Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Ειδική αποστολή Παπούλια στην Αλβανία: Η ΑΟΖ στο επίκεντρο



Ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον των ελληνοαλβανικών σχέσεων χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια στην Αλβανία, καθώς πραγματοποιείται με σκοπό την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών που τα τελευταία χρόνια δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας στόχος είναι να αποκτηθεί μια νέα δυναμική στις διμερείς σχέσεις λόγω και της θέλησης της γειτονικής χώρας να ενισχύσει την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με δεδομένη τη διάθεση της κυβέρνησης του Έντι Ράμα να αποδείξει το φιλοευρωπαϊκό της προφίλ.
Το μήνυμα της Αθήνας προς τα Τίρανα είναι ότι εφόσον η Αλβανία θέλει να μπει σε ουσιαστική ευρωπαϊκή τροχιά πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις εθνικιστικών κύκλων με αλυτρωτικές βλέψεις και παράλληλα να προωθήσει σοβαρά ζητήματα όπως ο καθορισμός της ΑΟΖ αλλά και να συμβάλλει στη στήριξη της μειονότητας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδεύεται στο σημαντικό αυτό ταξίδι από τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, τον υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο.

Την Δευτέρα θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας και την Τρίτη θα μεταβεί με ελικόπτερο από τα Τίρανα στο Αργυρόκαστρο όπου θα περιοδεύσει σε περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα, αλλά και στους ιστορικούς τόπους μνήμης όπου θα θέσει και πάλι το ζήτημα ολοκλήρωσης της συλλογής των οστών των ηρώων του Αλβανικού Έπους.

Πάντως στο επίκεντρο της επίσκεψης Παπούλια, ο οποίος θεωρείται ο αρχιτέκτων της Ελληνοαλβανικής φιλίας, καθώς ο ίδιος άνοιξε τα σύνορα τη δεκαετία του ’90 ως υπουργός Εξωτερικών, θα βρεθεί το ζήτημα της ΑΟΖ καθώς η Αλβανία ευθυγραμμίζεται πλέον με τις τουρκικές θέσεις, ζητώντας να μην αναγνωριστεί ύπαρξη υφαλοκρηπίδας σε ελληνικής κυριαρχίας βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στην Κέρκυρα.

Αυτή έχει περιπλέξει τη διαπραγμάτευση την ώρα που η ανάγκη για καθορισμό θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας είναι επιτακτική καθώς συνδέεται άμεσα με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ προς την Ιταλία που αποτελεί για πολλούς τον καταλύτη για περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων

newsit.gr