Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Γ. Ψυχογιός: Άμεσα μέτρα προστασίας και στήριξης των οδοντιάτρων και στην Κορινθία.


PSYCHOGIOS, GEORGIOS
Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γ. Ψυχογιός, για άμεσα μέτρα στήριξης των οδοντιάτρων, λαμβάνοντας υπόψη και το από 18/03/2020 έγγραφο της Ομοσπονδίας, που του κοινοποιήθηκε από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Κορινθίας
Σύμφωνα με την Ερώτηση,  σε πολύ δυσμενή θέση στη χώρα μας βρίσκονται οι λειτουργοί υγείας, ανάμεσα στους οποίους οι οδοντίατροι, οι οποίοι αξίζουν και αυτοί την αμέριστη συμπαράσταση μας σε όλα τα επίπεδα, καθώς εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε έκτακτα περιστατικά, σε μία κατάσταση πρωτόγνωρη, με κίνδυνο της ίδιας τους της υγείας. O νέος ιός COVID-19 έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, ιδιαίτερα με τα σταγονίδια της αναπνοής και του σάλιου. Είναι φανερό ότι οι οδοντίατροι καθίστανται εξαιρετικά ευάλωτοι αφού όχι μόνο βρίσκονται κοντά στους ασθενείς τους, αλλά και για περισσότερη χρονική διάρκεια, με συνέπεια την μεγαλύτερη πιθανότητα επιμόλυνσης από τυχόν ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

-Αν προτίθενται να εντάξουν τους οδοντιάτρους στο σύνολο των μέτρων στήριξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, όπως είχε αρχικά εξαγγελθεί αλλά τελικά δεν υλοποιήθηκε.
-Αν σκοπεύουν να προχωρήσουν στην παροχή υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας στον ανήλικο πληθυσμό της χώρας, σε εφαρμογή του νόμου 4603/2019, αντί για τα voucher, ανακαλώντας άμεσα τις υποτιμητικές εξαγγελίες περί κατάρτισης των οδοντιάτρων.
-Αν προτίθενται να συμπεριλάβουν ισότιμα τους οδοντιάτρους σε μελλοντικά προγράμματα για τη Δημόσια Υγεία, ώστε να συμβάλλουν και αυτοί στη θωράκιση των πολιτών απέναντι σε ασθένειες, μιας και η οδοντιατρική θεραπεία δεν αφορά μόνο το στόμα, αλλά τη γενική υγεία του ατόμου.
-Αν προτίθενται να παραχωρήσουν υγειονομικό υλικό για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
-Θα προχωρήσουν στον διορισμό των 43 Οδοντιάτρων από την προκήρυξη για την κάλυψη 455 κενών θέσεων στα Κέντρα Υγείας;

Ολόκληρη η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
 Προς τους κ.κ. Υπουργούς
1. Οικονομικών
 2. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
 3. Υγείας
 ΘΕΜΑ: «Άμεσα μέτρα στήριξης των Οδοντιάτρων».
Η πανδημία έχει θέσει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ολόκληρο τον πλανήτη. Μία πολύ δύσκολη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει εκατομμύρια συμπολίτες μας στα νοσοκομεία, αλλά και να πλήξει οικονομικά το σύνολο των κοινωνικών ομάδων και των επαγγελμάτων στη χώρα μας. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή είναι αυτονόητος, η στήριξη της δημόσιας υγείας και η συνεκτικότητα της κοινωνίας, παραμένουν στάσεις ζωής και αντιλήψεις που υπηρετούμε αταλάντευτα.
 Σε πολύ δυσμενή θέση στη χώρα μας βρίσκονται οι λειτουργοί υγείας, ανάμεσα στους οποίους οι οδοντίατροι, οι οποίοι αξίζουν και αυτοί την αμέριστη συμπαράσταση μας σε όλα τα επίπεδα, καθώς εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε έκτακτα περιστατικά, σε μία κατάσταση πρωτόγνωρη, με κίνδυνο της ίδιας τους της υγείας. O νέος ιός COVID-19 έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, ιδιαίτερα με τα σταγονίδια της αναπνοής και του σάλιου. Σημαντικό μέρος του ιατρικού προσωπικού, μολονότι με απαραίτητες προφυλάξεις μολύνεται από τον ιό, ανάμεσα τους ωτορινολαρυγγολόγοι και οφθαλμίατροι έχουν μολυνθεί, επειδή βρέθηκαν πολύ κοντά στους ασθενείς τους.
 Είναι φανερό ότι οι οδοντίατροι καθίστανται εξαιρετικά ευάλωτοι αφού όχι μόνο βρίσκονται κοντά στους ασθενείς τους, αλλά και για περισσότερη χρονική διάρκεια, με συνέπεια την μεγαλύτερη πιθανότητα επιμόλυνσης από τυχόν ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.
Επειδή οι οδοντίατροι είναι υποχρεωμένοι να αναστείλουν την λειτουργία των οδοντιατρείων και να παρέχουν υπηρεσίες μόνο για έκτακτα περιστατικά.
 Επειδή οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν υλικά και μέσα προστασίας όπως: απολυμαντικά, υλικά αποστείρωσης, μάσκες, γάντια μιας χρήσεως προστατευτικές ποδιές, κλπ.
Επειδή η Ε.Ο.Ο έχει υποβάλλει αίτημα προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς με συγκεκριμένα αιτήματα.
Επειδή σήμερα υπολογίζεται πως χιλιάδες ιδιώτες ελεύθεροι επαγγελματίες οδοντίατροι αποτελούν μέρος ενός κλάδου που φτωχοποιήθηκε συντριπτικά και ταχύρρυθμα κατά τη διάρκεια της κρίσης, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η οδοντιατρική δαπάνη μειώθηκε κατά 60% κατά την διάρκεια των μνημονίων,
 Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Αν προτίθενται να εντάξουν τους οδοντιάτρους στο σύνολο των μέτρων στήριξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, όπως είχε αρχικά εξαγγελθεί αλλά τελικά δεν υλοποιήθηκε.
 2. Αν σκοπεύουν να προχωρήσουν στην παροχή υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας στον ανήλικο πληθυσμό της χώρας, σε εφαρμογή του νόμου 4603/2019, αντί για τα voucher, ανακαλώντας άμεσα τις υποτιμητικές εξαγγελίες περί κατάρτισης των οδοντιάτρων.
 3. Αν προτίθενται να συμπεριλάβουν ισότιμα τους οδοντιάτρους σε μελλοντικά προγράμματα για τη Δημόσια Υγεία, ώστε να συμβάλλουν και αυτοί στη θωράκιση των πολιτών απέναντι σε ασθένειες, μιας και η οδοντιατρική θεραπεία δεν αφορά μόνο το στόμα, αλλά τη γενική υγεία του ατόμου.
4. Αν προτίθενται να παραχωρήσουν υγειονομικό υλικό για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
5. Θα προχωρήσουν στον διορισμό των 43 Οδοντιάτρων από την προκήρυξη για την κάλυψη 455 κενών θέσεων στα Κέντρα Υγείας;
 Οι Ερωτώντες Βουλευτές 


Ψυχογιός Γεώργιος