Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Μαυραλιθάρια :Εργα ουσίας και όχι βιτρίνας ...


 
Αποτέλεσμα εικόνας για μαυρα λιθαρια διαβρωση
Του Νίκου Ζάβαλη

Το φράγμα που έφτιαξαν ανατολικά του χωριού μας ( Μαύρα Λιθάρια) ,έχει την ιστορία του .
Τραυματισμένο από τη θαλασσοταραχή ,με επικίνδυνη κλίση ,γράφει τη δική του ιστορία.Πολλοί πέρασαν το είδαν ,και απήλθαν!!  Άλλοι κούνησαν το κεφάλι τους ,άλλοι είπαν διάφορα που δεν μπορούν να γραφούν .
Νομίζω ότι πέρασαν και οι κατασκευαστές που το έφτιαξαν. Έβαλαν λίγη άμμο και το κόλλησαν σαν τον γραφιά που επισυνάπτει ένα φίλο στο άλλο με σελοτέϊπ! Σε κανέναν δεν είπανε τίποτα ,ούτε αν κινδυνεύουν ,ούτε ότι είναι όλα τέλεια.Η θαλασσοταραχή “του Οκτωβρίου του 2018 ρούφηξε την άμμο  “ και δεν ξέρουμε τις συνέπειες,αν γίνει άλλη θαλασσοταραχή....Από το 2018 δεν είχαμε μεγάλες θαλασσοταραχές σε αυτό το σημείο.Παρά ταύτα έγειρε ακόμη περισσότερο και η σημερινή κλίση ξεπερνάει τις 35 μοίρες .
Αν το είχαν στηρίξει με πέτρες θα είχε λυθεί το πρόβλημα σε αυτό το σημείο.
Η αδιαφορία συνεχίζεται και αν πέσει θάχουμε δυστυχήματα...
Πιθανόν να θέλουν να πέσει και να το ξαναφτιάξουν και να πληρώσουμε άλλα τόσα εκατομμύρια.
Η ταμπέλα του έργου όμως μένει για να μας θυμίζει τα 3,24 εκατομμύρια που πλήρωσε ο λαός. Ενας αγράμματος γέροντας που μένει εδώ μου λέει «Κύριε Νίκο ,περπατάω κάθε μέρα δύο χιλ.και βλέπω αυτήν ταμπέλα που λέει καμαρωτά πόσο  στοίχησε  για 100 μ.περίπου ,βλέπω όμως και την ταμπέλα που έφτιαξε στον  Κριό ποταμό της Αιγείρας η ΕΡΓΟΣΕ ,με τεράστιος πασάλους (κολόνες) και με μεγάλα παρόχθια έργα και στοίχισε 3,5 εκατ.ευρώ και κάτι,γιατί αυτή η διαφορά ; γιατί το έργο αυτό είναι τέλειο;;;;»
Του απάντησα : «η σιωπή είναι χρυσός..»

8 Μαρτίου 2020

Νίκος Ζάβαλης 
6974773116...