Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

ΜΑΡΙΑ ΘΕΛΕΡΙΤΗ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ


 
Η δημογραφική πολιτική θα πρέπει να συναντά και να αλληλοσυμπληρώνεται από τις αντίστοιχες πολιτικές για την απασχόληση, την οικογένεια, την μητρότητα/ γονεϊκότητα, την ισότητα  των φύλων και των πολιτικών για τα παιδιά, ανέφερε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, Μαρία Θελερίτη, στην ολομέλεια της Βουλής, στη κατά την διάρκεια της συζήτησης για το δημογραφικό πρόβλημα (5/3/19). Επεσήμανε επίσης ότι το δημογραφικό ζήτημα βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η γηραιά ήπειρος, αντιμετωπίζει τόσο
δημογραφική συρρίκνωση, όσο και δημογραφική γήρανση.
Στη χώρα μας, τόνισε η Μ. Θελερίτη, οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα κυρίως λόγω του τρόπου που σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν. Για παράδειγμα, είναι ενδεικτικό ότι οι επιδοματικές πολιτικές δεν συνδυάστηκαν, ούτε λειτούργησαν συμπληρωματικά με τα οικογενειακά επιδόματα ή τις πολιτικές που στόχευαν στην εναρμόνιση οικογενειακής/προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με την κρίση και την λιτότητα, οδήγησαν σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των δημογραφικών πολιτικών για την οικογένεια.
Στην συνέχεια η βουλεύτρια αναφέρθηκε στην σημασία και ανάγκη της επίλυσης των προβλημάτων που έχουν προκύψει λόγω του σύγχρονου δημογραφικού προφίλ της χώρας, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τόνισε ότι αφετηρία δική μας είναι το  δικαίωμα της κάθε γυναίκας στην αυτοδιάθεση του σώματός της το οποίο είναι ισοδύναμο και ισάξιο με το δικαίωμα στην τεκνοποίηση και την γονεϊκότητα.
Παρότρυνε επίσης το Κοινοβούλιο  να κινηθεί με προτάσεις που θα αμφισβητούν στερεοτυπικές αντιλήψεις και νοοτροπίες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις εθνικιστικές αντιλήψεις που διασυνδέονται με την δημιουργία πανικού και φόβου για το λεγόμενο δημογραφικό ζήτημα και τη δήθεν εθνική μας εξαφάνιση, με απώτερο στόχο την εμπέδωση και αποδοχή του κοινωνικού αποκλεισμού των μεταναστών και προσφύγων και υιοθέτηση ρατσιστικών πρακτικών. Το κοινοβούλιο ως θεσμός της δημοκρατίας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την πρόληψη και εξάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και πρακτικών.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, τόνισε ότι οι προτάσεις και τα εργαλεία που προτείνονται στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, είναι εξαιρετικής σημασίας. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο στην βάση αυτών των προτάσεων να σχεδιαστούν συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα, και να διασφαλιστεί η εφαρμογή τους - όπως για παράδειγμα η εκπόνηση  δημογραφικών ερευνών και μελετών, η σύσταση διυπουργικής επιτροπής, η σύσταση μόνιμης  επιτροπής της Βουλής καθώς και  γραφείου παρακολούθησης του δημογραφικού ζητήματος.

Κόρινθος 7 Μαρτίου  2019
Γραφείο Τύπου Μ. Θελερίτη, βουλεύτριας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας

Μαρία Θελερίτη