήσεις είναι τμήμα της συμφωνίας που έχουμε και θα τις προχωρήσουμε, παρότι διαφωνούμε. Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να περιοριστεί στο ρόλο του, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον - το τονίζω αυτό - και να εφαρμόσει τη νέα συμφωνία των 9 ιδιωτικοποιήσεων και όχι την πώληση της χώρας. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η χώρα έχει πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και να εγκαταλείψει την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά ως ανάμνηση που πιθανά να νοσταλγεί».
Και ο κ. Πιτσιόρλας, απαντώντας (Μέγκα), δήλωσε: «Στο ΤΑΙΠΕΔ υλοποιούμε τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ».
- 10 Απριλίου 2016, Θ. Δρίτσας, Μέγκα:
«Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Είναι παράλληλη εξουσία στην αιρετή εξουσία του ελληνικού λαού. Πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο το κομμάτι της απαράδεκτης λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ. Κάνει αξιοποίηση ή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας το ΤΑΙΠΕΔ; Είναι επινόηση των δανειστών το ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι κυβέρνηση. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ο Πιτσιόρλας, είναι οργανισμός που ελέγχεται πλήρως από δανειστές, τραπεζικούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς και λειτουργεί βάσει κανόνων που θέλουμε να αλλάξουμε».
- 12 Απριλίου 2016, μπρίφινγκ κυβερνητικής εκπροσώπου:
«Ξέρετε, όμως, πολύ καλά ότι εννέα ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες έχουμε δεσμευτεί, δεν ήταν στο πρόγραμμα της δικής μας κυβέρνησης. Όμως, έχουμε δεσμευτεί ότι θα τις υλοποιήσουμε. Και ο κ. Πιτσιόρλας ακολουθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Νομίζω ότι ήμουν πολύ σαφής. Τώρα, αν χρειάζεται να είμαστε και όλοι χαρούμενοι γι’ αυτό, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, η οποία νομίζω ότι είναι πολύ μεγαλύτερη.
- 16 Απριλίου 2016, κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, «Επένδυση»:
«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι μέρος της συμφωνίας του καλοκαιριού και που η κυβέρνηση σύσσωμη είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει κατά γράμμα, αποτελούν εννέα άμεσες αποκρατικοποιήσεις και παραχωρήσεις. Ομολογουμένως δεν είναι κάτι που κάνουμε με χαρά, ειδικά για νευραλγικές υποδομές, τις οποίες ενέταξαν οι παρελθούσες κυβερνήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, ακόμη και συμφωνίες αποκρατικοποιήσεων που πέρασαν από το προηγούμενο πρόγραμμα, τις επαναδιαπραγματευτήκαμε, προκειμένου και το αντίτιμο να αυξηθεί και οι όροι να βελτιωθούν και να μην χαθούν οριστικά δημόσιες υποδομές προς όφελος ιδιωτών. Πιο συγκεκριμένα, στο θέμα της COSCO, o κ. Δρίτσας έχει δώσει ο ίδιος όλες τις εξηγήσεις. Ως αρμόδιος υπουργός και γνώστης του λιμανιού του Πειραιά αναφέρθηκε στα επόμενα στάδια για να ολοκληρωθεί η συμφωνία παραχώρησης, μέχρι το καλοκαίρι, και τι προβλέπεται να συμβεί. Επίσης είναι σαφές ότι και ο κ. Πιτσιόρλας ακολουθεί το πρόγραμμα αυτό της κυβέρνησης».
