Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Οι άνθρωποι με μπλέ μάτια έχουν και... κάτι άλλο κοινό!

Οι άνθρωποι με μπλέ μάτια έχουν και… κάτι άλλο κοινό!
Όλοι όσοι έχουν μπλε χρώμα ματιών, κατάγονται από έναν ευρωπαίο που έζησε 6.000 έως 10.000 χρόνια πριν και ο οποίος ανέπτυξε για πρώτη φορά μια συγκεκριμένη μετάλλαξη που ευθύνεται για τον χρωματισμό της ίριδας σε μπλέ χρώμα.
Αρχικά όλοι οι άνθρωποι είχαν καστανά μάτια.Η γενετική παραλλαγή όμως ενός
γονιδίου που ονομάζεται OCA2, είχε ως αποτέλεσμα αλλαγές στην ποσότητα της χρωστικής ουσίας που παράγεται διαφορετικά από άτομο σε άτομο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφορετικών αποχρώσεων του καφέ. Οπλισμένοι με αυτές τις πληροφορίες, οι επιστήμονες  για πολλά χρόνια αναζητούσαν την πηγή των μπλε ματιών στο γονίδιο OCA2 αλλά χωρίς επιτυχία.
Πιο πρόσφατα, μια μετάλλαξη σε ένα άλλο γονίδιο που ονομάζεται HERC2 έχει αναγνωριστεί ως η αιτία των μπλε ματιών. Αυτή η μετάλλαξη εξουδετερώνει το OCA2, το γονίδιο που καθορίζει την ποσότητα της μελανίνης που παράγουμε. Θεωρείται ότι συνέβη για πρώτη φορά όταν οι άνθρωποι άρχισαν να μεταναστεύουν από την Αφρική προς την Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε άτομο με μπλε μάτια είναι απόγονος ενός και μοναδικού Ευρωπαίου από τους πρώτους που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.
Το γεγονός ότι κάθε άνθρωπος με μπλε μάτια σήμερα έχει την ίδια μετάλλαξη, είναι αρκετά πειστική απόδειξη για τη θεωρία αυτή αν και η ταυτότητα του αρχικού μεταλλαγμένου παραμένει ένα μυστήριο.Έχουν βρεθεί πάντως ανοιχτόχρωμα μάτια σε ένα σκελετό 7.000 ετών που ανακαλύφθηκε στη βόρεια Ισπανία. Φυσικά, τα μάτια είχαν υποστεί προ πολλού αποσύνθεση, όμως γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι είχαν μπλε χρώμα.
TechIT.gr