Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Κλιμάκιο της Task Force υιοθετεί τεχνογνωσία από το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Δύο προγράμματα που εκτελεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο σχεδιασμό τους αλλά και στο τρόπο που γίνεται ο χειρισμός τους σε σχέση με τις υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης, αποτέλεσαν την αφορμή για επίσκεψη κλιμακίου υψηλόβαθμων στελεχών της Task Force στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η κα Ζωρζέτα Λάλλη, ο κ. Κώστας Κυριαζής και ο κ. Φραντσέσκο Αμοντέο επισκέφτηκαν  την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012 μετά από πρόσκληση του Πέτρου Τατούλη. Στόχος των αξιωματούχων συνεργατών του Χορστ Ραϊχενμπαχ, ο οποίος θα επισκεφτεί σύντομα την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η άντληση γνώσης και εσωτερικής πληροφόρησης σχετικά με τις διαδικασίες και τους τρόπους υλοποίησης των έργων: Δημιουργία του Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας  και Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας στον οποίο βασίζεται η αποτελεσματικότητα υλοποίησης των έργων και η συνεκτική μεθοδολογία με την οποία εκτελούνται, αποτέλεσε το αντικείμενο ενδελεχούς παρουσίασης από συνεργάτες του Πέτρου Τατούλη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας. Η βαθιά γνώση και η επαγγελματική αντίληψη με την οποία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση αυτή ολοκληρώθηκε με μια μακρά συζήτηση στην οποία ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέλυσε μαζί με τους αξιωματούχους τα στοιχεία επιτυχίας και κρισιμότητας. Κοινή αντίληψη αποτέλεσε το συμπέρασμα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναπτύσσει ένα σχεδιασμό, μοντέλο για όλες τις Περιφέρειες της χώρας αλλά και για την κεντρική κυβέρνηση.     


Π. Τατούλης: Συμφωνώ με το ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό
«Αυτή η χώρα μπορεί να σωθεί με ένα εξαιρετικά εύκολο τρόπο. Συμφωνώ με το ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό, ένα συμπαγές σχέδιο το οποίο θα υλοποιηθεί με εθνική συναίνεση και ευθύνη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, επισημαίνοντας ότι όλα τα μοντέλα εξόδου από την κρίση που έχουν μέχρι τώρα υιοθετηθεί έχουν αποτύχει με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχέδια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, τα οποία στην ουσία αποτελούν «σχέδια παραχώρησης σε συγκεκριμένα συμφέροντα» και πρόσθεσε ότι «το εχέγγυο για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι ο ανιδιοτελής και ακομμάτιστος πατριωτισμός».
Προετοιμασία της επίσκεψης του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Ράιχενμπαχ