- 21 Απριλίου 2016, Σκουρλέτης στον Real Fm:
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ακριβώς, το λέτε όπως ακριβώς το προσεγγίζω. Και λέω ότι, δυστυχώς, σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις ακραίες φωνές των δανειστών και επαναλαμβάνω, δεν είναι όλοι ενιαίοι. Έχει να αντιμετωπίσει και αυτούς στο εσωτερικό που ουσιαστικά  σιγοντάρουν την «τρόικα  εσωτερικού». Δεν αναφέρομαι μόνο στους γνωστούς, δηλαδή στην ΝΔ και σε όλους όσοι την υποστηρίζουν. Αναφέρομαι και σε εξωθεσμικούς παράγοντες οι οποίοι υπονομεύουν αυτή τη συζήτηση.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Εννοείτε Μέσα ενημέρωσης;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Για τα Μέσα ενημέρωσης είναι γνωστό. Αναφέρομαι συγκεκριμένα και μπορώ να το προσδιορίσω εάν θέλετε, για παράδειγμα στο δικό του σχέδιο που εφαρμόζει, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, στο ΤΑΙΠΕΔ. 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θεωρείτε ότι το ΤΑΙΠΕΔ συμπεριφέρεται εξωθεσμικά; Δηλαδή δεν ακολουθεί την γραμμή της κυβέρνησης;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είναι ένας μάνατζερ ιδιωτικοποιήσεων, αυτών που έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ουσιαστικά διεκδικεί έναν πολιτικό ρόλο, το βλέπετε από τον πολυσχιδή και πολυπράγμονα κύριο Πιτσιόρλα, ο οποίος κατά τη γνώμη μου κινείται με ένα σχέδιο έξω από αυτό της κυβέρνησης. Και επειδή δεν έχει αξία αυτά να τα λέω μόνο στο ραδιόφωνο, προσωπικά στην επόμενη συνεδρίαση κυβερνητικών οργάνων, την Δευτέρα μπορεί να γίνει  ΚΥΣΟΙΠ, θα θέσω αυτό το ζήτημα. Δεν μπορεί δηλαδή, όταν εμείς συζητάμε για το νέο ταμείο αξιοποίησης, το οποίο διαφοροποιείται από την μέχρι τώρα πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, όπως την υλοποιούσε το ΤΑΙΠΕΔ επί Σαμαρά, να έρχεται το ΤΑΙΠΕΔ και να κινείται αυτονόμως.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Μα ο κ. Πιτσιόρλας είναι επιλογή του πρωθυπουργού.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Γίνονται και λάθη στις επιλογές, εάν εννοείτε αυτό. Αλλά εμένα με ενδιαφέρει η ουσία. Με ενδιαφέρει η ουσία του ζητήματος.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καταλαβαίνω ότι…
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Για να μη σας πω για διαρροές για μέλη της κυβέρνησης που γίνονται.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διαρροές που γίνονται από το ΤΑΙΠΕΔ, λέτε;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εκ μέρους του  ΤΑΙΠΕΔ,  το οποίο όπως ξέρετε επειδή ακριβώς διαχειρίζεται  και χρήματα, αυτές πάντοτε οι διαρροές έχουν ανάγκη και από οικονομική βοήθεια.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι βαρύ κύριε υπουργέ. Τι εννοείτε;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Κοιτάξτε τα ρεπορτάζ των τελευταίων μηνών  σε όλες τις εφημερίδες. Υπάρχει ένα κέντρο – και επειδή έχουμε εμπειρία – και εγώ ως παλαιότερος…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ήσασταν και εκπρόσωπος…
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: …και εσείς και ο συνομιλητής μας από το ΠΟΝΤΙΚΙ που τρυπώνει παντού,  ξέρουμε πώς καμιά φορά τροφοδοτούνται τα διάφορα δημοσιεύματα.
- 10 Ιουνίου 2016, συνέντευξη Χρ. Σπίρτζη στην ΕΡΤ:
Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κάτι άλλο πιο γενικό κ. υπουργέ. Οι σχέσεις οι δικές σας με το ΤΑΙΠΕΔ ποιες είναι, γιατί είναι μερικές φορές όχι μόνο από εσάς και από άλλους υπουργούς έχουμε ακούσει ότι διαφωνούν.
Υπουργός: κ. Μιχελιδάκη, το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένας οργανισμός που στήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με ένα στόχο. Τα έχουμε πει εκατό φορές. Πως θα ξεπουλήσει. Και πραγματικά αυτό το…
Δημοσιογράφος: Συγνώμη, ερήμην της κυβέρνησης; Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί αυτόνομα;
Υπουργός: Πολλές φορές κ. Γρυλλάκη ερήμην της κυβέρνησης. Πάρα πολλές φορές.
