Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Youth Hub στην Αθήνα

image_gallery






Άρθρο του Γρηγόρη Λέων
Πολύ μεγάλη κουβέντα γίνεται για τους νέους, την επιχειρηματικότητα, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που τους δίνονται, την υποστήριξη που τους παρέχουν φορείς και προγράμματα -κυρίως ευρωπαϊκά.
Κυψέλες επιχειρηματικότητας, προγράμματα ανταλλαγών, προγράμματα δια βίου μάθησης, ευκαιρίες μαθητείας στην Ελλάδα και την ΕΕ, δυνατότητες συμβουλευτικής υποστήριξης στα πρώτα επιχειρηματικά βήματα, προγράμματα για ανέργους. Η λίστα είναι μακροσκελής και διαρκώς εμπλουτίζεται.
Ωστόσο όλα αυτά φαντάζουν για τους περισσότερους νέους μας ευκαιρίες για λίγους. Κατακερματισμένοι φορείς που τα διαχειρίζονται, πολύπλοκες διαδικασίες, ακατανόητοι περιορισμοί και προϋποθέσεις -αλλά και προκατάληψη ότι “όλα στημένα είναι” δημιουργούν τελικά ένα τείχος άγνοιας και αδιαφορίας που στερεί στους νέους της πόλης μας σημαντικές ευκαιρίες ανάδειξης των προσόντων τους και επαγγελματικής ανάπτυξης.
Πριν από χρόνια ο δήμος της Ρώμης είχε δημιουργήσει Κέντρα Πληροφόρησης Νέων, στα οποία όλες οι παραπάνω πληροφορίες βρίσκονταν συγκεντρωμένες και εξειδικευμένα στελέχη καθοδηγούσαν τους νέους. Ο δικός μας δήμος προσφέρει επιμέρους μόνο πληροφορίες, “θαμμένες” είτε στη ιστοσελίδα του δήμου είτε σε ανενεργούς ιστοτόπους (π.χ. της ΔΑΕΜ) και πάντα με τρόπο που δεν είναι καθόλου ελκυστικός για έναν νέο άνθρωπο.
Κι όμως, η δημιουργία ενός σύγχρονου και καινοτόμου Youth Hub στο κέντρο της Αθήνας –π.χ. στον χώρο της Τεχνόπολης- θα ήταν μια σχετικά απλή υπόθεση. Εκεί θα μπορούσαν να δημιουργηθούν “κυψέλες ενημέρωσης και διασύνδεσης” των νέων με τους αρμόδιους φορείς, ένα πρώτο σημείο για να ξεκινήσει κανείς την αναζήτησή του είτε στον τομέα της εργασίας ή της εκπαίδευσης.
Φορείς, όπως Το Europe Direct της Αθήνας, η ΔΑΕΜ, ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του δήμου, αλλά και φορείς εκτός δήμου, όπως το Υπουργείο Εργασίας, Παιδείας, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, τα επιμελητήρια, η Αντιπροσωπεία της ΕΕ, θα μπορούσαν να συνδράμουν όχι μόνο με υλικό και πληροφορίες, αλλά και με στελέχη που θα προσέφεραν πληροφορίες, θα διοργάνωναν ενημερωτικές συζητήσεις και θα συνέβαλαν στην ώσμωση νέων ανθρώπων με όρεξη και ενδιαφέρον και φορέων με δυνατότητες υποστήριξης και χρηματοδότησης. Πανεπιστήμια αλλά και ιδιωτικοί φορείς, επιχειρήσεις, ιδρύματα, πρεσβείες, θα μπορούσαν να έχουν το δικό τους διακριτό ρόλο.
Στόχος ενός τέτοιου συνδέσμου θα ήταν να καταφέρει να συνδυάσει διαφορετικές παράλληλες πολιτικές και δράσεις και να τις φέρει κοντά στους νέους της πόλης μας, ίσως και πολύ πέρα από τα όριά της. Με ισχυρή δικτυακή παρουσία και με την κατάλληλη στελέχωση ένας τέτοιος τόπος θα μπορούσε να αποτελέσει θρυαλλίδα ανάπτυξης καταρχήν για τους νέους μας, αλλά με κινητήριο μοχλό αυτούς για ολόκληρη την πόλη.
Γιατί η Αθήνα, πέρα από τον πολιτισμό και τη διασκέδαση, έχει και μπορεί να δώσει πολλά στους νέους της. Εμείς θα δώσουμε αυτή τη νέα ευκαιρία στην Αθήνα;
Γρηγόρης Λέων
Ιατροδικαστής- Σύμβουλος 7ης Δ.Κ. Δήμου Αθηναίων