Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Δικαιώνεται ο αγώνας μου για τις αποζημιώσεις του 2011 από περονόσπορο στους αμπελοκαλλιεργητές μας»



Σε επικοινωνία που είχε την Τρίτη ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Μποτό ενημερώθηκε ότι η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων σε αμπελοκαλλιεργητές που είχαν πληγεί το 2011 από την επιδημία περονόσπορου βρίσκεται στην τελική ευθεία. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Έπειτα από τρισήμιση χρόνια η οδύσσεια των αμπελοκαλλιεργητών που το 2011 είχαν πληγεί από την πανελλαδική επιδημία περονόσπορου βαίνει προς αίσιο τέλος. Το πιο χρονοβόρο σκέλος, το οποίο αφορούσε την υποβολή και έγκριση του σχετικού φακέλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την εξασφάλιση του κονδυλίου ολοκληρώθηκε, ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες απομένει η υπογραφή της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης που θα καθορίσει τις διαδικασίες και θα οδηγήσει στην καταβολή των χρημάτων στους παραγωγούς.
Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της μάστιγας, είχα επισημάνει με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μου, τόσο από τη θέση του Βουλευτή, όσο και ως Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, ότι η τότε ηγεσία του Υπουργείου ενήργησε με τρόπο που θα έφερνε μεγάλες καθυστερήσεις, ενδεχομένως δε να έθετε σε κίνδυνο ακόμα και την έγκριση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπενθυμίζω ότι αρχικά το Υπουργείο αρνούνταν έστω να δεσμευθεί για την αποζημίωση των παραγωγών μέσω των ΠΣΕΑ, λέγοντας ότι η ένταξη της ζημιάς σε τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν ιδιαίτερα δυσχερής. Με δεδομένο ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος τότε ήταν σε διαδικασία αναθεώρησης λόγω αλλαγής του νόμου, δεν κάλυπτε ζημιές από περονόσπορο, έμενε ανοιχτό το ερώτημα εάν εντέλει θα υπήρχαν ή όχι αποζημιώσεις.
Έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήσαμε τόσο μέσω της Γραμματείας Αγροτικού, όσο και της Βουλής, το Υπουργείο ετοίμασε εντέλει, ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά τη διαπίστωση της ζημιάς, φάκελο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον οποίο όμως όχι μόνο δεν τεκμηριώνονταν τα αίτια της ζημιάς, αλλά αντίθετα αποδίδονταν ούτε λίγο ούτε πολύ ευθύνες στους παραγωγούς για ελλιπή μέτρα πρόληψης και προστασίας. Και σε εκείνη την περίπτωση επισήμανα τον κίνδυνο να απορριφθεί ο φάκελος και να μείνουν οι αγρότες μας χωρίς αποζημιώσεις.
Τελικώς, έπειτα από κοπιώδεις προσπάθειες, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η αναθεώρηση των στοιχείων του φακέλου, κατορθώσαμε να εγκριθεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πλέον απομένει λίγος χρόνος μέχρι τη στιγμή που οι αμπελοκαλλιεργητές μας θα λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται. Επισημαίνω ότι οι αποζημιώσεις αφορούν κυρίως την Κρήτη και την Πελοπόννησο, και ιδιαίτερα την Κορινθία όπου οι ζημιές ήταν της τάξεως του 70-80%. Το κονδύλι έχει ήδη εξασφαλιστεί και αναμένεται να ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ώστε αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι αμπελοκαλλιεργητές της Κορινθίας θα λάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί, σύμφωνα με τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν.
Επισημαίνω στους αγρότες που είχαν κάνει αναγγελία ζημιάς το 2011 να προετοιμαστούν, διότι σύντομα θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά, τα οποία στη συνέχεια θα ελεγχθούν από τον ΕΛΓΑ ώστε να καθοριστούν και καταβληθούν τα ποσά. Θα συνεχίσω να παρακολουθώ τη διαδικασία μέχρι την εξόφληση των αμπελοκαλλιεργητών μας και πιστεύω ότι με αυτές τις αποζημιώσεις θα προσφέρουμε μία μικρή αλλά ζωτικής σημασίας ανακούφιση στους δοκιμαζόμενους αγρότες της Κορινθίας.»