Δημοσιογράφος: Γιατί δεν αντικαθίσταται η διοίκησή του;
Υπουργός: Ξέρετε σε έναν οργανισμό δεν είναι μόνο θέμα του διοικητικού συμβουλίου και των επικεφαλής του οργανισμού. Είναι θέμα ποια είναι τα στελέχη αυτού του οργανισμού, πως κάνουν τις εκτιμήσεις, ποιοι κάνουν τις εκτιμήσεις, πως εισηγούνται ένα διαγωνισμό, πως τον έχουν ξεκινήσει και πως τον έχουν ολοκληρώσει. Οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί που μιλάμε
Δημοσιογράφος: Κ. Σπίρτζη κάνετε λάθος μάλλον. Με συγχωρείτε πάρα πολύ αλλά μάλλον κάνετε λάθος γιατί ο κ. Πιτσιόρλας ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κάθε άλλο παρά δυσαρεστημένος από τη λειτουργία του φορέα εμφανίζεται. Και είναι τοποθετημένος από την κυβέρνηση. Έχω δει και έχω ακούσει τον κ. Πιτσιόρλα να λέει ότι το ΤΑΙΠΕΔ στην παρούσα φάση της τελευταίας διακυβέρνησης έχει πετύχει πολλά, λειτουργεί επ’ ωφελεία των δημόσιων οικονομικών και όλα αυτά.
Υπουργός: Εντάξει ο καθένας έχει την άποψή του σε αυτό το θέμα. Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Πιτσιόρλας έχει ένα μεγάλο ταλέντο που χάνεται στη χώρα μας, πρέπει να είχε αναλάβει κάτι πολύ μεγαλύτερο αλλά από εκεί και πέρα…
Δημοσιογράφος: Το λέτε σοβαρά αυτό;
Υπουργός: Αλλά από εκεί και πέρα θεωρώ ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένας οργανισμός που δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, έγινε για συγκεκριμένο σκοπό από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική μας, και για αυτό δόθηκε η μάχη από τον πρωθυπουργό στη διαπραγμάτευση να φύγει μεγάλο κομμάτι της δημόσιας περιουσίας και να ιδρυθεί το νέο ταμείο, που δεν θα κινείται στην ίδια λογική με αυτή που κινιόταν μέχρι τώρα το ΤΑΙΠΕΔ.
Τότε, ο κ. Πιτσιόρλας είχε απαντήσει: «Στον κ. Σπίρτζη δεν προτίθεμαι να απαντήσω. Εκτός από διαφορετικές απόψεις, έχουμε τελείως διαφορετική διαδρομή και διαφορετική κλίμακα αξιών».
- 20 Ιουλίου 2016, Χρ. Σπίρτζης στο «Κόκκινο»:
«Για τα πρόστιμα της Εγνατίας θα ρωτήσετε τον κ. Πιτσιόρλα, που χειρίζεται αυτά τα θέματα γιατί είναι και μνημονιακή δέσμευση και επέμεινε το ΤΑΙΠΕΔ να τηρηθεί η υπουργική απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη στο σύνολό της, που προβλέπει και το ύψος των προστίμων και τα πανωπροίκια που έχει για του πολίτες , αν έχουν κάποια παράβαση».
- 7 Αυγούστου 2016, Π. Σκουρλέτης στη Real News (Π. Γαλιατσάτος):
«Δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Πιτσιόρλα και είναι λάθος να καλλιεργείται η εντύπωση για κάτι τέτοιο. Εκείνο στο οποίο αντιπαρατίθεμαι  είναι πρακτικές που δεν απορρέουν  από τον ρόλο που έχει ο καθένας. Ναι, πράγματι, πιστεύω πως το ΤΑΙΠΕΔ κακώς επεκτείνεται  και σε αλλά πεδία πέρα από το αντικείμενο του. Πρόκειται για έναν οργανισμό που τον κληρονομήσαμε και κινείται με μια δυναμική από το παρελθόν. Θεωρώ  πως η συγκρότηση του νέου υπερταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιούσιας θα περιορίσει τον ρόλο του σε εκείνες τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουμε δεσμευτεί με τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, και μόνο σε αυτές.
