Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου - Μπαίνουμε στο Τριώδιον

 https://oikohouse.files.wordpress.com/2017/02/sunday_of_the_publican_and_the_pharisee.jpg

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου.

Οι τελώνες δεν ήσαν αγαπητοί στο λαό , γιατί με απάνθρωπο και βίαιο τρόπο , ασκούσαν πίεση στον λαό για να εισπράξουν , ότι μπορούσαν . Τους θεωρούσαν αμαρτωλούς και διεφθαρμένους.

Οι Φαρισαίοι ήσαν υπερήφανοι και κατέκριναν τους άλλους , γιατί πίστευαν ότι εκπροσωπούσαν το Θεό ….. «παιδιά Αβραάμ εσμέν» λέγανε….

Λέει η παραβολή:

Ένας Φαρισαίος κι ένας Τελώνης πήγαν στο ναό να προσευχηθούν . Ο μεν Τελώνης πήγε σε ένα «απόμερο» μέρος του ναού και προσευχόταν και χτύπαγε τα στήθια του για τις αμαρτίες του και παρακαλούσε τον θεό να τον συγχωρήσει, ο δε Φαρισαίος θεωρούσε τον εαυτό του τέλειο και κατέκρινε όλους τους άλλους … ότι είναι κλέφτες , άδικοι και άτιμοι σαν αυτόν τον Τελώνη και τον έδειχνε με το δάκτυλό του.

Το α΄ τροπάριο της Ωδής α΄ του Τριωδίου καταλήγει: «…..τον Τελώνη ανυψοί , εκ της ταπεινώσεως, δεικνύς , Φαρισαίου τη επάρσει ταπεινούμενον»… 

Από την ταπείνωση έρχεται «γέρας υψοποιόν» , δηλαδή  το μεγαλύτερο βραβείο , και «εκ της επάρσεως»…...έρχεται καταστροφή... 

Μας δείχνει καθαρά , ότι η ταπείνωση είναι η μόνη και ασφαλής μέθοδος της σωτηρίας μας.

 Έτσι συμβούλευε τους μαθητές Του και τον λαό ο Κύριος …. Να ζητούν και να επιζητούν με αγώνα «τον Τελώνου στεναγμόν».

Μας καλεί όλους μας , να φωνάζουμε , να κραυγάζουμε από τα βάθη της καρδιάς μας , σαν τον Τελώνη «Κύριε , ημάρτομεν ,ιλάσθητί μοι , μόνε Φιλάνθρωπε.»

Αν διαβάσουμε ψυχολογία θα δούμε ότι αυτός που συμπεριφέρεται εγωιστικά και υπερήφανα… πάσχει από Ναρκισσισμό .

Ναρκισσιστής είναι αυτός που θέλει να έχει , όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του…..

Αυτός είναι  ο Φαρισαίος που θαύμαζε εγωιστικά τον εαυτό του, ότι δηλαδή έχει «υπεραξία» έναντι του αμαρτωλού Τελώνου και δεν υπέβαλε τον εαυτό του σε κριτική.

Για αυτό οι Φαρισαίοι απορρίπτονται από το θεό!!, αλλά Φαρισαίοι είμαστε και εμείς όταν βλέπουμε «Φαρισαϊκά» τον άλλον.

Ένας σοφός στο Άγιο Όρος συμβούλευε:

«Όταν περπατάς και βλέπεις έναν , που δεν έχετε καλές σχέσεις, να τον χαιρετάς με τέτοιο τρόπο, ώστε να πει αυτός μέσα του .. ευχαριστήθηκα»….

Σήμερα ξεκινά το Τριώδιο με την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, και την επόμενη Κυριακή ,με την παραβολή του Ασώτου , που είναι τα θεμέλια (αγκωνάρια) της πίστεώς μας!!.

……………

Νικ.Ζάβαλης

NIKOS ZAVALIS