Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019

Μητσοτάκης: Πρώτο μας μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Μητσοτάκης: Πρώτο μας μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής
Λόγω της μεγάλης σοβαρότητας της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε εκτάκτως στην Αθήνα και επέβλεπε από το Μέγαρο Μαξίμου την τιτάνια επιχείρηση των δυνάμεων. Περίπου στις 18:30 επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Στη λιτή δήλωσή του μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι πρώτο μέλημά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, προτεραιότητα που τόνισε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Βρίσκομαι εδώ για να πω με τη σειρά μου ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που και σήμερα δίνουν μια μεγάλη μάχη, ένα μεγάλο αγώνα κόντρα σε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά.
Όπως είπε και ο αρμόδιος Υπουργός οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολες και το πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών. Από εκεί και πέρα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ότι μπορεί να γίνει. Έχει υπάρξει απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και θέλω να πιστεύω ότι και με την βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. 
Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων ενημερώθηκα για την πορεία των πύρινων μετώπων στην Εύβοια. Πρώτο μέλημα του κράτους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θα ήθελα να ζητήσω από τους πολίτες να ακούν πάντα τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής.

Θα ήθελα και εδώ από το Συντονιστικό Κέντρο να επαναλάβω και να ζητήσω από τους πολίτες να ακούνε πάντα τις εντολές, τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια – μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα – να ενημερώνει επίσημα για το τι συμβαίνει στο μέτωπο όλων των πυρκαγιών. Ξέρω πολύ καλά ότι οι πυροσβέστες μας – ειδικά τις τελευταίες πέντε ημέρες – σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έχουν δώσει τον εαυτό τους σε αυτήν την προσπάθεια. Είναι ξάγρυπνοι, είναι συχνά χωρίς φαγητό, είναι κουρασμένοι. Αλλά θέλω να ξέρουν ότι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης και του θαυμασμού ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας για το έργο το οποίο επιτελούν.
Θέλω να σας ενημερώσω επίσης – όπως σας έχει πει και ο Υπουργός – ότι έχει ενημερωθεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και αύριο το πρωί θα έχουμε στην διάθεσή μας τέσσερα ακόμα αεροσκάφη από την Κροατία και από την Ιταλία. Είναι η καλύτερη απόδειξη της ανάγκης να υπάρχει περισσότερη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας». Με τη σειρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε: «Η μάχη είναι σκληρή απέναντι σε δύσκολες συνθήκες. Προτεραιότητά μας είναι η διάσωση των ανθρώπων».