- Θα πωληθεί τελικά το 17% της ΔΕΗ; Αν το ΤΑΙΠΕΔ προχωρήσει με τον διαγωνισμό τον Οκτώβριο, πως θα αντιδράσετε;
Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην πώληση του 17% της ΔΕΗ και αυτή ακριβώς είναι η θέση της κυβέρνησης. Το γεγονός ότι το 17% της εταιρείας είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ επί των ημερών των προηγουμένων κυβερνήσεων δεν σημαίνει πως πρέπει να πωληθεί. Αυτό βεβαίως το γνωρίζει ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος εμφανίζεται τώρα να κάνει πως το αγνοεί  - και αυτό γεννά ερωτήματα».
- 21 Αυγούστου 2016, Π. Σκουρλέτης στο ΑΠΕ:
«Εδώ έγινε μια προσπάθεια παραχάραξης της πραγματικότητας, πάλι από πολιτικές δυνάμεις και από μερίδα των ΜΜΕ. Αναφερόμενοι σε έναν κατάλογο περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς ιδιωτικοποίηση που είχε συνταχθεί από τις κυβερνήσεις του κ. Σαμαρά, θεωρήθηκε ότι πρόκειται και για πολιτική επιλογή ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ. Γνωρίζετε ότι με πρόσφατο νόμο στη Βουλή ακυρώσαμε το σχέδιο νόμου, το ψηφισμένο σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση κατά 66% του ΑΔΜΗΕ και τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και την πώλησή της αμέσως μετά. Δεν είναι, λοιπόν, μέσα στο σχέδιο της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση του 17%.
- Άρα ο κ. Πιτσιόρλας γιατί επιμένει;
Ο κ. Πιτσιόρλας δεν είναι αρμόδιος -και το έχω πει πάρα πολλές φορές- να ασκεί πολιτική. Πρέπει να εφαρμόζει εντολές. Θεωρώ ότι αυτό το θέμα έχει εξαντληθεί».
- 29 Αυγούστου 2016, κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στον Real Fm:
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μέσα στα αγκάθια αξιολογώ ως πολύ σοβαρό το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και τις συνεχείς βολές υπουργών, του κυρίου Σπίρτζη, του κυρίου Σκουρλέτη, του κυρίου Δρίτσα, κατά του ΤΑΙΠΕΔ. Ο κύριος Σκουρλέτης λέει «όχι» στην πώληση του 17% της ΔΕΗ, βάλλει κατά του κυρίου Πιτσιόρλα, ο κύριος Πιτσιόρλας λέει ότι αυτό φθείρει την κυβέρνηση. Είναι ένα σκηνικό το οποίο θεωρείτε ότι βοηθά τις επενδύσεις; Δεύτερον: Το Μέγαρο Μαξίμου θα παρέμβει σε αυτή τη σύγκρουση ή θα την αφήσει για μήνες ή και χρόνια;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί και για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί, θα γίνουν. Διαρκώς, όμως…
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Το 17% της ΔΕΗ θα πωληθεί; Γιατί ο κύριος Σκουρλέτης λέει «όχι».