Η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου και κ. Ανδρέας Πουλάς, αποτέλεσε την προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του επικεφαλή της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα κ. Ράιχενμπαχ και επικεντρώθηκε σε δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίες θα αποτελέσουν πιλότο εξελίξεων για το σύνολο της χώρας και είναι: η δημιουργία ενός Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με τη μέθοδο της Σύμπραξης του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα.
Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι οι Περιφέρειες θα αποτελέσουν το δρόμο εξόδου της χώρας από την κρίση, καθώς «η κεντρική κυβέρνηση θα απασχολείται για πολλά χρόνια με τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Για να διορθώσει το face loss της χώρας θα πρέπει η κεντρική κυβέρνηση να κάνει τεράστιες επενδύσεις και δεν έχει τη δυνατότητα. Αντίθετα οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να δείξουν ένα διαφορετικό προφίλ, με κύρια χαρακτηριστικά τη συνέπεια, τη σταθερότητα και την προσέλκυση μικρών και ευέλικτων επενδύσεων».
Δημιουργία του Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας
Αναφερόμενος στη δημιουργία του Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι φιλοδοξία της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να δημιουργήσει ένα ταμείο με δυνατότητα μόχλευσης ιδιωτικών πόρων για την εξασφάλιση ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βασική φιλοσοφία τη βοήθεια προς τις υγιείς επιχειρήσεις και την αποτροπή αύξησης της ανεργίας. «Η λύση βρίσκεται στην υλοποίηση τέτοιων δομών σε τοπικό και όχι εθνικό επίπεδο, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην ικανοποίηση των ιδιαίτερων αναγκών κάθε περιοχής».
Στη Β΄ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Αναφορικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ο κ. Τατούλης ενημέρωσε την Task Force ότι ο διεθνής διαγωνισμός εξελίσσεται ομαλά, με γρήγορους ρυθμούς και ότι βρίσκεται στη Β΄ φάση, του ανταγωνιστικού διαλόγου. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μεθοδικά και με γρήγορους ρυθμούς ξεπέρασε όλα τα προβλήματα και τις αντιστάσεις των δυνάμεων που αντιδρούν πεισματικά στην υιοθέτηση καθαρών λύσεων και, με ένα καινοτόμο μοντέλο – πιλότο για ολόκληρη τη χώρα, φιλοδοξεί να καταστήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου από παράδειγμα προς αποφυγή, παράδειγμα αειφορίας και σεβασμού του περιβάλλοντος» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Παράλληλα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματός της, που έχει εγκριθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ, για την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ, μερικοί εκ των οποίων όταν αποκατασταθούν θα αποτελέσουν επισκέψιμους χώρους και σημείο αναφοράς για τους πολίτες. Όσον αφορά την πολιτική για την ανακύκλωση ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η Περιφέρεια μπαίνουν για πρώτη φορά κανόνες αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων ανακύκλωσης μέχρι σήμερα και θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πολιτών για το που πηγαίνουν τα χρήματα που δαπανώνται για αυτό το σκοπό.
Η υιοθέτηση, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του μοντέλου ΣΔΙΤ αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Τατούλη πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα και πρότεινε τη θεσμική ενίσχυση της αρμόδιας για σύνθετες συμβάσεις, Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, γεγονός το οποίο και αυτό θα λειτουργήσει πιλοτικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, απ’ όπου θα μεταφερθεί η τεχνογνωσία στην υπόλοιπη χώρα.
Μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό και εμπορικό αμιγούς low cost με ΣΔΙΤ
«Το μοντέλο ΣΔΙΤ το έχουμε υιοθετήσει εξάλλου και για τη μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό και εμπορικό αμιγούς low cost» επεσήμανε ο κ. Τατούλης και τόνισε ότι πρόκειται για κορυφαίο αναπτυξιακό έργο, το οποίο θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.       
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου να αποτελέσει καταλυτικό πυλώνα ενέργειας για τη χώρα, αλλά και κρίσιμο διαμετακομιστικό ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την Ασία. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο θα έχει και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Έρευνας πάνω στις νέες τεχνολογίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, γιατί όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα στις αδειοδοτήσεις ΑΠΕ και έχει στρατηγική θέση στο χώρο της Μεσογείου.

Π. Τατούλης: Στόχος η δημιουργία ενός νέου κλίματος για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Τατούλης απαντώντας σε ερώτηση της κας Λάλλη για την κήρυξη Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δήλωσε ότι ο στόχος μας είναι η δημιουργία ενός νέου κλίματος για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, «αλλά με τρείς βασικές προϋποθέσεις, τα αυστηρά φορολογικά κίνητρα, τις σημαντικές αδειοδοτικές διευκολύνσεις και κυρίως τη μη διατάραξη των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Π. Τατούλης: Θέλουμε να έχουμε εμείς την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για τα κονδύλια που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου
Σχετικά με την προσέγγιση της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου, στην οποία θα γίνει η διαπραγμάτευση για τα κονδύλια που θα πάρει η χώρα μας μετά το τέλος του ΕΣΠΑ το 2013, ο κ. Τατούλης δήλωσε χαρακτηριστικά «θέλουμε να έχουμε εμείς την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για τα κονδύλια που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου και να συμβάλουμε στην συλλογική εθνική συνεννόηση. Και αυτό το θέλουμε για να προσαρμόσουμε όλη την προσπάθεια στο στρατηγικό σχεδιασμό που ακολουθεί η Περιφέρεια για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα υλοποίησης των έργων και όχι μόνο την επίτευξη του στόχου της απορροφητικότητας». Πρόσθεσε επίσης ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν υιοθετείται το μοντέλο της κρατικοδίαιτης οικονομίας, αλλά αυτό «που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να αισθάνονται ικανοί να δημιουργούν».  
Ζ. Λάλλη: Είμαι νησιώτισσα από καταγωγή αλλά Πελοποννήσια από επιλογή

Η κα Λάλλη, αφού ζήτησε να πληροφορηθεί σε βάθος τα ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη για την πρόσκληση και εξέφρασε την προθυμία της Task Force να προσφέρει τεχνική αλλά και κάθε είδους βοήθεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την οποία όπως δήλωσε επιθυμεί την ανάπτυξη πιλοτικής συνεργασίας στους τομείς που αναλύθηκαν κατά τη συνάντηση. Η κα Λάλλη σημείωσε πάντως μετά το τέλος της σύσκεψης ότι είναι «νησιώτισσα από καταγωγή αλλά Πελοποννήσια από επιλογή»