Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Κριτική Σαμαρά στο ΕΛΚ: Έλλειμμα αλληλεγγύης & υπεράσπισης συνόρων από Ε.Ε.

Κριτική Σαμαρά στο ΕΛΚ για έλλειμμα αλληλεγγύης και υπεράσπισης συνόρων από την Ε.Ε

Δεν γίνεται τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία να είναι «ελληνοτουρκικά», αλλά το ελληνικό ή το κυπριακό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο να είναι “Ευρωπαϊκόφυσικό αέριο και “Ευρωπαϊκό” πετρέλαιο, είπε με σαφήνεια μιλώντας στη συνεδρίαση του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση της Προεδρίας και των επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ – το οποίο είναι και το κυβερνών κόμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετέχει σε αυτό η ΝΔ - πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και σύμφωνα με την εκτίμηση του προεδρείου, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Σαμαράς επαναφέρει την Ελλάδα στην οδό της ανάπτυξης.
Αναλυτικότερα:

Σαμαράς για οικονομικούς μετανάστες
Σε διάλογο που είχε με τους επικεφαλής των Ευρωομάδων του ΕΛΚ ο κ. Σαμαράς, αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα των ευρωπαϊκών συνόρων σε σχέση με τη μετανάστευση, θέτοντας τις ελάχιστες ανθρωπιστικές υποχρεώσεις της Ε.Ε για το «ανάχωμα» που δημιουργεί η Ελλάδα. Είπε χαρακτηριστικά:
«Προσπαθούν αυτοί οι άνθρωποι να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα, λοιπόν, με την παράνομη μετανάστευση. Και ευτυχώς έχουμε στεγανοποιήσει τα σύνορα με την Τουρκία. Δεν μπορούν πια να περάσουν από εκεί. Αλλά αυτό που κάνουν οι λαθρομετανάστες είναι να έρχονται στην Ελλάδα από θαλάσσης, με πλοία. Και η κατάσταση είναι δύσκολη, γιατί άνθρωποι είμαστε και θα πρέπει να κάνουμε και το ανθρώπινο μας καθήκον, να δείξουμε μια ανθρώπινη συμπεριφορά προς αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους. Γιατί πολύ συχνά σε τέτοια σκάφη μεταφέρονται ακόμη και έγκυες. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, περισσότερα κονδύλια, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να ελέγξουμε την κατάσταση, γιατί αυτό συμβαίνει στη χειρότερη στιγμή της οικονομικής μας κρίσης. Βρισκόμαστε στα σύνορα της Ευρώπης, κοντά σε μια εξωτερική κρίση και μάλιστα τις συνέπειες αυτής της εξωτερικής κρίσης τις βιώνουμε και εμείς. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, τη βοήθεια της Ευρώπης».