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …διαρκώς όμως, θα σας πω, προσπαθούμε και πολλές το καταφέρνουμε, σε κάποιες το έχουμε ήδη καταφέρει, όπως το Ελληνικό, τα αεροδρόμια, κλπ, να βελτιώσουμε αυτές τις συμφωνίες με γνώμονα, βεβαίως, το δημόσιο συμφέρον. Μέχρι στιγμής, έχουμε πάει και καλά με βελτίωση των συμφωνιών των ιδιωτικοποιήσεων τις οποίες είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ο κύριος Σκουρλέτης καταστρώνει νέο πλάνο, διαβάζω σήμερα.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά λοιπόν τα οποία συζητάμε τώρα, ως «αντίφαση» μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, του κυρίου Σκουρλέτη, του κυρίου Σπίρτζη κλπ, όλα όσα μου αναφέρατε, θα πρέπει να τα εκλάβουμε ως μεγάλη αγωνία προκειμένου οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο…
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θα πωληθεί το 17% της ΔΕΗ ή όχι;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι σας έχω πει πως όλες οι ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί θα υλοποιηθούν.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θα παρέμβει το Μέγαρο Μαξίμου σε αυτή τη σύγκρουση;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν χρειάζεται να παρέμβει. Σας εξηγώ την αγωνία των υπουργών να βελτιώσουν συμβάσεις…
- 30 Αυγούστου 2016, Π. Σκουρλέτης στον Real Fm:

Ν. Στραβελάκης: Σωστά, τώρα πάμε στο θέμα της ΔΕΗ. Το είχατε πει στην REALNEWS στις 7 Αυγούστου. Κατηγορηματικά όχι στην πώληση του 17% της ΔΕΗ και είχατε στρέψει τα βέλη σας και κατά του κ. Πιτσιόρλα, που λέτε ότι το γνωρίζει αλλά εμφανίζεται να κάνει πως το αγνοεί. Από τότε υπήρξε εξέλιξη; Κατάλαβε αυτό που λέτε ο κ. Πιτσιόρλας ή είναι ακόμη απέναντί σας;

Π. Σκουρλέτης: Ό,τι είχα να πω γι’ αυτή την άποψη και για το πρόσωπο του κ. Πιτσιόρλα το έχω πει και θεωρώ ότι έχει εξαντληθεί. Δεν είναι θέμα μιας προσωπικής αντιπαράθεσης.  Εμένα με ενδιαφέρει η ουσία αυτής της παλιάς πρότασης για ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ και λέω ότι δεν έχει καμία μα καμία…
Ν. Στραβελάκης: Πάντως υπάρχει διαφωνία και το ξέρετε από τον κ. Πιτσιόρλα και το ΤΑΙΠΕΔ γι’ αυτό που βάζουν στο στόχαστρο και άλλοι Υπουργοί, όχι μόνο εσείς, και ο κ. Σπίρτζης και ο κ. Δρίτσας που μιλούσαμε προ ημερών. Θεωρείτε ότι πάει καλά η συνεργασία κυβέρνησης – Πιτσιόρλα, μπορεί να συνεχιστεί αυτό; Δηλαδή υπουργοί να βάλουν κατά του κ. Πιτσιόρλα και ο κ. Πιτσιόρλας να απαντάει ότι αυτοί φθείρουν την κυβέρνηση όχι εγώ, τι να σας πω, εγώ εφαρμόζω τις αποφάσεις. Είναι εικόνα για τους επενδυτές αυτή θετική;
Π. Σκουρλέτης: Θα σας το έλεγα διαφορετικά. Θεωρώ ότι ακριβώς επειδή είναι κρίσιμο το πόστο του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, πρέπει να είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος να μπορεί να συνεννοείται με τους υπουργούς και να χαίρει της εμπιστοσύνης τους.
Ν. Στραβελάκης: Και αυτός είναι ο κ. Πιτσιόρλας;
Π. Σκουρλέτης: Αυτό θα φανεί
Ν. Στραβελάκης: Τώρα το κάνατε χειρότερο.  Λοιπόν εγώ κρατώ αυτό που είπατε και ποτέ δεν μιλάτε στην τύχη κ. υπουργέ. Επανασχεδιάζετε τις ιδιωτικοποιήσεις συνολικά και αυτό είναι με τη σύμφωνη γνώμη του Μεγάρου Μαξίμου;
Π. Σκουρλέτης: Προσέξτε. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαντλεί τον ρόλο και την πολιτική της στο να εφαρμόζει μόνο τη συμφωνία που υπέγραψε πέρυσι το καλοκαίρι. Έχει άποψη για τα πράγματα.
