Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Τα κλειδιά στον Μπαλτάκο

Στις… πολιτισμένες χώρες, ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τον πολιτικό και λειτουργικό συντονισμό ενός κυβερνητικού σχήματος, έχει τον πλέον κρίσιμο ρόλο για την ομαλή διαδρομή της κυβέρνησης αυτής στην εξουσία. Δεν είναι προφανώς τυχαίο, για παράδειγμα, ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκινά τις… υπογραφές στη θητεία του, με την επιλογή και διορισμό του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Ή ότι ανάλογη συμπεριφορά επιδεικνύουν οι πολιτικές εξουσίες στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Στην Ελλάδα, η αντίστοιχη θέση αφορά τον Γενικό Γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου. Και είναι βαθιά πολιτική. Επειδή δεν περιορίζεται στη γραφειοκρατικής υφής γνώση των νόμων και των προβλέψεων του Συντάγματος. Προϋποθέτει ότι ο φυσικός κάτοχος της συγκεκριμένης θέσης, έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, αλλά και την προσωπική δυνατότητα να διαχειρίζεται πολιτικές ισορροπίες, να λειτουργεί ως… αμορτισέρ του Μεγάρου Μαξίμου, να κάνει follow-up στις εκκρεμότητες των υπουργών. Και να πληροφορείται τι συμβαίνει… πέριξ της κυβέρνησης, ώστε να προλαμβάνει εστίες ανάφλεξης, προτού ακουστεί ο κρότος της έκρηξης.
Η έλευση του Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, συνοδεύτηκε από την ανάθεση καθηκόντων Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης στον Τάκη Μπαλτάκο. Τον γνωστό δικηγόρο, προσωπικό φίλο και στενό συνεργάτη του νέου Πρωθυπουργού, που διετέλεσε επικεφαλής του νομικού γραφείου του στη Νέα Δημοκρατία, καθώς και «γέφυρα» με τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο επίσης διατηρεί άριστες και διαχρονικές σχέσεις.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους προκατόχους του στο νευραλγικό πόστο του «προσωπάρχη» της κυβέρνησης, ο Τάκης Μπαλτάκος έχει βιογραφικό… μάχης. Όχι στα… επίσημα, αλλά στο πεδίο της καθημερινής αντιπαράθεσης. Όσοι τον θυμόμαστε από τα χρόνια που ως νομικός σύμβουλος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, άλλαξε το status quo του επαγγελματικού μπάσκετ μέσα σε… μισό βράδυ, έχουμε πλήρη εικόνα της αποτελεσματικότητάς του.
Είναι λοιπόν λες και ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε… γκολ από τα αποδυτήρια, με την επιλογή Μπαλτάκου ως Γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου. Και οι υπουργοί που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκιο, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για διαρκή παρακολούθηση της απόδοσής τους.