Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Το πολιτικό μανιφέστο του Λοβέρδου

ΠΗΓΗ: protothema.gr : Όσοι περίμεναν την εκδήλωση μιας πολιτικής κίνησης από πλευράς του Ανδρέα Λοβέρδου δεν διαψεύστηκαν. Αυτή έγινε. Μόνο που συντελέσθηκε σε ανύποπτο χρόνο χωρίς τυμπανοκρουσίες ή εντυπωσιασμούς.
Με απόλυτη διακριτικότητα κυκλοφόρησε μόλις χθες στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις «Ίνδικτος» το νέο βιβλίο του Ανδρέα Λοβέρδου με τίτλο «Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση».
Μέσα στις 122 σελίδες του πυκνού σε νοήματα και επίκαιρες προτάσεις βιβλίου, οι θέσεις του ‘Ελληνα πολιτικού δεν αποτελούν σαφώς ιδρυτική διακήρυξη πολιτικού φορέα. Συνιστούν, ωστόσο, καθαρή πολιτική ενέργεια καθώς θέτουν επείγουσες προτεραιότητες για το μέλλον της χώρας.
Με στοχευμένο λόγο δεν περιγράφει μόνο τις προθέσεις του αλλά αναπτύσσει και την πολιτική λύση που προτείνει κατοχυρώνοντας έτσι ένα διακριτό ιδεολογικό και πολιτικό προφίλ. Οι θέσεις του, άλλωστε, δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία αλλά συνέχεια των παρεμβάσεών του σε θεσμικό, πολιτικό και κυβερνητικό επίπεδο.
Όπως αναφέρει στον Επίλογο του βιβλίου, μετά την πρώτη δημοσιοποίηση των θέσεων του για τη Νέα ‘Ελληνική Ανόρθωση το Φεβρουάριο του 2012, « έκανα την τελευταία μου απόπειρα να κινητοποιήσω δυνάμεις σε μια κοινή προσπάθεια , περιμένοντας στη συνέχεια και τις ενέργειες άλλων, για μια συλλογική πορεία. Η αναμονή μου, όμως, λαμβάνει, τέλος».
Και καθώς το βιβλίο περιέχει τη βούληση για την άμεση εκπόνηση εθνικού σχεδίου εξόδου από τη κρίση, η συλλογική υλοποίηση του οποίου θα αποτελεί τη βάση για την αναγκαία πολιτική δουλεία, στον πυρήνα του πάλλεται ένα πρελούδιο -όπως ο ίδιος επισημαίνει -αταλάντευτου αγώνα με καθαρούς στόχους.
Επικεντρώνεται στην Ευρώπη ως ακρογωνιαία στρατηγική επιλογή του ελληνισμού, περιγράφει τις διαδικασίες ανασύνταξης του κράτους, αναλύει τις ριζοσπαστικές αλλαγές στις ρυθμίσεις της αγοράς και τις διαρθρωτικές αλλαγές στο πεδίο του κοινωνικού κράτους, ενώ θίγει και το πρόβλημα της μετανάστευσης.
Εντοπίζει, ακόμα, την ανάγκη της χώρας για τη δημιουργία ενός συμμετοχικού, ευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού, ριζοσπαστικού, σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού υποκείμενου. Που δεν θα κρύβεται πίσω από τις κυβερνήσεις, θα υπερβαίνει το αρχηγικό, αυταρχικό προσωποπαγές κόμμα και θα κατοχυρώνει τις τάσεις με εκπροσώπησή τους στην ηγεσία του.
Γίνεται αντιληπτό ότι οι διατυπωμένες θέσεις του Ανδρέα Λοβέρδου λαμβάνουν χαρακτήρα πολιτικού μανιφέστου, αν και σπεύδει να διευκρινίσει πως δεν πρόκειται για πρόταση προγράμματος πολιτικού κόμματος. Αναμένεται όμως ότι θα πυροδοτήσουν συζητήσεις στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς ενώ ενδεχομένως θα προκαλέσουν αντιδράσεις από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Το Πρώτο Θέμα διέτρεξε τις σελίδες του βιβλίου, απέκτησε γνώση του περιεχομένου του και σημειώνει ενδεικτικά αποσπάσματα:
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ«Η Ελλάδα έχει ανάγκη την εκπόνηση και την εφαρμογή , εδώ και τώρα, ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση και θεμελίωσης της ευημερίας και της αξιοπιστίας»
«Το εθνικό σχέδιο δεν πρέπει απλώς να εκπονηθεί. Πρέπει να εφαρμοσθεί αμέσως και με επιτυχία».
«Το χρέος για την ανάπτυξη βαραίνει τις πλάτες των πολιτικών. Δυστυχώς αυτό δεν έχει συνειδητοποιηθεί ευρέως»
«Αυτό όμως που δεν έγινε πρέπει να γίνει χωρίς καθυστερήσεις , …είναι το σημαντικότερο σήμερα πολιτικό ζητούμενο για την Ελλάδα και τους πολίτες της»
« Θα αγωνιστώ για να καταρτιστεί , επιτέλους, και να εφαρμοστεί το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Η πίστη μου σε αυτό που επιχειρώ είναι ακλόνητη!»
ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ «Προτεραιότητες της πολιτικής επιβάλλεται, εδώ και τώρα , να γίνουν οι ανάγκες της Ελλάδας και των πολιτών της κι όχι οι ανάγκες των κομμάτων και των στελεχών της»
« Όλες αυτές οι πολιτικές πρέπει να γκρεμιστούν στο Καιάδα της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας. Τα παθήματα πρέπει επιτέλους να γίνουν μαθήματα»
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ « Αν δεν κάνουμε τη ρήξη κι αν δεν πετύχουμε στον αγώνα μας , η μόνη προοπτική για τη Ελλάδα θα είναι η καθολική φτώχεια, η γενίκευση της εγκληματικότητας και η εξαθλίωση»
ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
« Η Γ Ελληνική Δημοκρατία ολοκλήρωσε το κύκλο της και πρέπει να ενταφιαστεί με τρόπο πανηγυρικό».
« Η μάχη πρέπει να δοθεί εδώ και τώρα και να θεμελιωθεί στην αναθέωρηση του Συντάγματος που θα αποτελέσει την αφετηρία της Δ Ελληνικής Δημοκρατίας»
 
statesmen.gr