- 11 Σεπτεμβρίου 2016, Συνέντευξη Τύπου πρωθυπουργού στη ΔΕΘ:
ΤΕΛΙΔΗΣ (ΕΘΝΟΣ): Καλησπέρα, κύριε Πρωθυπουργέ. Ο Στέργιος Πιτσιόρλας -είναι και συντοπίτης μας- είναι ένα δοκιμασμένο στέλεχος της Αριστεράς. Τον έχετε τοποθετήσει από την πρώτη στιγμή, από τους πρώτους μήνες, στο ΤΑΙΠΕΔ ως πρόεδρο, για να φέρει, για να «τρέξει» μια σημαντική υπόθεση για τη χώρα, τις αποκρατικοποιήσεις και όχι μόνο. Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος έχει πει ότι κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων. Το έχει πει και επανειλημμένα. Υπάρχουν, όμως, υπουργοί, που αμφισβητούν το έργο του, του επιτίθενται και μάλιστα -μερικοί μπορεί να πουν- με απαξιωτικό τρόπο. Ένας υπουργός, μάλιστα, τελευταία είπε ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης και άφησε να εννοηθεί -έτσι ερμηνεύεται- ότι δεν είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμπιστεύεται τον σημερινό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ; Και μήπως αυτή η εικόνα είναι πλήγμα για την κυβέρνηση; Σας ευχαριστώ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Τελίδη, η κυβέρνηση αυτή λειτουργεί συλλογικά και οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά. Και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε και άτυπα όργανα, που συνεδριάζουν και αποφασίζουν τη γραμμή. Από εκεί και πέρα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές εκτιμήσεις, αλλά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τις αποφάσεις τις παίρνουμε συλλογικά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Έτσι προχωράμε.
Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, πρέπει να σας πω ότι όλο το προηγούμενο διάστημα εργαστήκαμε, προκειμένου να ξεφύγουμε από μια λογική εκποίησης και να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον. Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε μέσα σε ένα πλαίσιο, έτσι όπως αυτό ορίζεται από τη Συμφωνία. Με δυο λόγια να σας το πω: Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πηγαίνουν στον «κουβά» του χρέους και όχι για να επανεπενδυθούν στην ελληνική οικονομία. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία βρήκαμε.
Όμως, εμείς έχουμε δουλέψει πολύ, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα παράλληλα οφέλη, τις αναπτυξιακές επενδύσεις. Βεβαίως, οι διαγωνισμοί που γίνονται είναι δημόσιοι διαγωνισμοί και άρα πρέπει να εξασφαλίζουμε και ένα ικανό τίμημα. Αλλά οι κατευθύνσεις που δίνουμε και η δουλειά που κάνουμε, σε συνεργασία και με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και φυσικά με τους αρμόδιους υπουργούς, είναι να εξασφαλίσουμε υψηλό τίμημα στις επενδύσεις.
Αυτό καταφέραμε στην περίπτωση της COSCO που έχουμε μετά την επαναδιαπραγμάτευση μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία για την ελληνική οικονομία, ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, για το λιμάνι του Πειραιά, που θα γίνει το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου.
Αυτό καταφέραμε στην περίπτωση του Ελληνικού. Αυτό θέλουμε να καταφέρουμε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σε μια σειρά από αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες είναι μέσα στο πλαίσιο να γίνουν, είναι δηλαδή μέσα στις δεσμεύσεις μας από τη Συμφωνία, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία με ποιο τρόπο θα γίνουν και αν θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και αν θα διευρυνθεί το δημόσιο συμφέρον.
Από εκεί και πέρα -επαναλαμβάνω- λειτουργούμε συλλογικά και οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι συλλογικές.
- 24 Σεπτεμβρίου 2016, Π. Σκουρλέτης, «Εφημερίδα των Συντακτών»:
«Ο κ. Πιτσιόρλας, ενώ γνωρίζει επακριβώς τη θέση της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, προ μηνός  σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg, ως μη όφειλε, άνοιξε το θέμα του 17%. Αν αληθεύει δε αυτό που ακούγεται από δημοσιογραφικούς κύκλους ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει τον ρόλο της διασποράς πληροφοριών για λογαριασμό συγκεκριμένων κύκλων των δανειστών με σκοπό τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, τότε αντιλαμβάνεστε πως τα πράγματα είναι σοβαρά. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη σημασία έχει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ να είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και όχι άλλων».

elzoni.gr