Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Τα μονοπάτια της περιοχής Ευρωστίνης θέλουν αξιοποίηση. ( Επιστολή στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου)


Αποτέλεσμα εικόνας για θεατρο αρχαιας αιγειρας
Tου Νίκου Ζάβαλη

Πέτρο Τατούλη  ---Περιφεριάρχη Πελοποννήσου                 26/10/2018
Πλ.Εθνάρχου Μακαρίου ---Τρίπολη ---Αρκαδία   221 00
Αξιότιμε Κύριε Τατούλη ,
Διαχείριση τοπικών μονoπατιών

Εφέτος το καλοκαίρι ,είχε πολλούς τουρίστες που έμειναν ευχαριστημένοι και πολλοί ,μας λέγανε ότι θα ξανάρθουν. Ομως, μας θύμιζαν :<<που είναι τα μονοπάτια ,για πάμε να περπατήσουμε και να δούμε τις ομορφιές  που έχετε;;;>>.
Αποτέλεσμα εικόνας για παναγια καταφυγιώτισσαΞέρει ,ο καθένας στην περιοχή του ,τα μονοπάτια που υπήρχαν μέχρι και πριν λίγα χρόνια.Παίρνοντας αφορμή από την παρακάτω απόφαση του υπουργού για ανάδειξη και μάλιστα και ψηφιοποίηση των μονοπατιών, σας παραθέτουμε μερικά από τα πιό αξιόλογα της περιοχής.
Υπήρχε μονοπάτι από το ποτάμι Δερβενίου ,που μέσα από απότομα βράχια ,μας έβγαζε στην Παναγία την Καταφυγιώτισσα και συνέχεια στη Ζάχολη και μετά ένα μονοπάτι πήγαινε στον Κούτο,στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία  και στον Πύργο κλπ και το άλλο στο Σωποτό  και Σαραντάπηχο και άλλο στο Μαυριόρος.Αλλο ,ξεκίναγε από το Δερβένι ,πήγαινε στον Κοκκινοπετρίτη και Γουρνιά.Από την Ζάχολη 3-4 μονοπάτια πήγαιναν πάνω στην Εβροστίνα.

Αξιόλογο μονοπάτι ήταν αυτό που οι ντόπιοι το ονόμαζαν Λυκοποριά.Ξεκίναγε από τον Κουμαριά ανέβαινε από δίπλα τον μεγάλο βράχο και έφτανε στο πάνω στο οροπέδιο της Εβροστίνας.Λεγότανε Λυκοποριά ,γιατί από εκεί κατέβαιναν οι λύκοι στα πεδινά για τροφή.Νομίζω αυτό το μονοπάτι η Λυκοποριά πρέπει άμεσα να ανοίξει.Ο χρόνος για να ανέβη κάποιος  περπατώντας στο μονοπάτι Λυκοποριά ,ήταν για τους νέους περίπου 20 λεπτά.

Στα Μαυραλιθάρια                              
Αποτέλεσμα εικόνας για μαύρα λιθάρια κορινθίαςΣτα λιμάνια:Μπορεί να γίνει μονοπάτι στα βράχια ,ένα –δυό  μέτρα από την ακτή για να βλέπει ο καθένας μας ,και να  θαυμάζει την  ακτογραμμή. Ναί...ανήκει στο δημόσιο ,μπορεί και τo δημόσιο να βοηθήσει και να το σχεδιάσει...Δεν μιλάμε για καταπάτηση αιγιαλού ,αλλά για μονοπάτι ,και για όσους θέλουν να περπατάνε.Και επειδή το δημόσιο λέει πάντα όχι ,να τους υπενθυμίσουμε ότι  σε άλλες χώρες με κάθε τρόπο αναδεικνύουν τις φυσικές ομορφιές τους,για να προσελκύσουν κόσμο ,όχι μόνο με φωτογραφίες και VIDEO.
Ενα άλλο μονοπάτι θα μπορούσε να ξεκινήσει από την είσοδο του λιγνιτωρυχείου ,να περνά από τη <<σπηλιά του δεσπότη>> και να καταλήγει στο αρχαίο θέατρο Αιγών.
Ενα άλλο μονοπάτι θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα καμίνια ,να περνάει από το μέρος που πολέμησε  ο Παναγιωτάκης Γεραρής με τα παληκάρια του και να φθάνει στη σπηλιά του Δεσπότη και συνέχεια στο αρχαίο θέατρο Αιγών..
(μη ξεχνάμε ότι τα Μαυραλιθάρια ήταν το λιμάνι των Αιγών.)
Υπάρχουν πολλά μονοπάτια στην περιφέρειά μας και είναι καλό να ανοιχτούν.
Υπάρχει απόφαση υπουργού για την δημιουργία μονοπατιών:
{……«Τα ολοκληρωμένα δίκτυα μονοπατιών θα τονώσουν τις τοπικές κοινωνίες, θα ενισχύσουν τις συμμετοχικές διαδικασίες και την κοινωνική οικονομία και θα εντείνουν την περιβαλλοντική προστασία και εκπαίδευση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τον «καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών-πεζοπορικών μονοπατιών».
Με την εν λόγω απόφαση, δημιουργείται πλέον το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο συμβάλλει στην προώθηση και δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών. Όπως διαπίστωσε ο κ. Φάμελλος, «την τελευταία πενταετία παρατηρείται στη χώρα μας αυξημένο ενδιαφέρον για προγράμματα υπαίθριου τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος, με επισκέπτες από όλο τον κόσμο, λόγω του ιδιαίτερου και ποικίλου φυσικού πλούτου της Ελλάδας».
Στα άμεσα προσδοκώμενα οφέλη συμπεριλαμβάνονται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, η αυξημένη ροή εσόδων ανά επισκέπτη, συνδέοντας το περιβαλλοντικό απόθεμα της χώρας, με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.
Όπως ανακοίνωσε μάλιστα το ΥΠΕΝ, για πρώτη φορά συγκροτείται σύστημα Εθνικής Πιστοποίησης των υφιστάμενων, αλλά και των νέων ή προτεινόμενων δικτύων μονοπατιών, στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εμπειρίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η υπουργική απόφαση έρχεται να καλύψει το νομοθετικό κενό, προσφέροντας το απαραίτητο εργαλείο σχεδιασμού σε όλους τους ενδιαφερόμενους, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (συλλόγους, φορείς, επαγγελματίες, πολίτες κλπ). Αποτελεί το αρχικό βήμα μιας σειράς ενεργειών και δράσεων του ΥΠΕΝ προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το περιβάλλον και τον εναλλακτικό τουρισμό.
Σημειώνεται τέλος, ότι οι επόμενες προγραμματισμένες ενέργειες του ΥΠΕΝ, που συμπληρωματικά με τα παραπάνω είναι η σύσταση ψηφιακού Εθνικού Μητρώου Περιβαλλοντικών Διαδρομών, οι Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Πράσινου Ταμείου για μελέτες ολοκληρωμένων δικτύων μονοπατιών από την τοπική Αυτοδιοίκηση και ο σχεδιασμός πιλοτικού έργου δικτύου μονοπατιών σε επίπεδο Περιφέρειας…..>>}
Γιατί δεν τα κάνουμε;;;αφού προβλέπεται και χρηματοδότηση αυτών......
Ν.Ζάβαλης 6974773116