Για τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα
Εξαιρετικά αιχμηρός ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός για την κοινή εξωτερική πολιτική, στην οποία η σταθερή γραμμή που ακολουθεί είναι υπενθύμιση προς την Ευρώπη ότι μόνο κερδισμένη μπορεί να είναι με το να μετατρέψει τα σύνορα της Ελλάδα σε ευρωπαϊκά και προς την Τουρκία, ότι όταν αμφισβητεί την ΑΟΖ της Ελλάδας, αμφισβητεί τα σύνορα της Ε.Ε. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς:
«Ήμουν στην Τουρκία, είχα πολύ θετικό εποικοδομητικό διάλογο στην Τουρκία με τον Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν. Και φυσικά, κι εγώ πρέπει να απαντήσω σε αυτά που λέει εκείνος, κι εκείνος το ίδιο σε εμένα. Και όταν απαντώ σε αυτά που λέει εκείνος, απαντώ ως Ελλάδα, όχι ως Ευρώπη. Κι εκεί υπάρχει ζήτημα. Για να μην πάμε στην Κύπρο. Για να μη σας πάω στα ελληνοτουρκικά προβλήματα.
Αλλά θα ήθελα να σας μεταφέρω στο χώρο των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, όπου το ελληνικό ή το κυπριακό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είναι “Ευρωπαϊκό” φυσικό αέριο και “Ευρωπαϊκό” πετρέλαιο. Και όλοι θυμόμαστε- και το θυμάμαι κι εγώ από τη θητεία μου ως ευρωβουλευτής- ότι υπάρχει πρόβλημα έλλειψης ασφάλειας του ενεργειακού ανεφοδιασμού στην Ευρώπη. Πότε, λοιπόν, θα μιλήσει η Ευρώπη για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες; Για την Ευρώπη, για μια κοινή πολιτική, πανευρωπαϊκή; Γιατί θα πρέπει να είναι πρόβλημα μόνο για μένα, για τη χώρα μου; Υπάρχουν κάποιοι τομείς της κοινής εξωτερικής πολιτικής, που αν τους ενοποιήσουμε, αν διαμορφώσουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή θέση θα δημιουργήσουμε όχι μόνο πιο ενισχυμένη αλληλεγγύη μεταξύ μας, αλλά και μεγαλύτερη χημεία μεταξύ μας, πολύ πιο θετική ενέργεια και ακτινοβολία για το σύνολο της Ευρώπης. Είναι, λοιπόν, σημαντικό η εξωτερική πολιτική να αποτελέσει ένα στοιχείο στη συζήτηση για την ενίσχυση της ενότητας».
Ο πρωθυπουργός για την οικονομική κρίση
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του τόνισε πως για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, η χώρα διαθέτει στέρεες βάσεις για να πετύχει το στόχο της εξόδου από την κρίση. " Βέβαια δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη όλες τις δυσκολίες. Έχουμε κάνει πολλά βήματα, αλλά η σταθερότητα που πετύχαμε είναι ευάλωτη. Έχουμε όμως εγκαταστήσει μηχανισμούς έγκαιρης προειδοποίησης για να ανιχνεύουμε τυχόν αποκλίσεις και να επεμβαίνουμε έγκαιρα". Οι τελευταίοι μήνες ήταν από πολιτική σκοπιά πολύ δύσκολοι", συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. "Οι Έλληνες πολίτες υπέφεραν πολύ και συνεχίζουν να υποφέρουν. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή, έτσι ώστε η οικονομία να μπορέσει να λειτουργήσει και να επιστρέψει στην οδό της ανάπτυξης". Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, στην μείωση των ελλειμμάτων, στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Ταυτόχρονα εξέφρασε την αποφασιστικότητά του στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. "Η τρικομματική μας κυβέρνηση, η πρώτη εδώ και πολλά χρόνια, μέσα σε οκτώ μήνες προχώρησε σε τόσες μεταρρυθμίσεις, όσο καμία άλλη κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες. Η επιτυχία της Ελλάδας θα προσφέρει ηρεμία στη χώρα και θα είναι μια απόδειξη ότι η ευρωζώνη έχει τη δύναμη και τις ικανότητες να ξεπεράσει τα πιο μεγάλα προβλήματα. Θα είναι μια επιτυχία της Ελλάδας, της Ευρώπης και του ΕΛΚ», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

ΕΛΚ προς Σαμαρά: Πολεμάτε την κρίση με κουράγιο και αποφασιστικότητα

Οι προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ήταν το κύριο θέμα του πρώτου μέρους της Συνάντησης της Προεδρίας της Κ.Ο. του ΕΛΚ και των επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Ζοζέφ Ντολ χαιρέτησε τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υπογραμμίζοντας ότι " κ. Πρωθυπουργέ η κυβέρνησή σας μαζί με πρωθυπουργούς άλλων κυβερνήσεων που ανήκουν στην πολιτική μας ομάδα, όπως στην Ιρλανδία. στη Λετονία και την Πολωνία- για ν' αναφέρω μόνον κάποιες από αυτές- πολεμάτε την κρίση με κουράγιο και αποφασιστικότητα". Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Ντολ επαίνεσε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να επαναφέρουν τη χώρα στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο κ. Ντολ τόνισε ότι η Ελλάδα κάνει συγκεκριμένες προόδους. Η οικονομία της γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, οι εξαγωγές αυξάνονται, τα ελλείμματα μειώνονται. " Αυτές είναι θετικές και ενθαρρυντικές ενδείξεις, το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι να συνεχίσετε τις προσπάθειες και το δρόμο των μεταρρυθμίσεων", κατέληξε ο κ. Ντολ.

Η κα. Μαριέττα Γιαννάκου, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο της κρίσης στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στους νέους ανθρώπους που υποφέρει από την υψηλή ανεργία. "Πρέπει να δώσουμε ελπίδα στη νέα γενιά. Οι εμπειρίες της ευημερίας πενήντα χρόνων δεν αρκούν για να δώσουν ελπίδες στη νέα γενιά. Χρειάζεται να ξεκινήσει μια μακρά συζήτηση για την ανάδειξη νέων τρόπων αντιμετώπισης της κρίσης".

eklpgika.gr