Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ομιλία του Κώστα Κόλλια στη Βουλή για τις μεταγραφές φοιτητών με προβλήματα υγείας



Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με το δικαίωμα μεταγραφής φοιτητών με προβλήματα υγείας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Πριν από δεκαπέντε ημέρες κατέθεσα προς τον Υπουργό Παιδείας ερώτηση σχετικά με τη στέρηση του δικαιώματος μετεγγραφής από τους επιτυχόντες φοιτητές με αναπηρία. Στο έγγραφό μου αναδείκνυα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν παιδιά που πέρασαν με εξετάσεις σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα οποία έχουν ανάγκη να μεταγραφούν σε τμήματα κοντά στην οικογένειά τους, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν.
Είχα αναδείξει το θέμα και σε σχετική συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, παρουσία του Υπουργού, επισημαίνοντας ότι, ενώ παιδιά με συγγενείς με αναπηρία έχουν δικαίωμα μεταγραφής, δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για επιτυχόντες που έχουν οι ίδιοι προβλήματα υγείας.
Την Πέμπτη είχα την ευκαιρία να επαναλάβω το αίτημα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής. Παρόλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν φέτος από τις μεταγραφές, ο Υπουργός κ. Λοβέρδος είναι ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις, και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι έκανε δεκτή τροπολογία που αφορά την ελεύθερη εισαγωγή φοιτητών με αναπηρία, σε ποσοστό 5%, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αυτή η πρωτοβουλία του Υπουργού είναι πολύ θετική, πλην όμως δεν αφορά μεταγραφές φοιτητών που έδωσαν κανονικά εξετάσεις και πέτυχαν την εισαγωγή τους. Του έφερα το παράδειγμα τριών επιτυχόντων φοιτητών, όπου ο ένας έχει εισαχθεί με το ευεργέτημα του 5%, ο δεύτερος έχει αδελφό ανάπηρο και ο τρίτος είναι ο ίδιος ανάπηρος Ο πρώτος και ο δεύτερος παίρνουν μεταγραφή, ενώ ο τρίτος, που έχει το πρόβλημα υγείας, όχι.
          Κάλεσα τον Υπουργό να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις, διότι αυτοί ακριβώς οι φοιτητές έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τους γονείς τους, τους συγγενείς τους, τους γιατρούς που τους παρακολουθούν.  Όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν, δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι στόχος του νομοθέτη είναι να αποκλείσει τα παιδιά με αναπηρία από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι χρειάζεται άμεσα μια πρωτοβουλία από τη μεριά του Υπουργού ώστε ήδη από φέτος να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές με προβλήματα υγείας να είναι κοντά στην οικογένειά τους, να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη σχολή τους και να συνεχίσουν απρόσκοπτα και επί ίσοις όροις την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους πορεία.»