Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Τα σενάρια «επανεκκίνησης» με εκλογές μετά την κρίση

 Τα σενάρια «επανεκκίνησης» με εκλογές μετά την κρίση 
Του Λάζαρου Καλλιανιώτη


Ακόμη φυσικά είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς… ποια Ελλάδα θα εξέλθει της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, και των αναπόφευκτων οδυνηρών συνεπειών που θα έχει στην οικονομία, τα σχετικά σενάρια για την επόμενη μέρα ωστόσο, δίνουν και παίρνουν.

Στο επίκεντρο βρίσκεται φυσικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που να τέμνονται με την ανάγκη «επανεκκίνησης» της χώρας, σε όλα τα επίπεδα.

Θυμίζουμε ότι, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, και για να ακυρωθεί στην πράξη η προοπτική της ακυβερνησίας που διανοίγει, θα πρέπει μια πιθανή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας να είναι τόσο πειστική, ώστε να οδηγεί άμεσα σε επαναληπτικές εκλογές, με τον νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, προκειμένου να διαμορφωθούν συνθήκες κυβερνησιμότητας για τη χώρα.

Όπως είναι εύλογο, ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν όλα τα σενάρια στα συρτάρια τους, η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα όμως, με επίκεντρο τις αντοχές της οικονομίας και το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί στις εργασιακές σχέσεις, καθιστούν… δύσκολες τις προβλέψεις.

ysterorafa.gr