Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ή ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ;;;

 https://korinthosnews.com/wp-content/uploads/%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%A3%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%91%CE%A3-2020.jpg

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην πλειοψηφία του απέρριψε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για σύμβαση με αντικείμενο την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων "οδοποιίας" τεχνολογίας μαγνητικής επαγωγής, προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Προτάθηκε η προμήθεια να βαρύνει τους προϋπολογισμούς των οικονομικών ετών από το 2024 έως και το 2030!

Δηλαδή τη δέσμευση των επόμενων δημοτικών αρχών να είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν για μία απόφαση της σημερινής, με την οποία μπορεί να διαφωνούν, για τα επόμενα 7 χρόνια!

Επειδή η εξοικονόμηση, που ισχυρίζεται ο Δήμαρχος ότι θα πετύχει, είναι υπερβολική και δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις, η πραγματική μείωση της ετήσιας δαπάνης δεν θα εξασφαλίσει τις πιστώσεις για την αποπληρωμή της προμήθειας, ενώ η επιβάρυνση του Δήμου θα διαρκέσει για περισσότερα χρόνια.

Ο Δήμαρχος, μετά από παλινωδίες, επανέφερε το θέμα αυτό την τελευταία χρονιά της θητείας του, αφού αγνόησε την επιτροπή που είχε εκλέξει και εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ.  να εξετάσει πιθανές λύσεις αναβάθμισης του Δημοτικού Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού.

Στην επιτροπή αυτή μετείχαμε όλοι οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων.

Αφού αρχικά απέτυχε να εξασφαλίσει τη συναίνεση του Δ.Σ. για λήψη δανείου ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για προμήθεια φωτιστικών LED, άλλαξε επιλογή σε τεχνολογία μαγνητικής επαγωγής και σύναψη σύμβασης με "οικονομικό φορέα", δηλαδή με ιδιωτική εταιρεία.

Όταν μεγάλες περιοχές του Δήμου μας (Λυκοποριά, Στόμι, Λυγιά κ.α.) μετά από 3,5 χρόνια παραμένουν στο σκοτάδι, προτεραιότητα του Δήμου θα έπρεπε να είναι η αποκατάστασή τους.

Απορία προκαλεί η εμμονή του Δημάρχου να χρεώσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τον Δήμο μας που βρίσκεται σε ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση, αντί να προσπαθήσει να το εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να διεκδικήσει την οικονομική του ενίσχυση από την Πολιτεία για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και την αναγκαία εξοικονόμηση.

Σε μία τέτοια προσπάθεια θα μας έβρισκε σύμφωνους.

Απορία επίσης προκαλεί η αποχώρηση συγκεκριμένης δημοτικής παράταξης από τη συζήτηση του σοβαρού αυτού θέματος.

Όταν μάλιστα ο αρχηγός της το μεσημέρι της ίδιας μέρας (9-11-2022), καταψηφίζοντας, δήλωνε στην Οικονομική Επιτροπή ότι θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τους λόγους με εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής ως συνήθως ετέθη ως τροποποίηση προϋπολογισμού και ψηφίστηκε μόνο από τη δημαρχιακή παράταξη.

epameinondas katsoulas