Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Πάνω από 80 οι νεκροί Στο Αματρίτσε ο χρόνος σταμάτησε στις 3:36...Ισοπεδώθηκε όλο το ιστορικό κέντρο του.

 
Ρώμη, Ιταλία
Οι δείκτες στο ρολόι του καμπαναριού του Αματρίτσε σταμάτησαν στις 3:36 τα ξημερώματα, τη στιγμή της δόνησης των 6 βαθμών που ισοπέδωσε χωριά της κεντρικής Ιταλίας σπέρνοντας θρήνο και θάνατο. Όμως, ο χρόνος κυλά και μετρά πλέον αντίστροφα για τις αγωνιώδεις προσπάθειες απεγκλωβισμού από τα συντρίμμια. Περισσότεροι από 80 είναι οι νεκροί της τραγωδίας, ενώ αγνοείται η τύχη δεκάδων ανθρώπων.

Συγκλονιστικές οι εικόνες από την καταστροφή στην «δεύτερη Λ' Άκουιλα». Τεράστιες είναι οι καταστροφές στην περιοχή μεταξύ Λάτσιο, Μάρκε, Ούμπρια και Αμπρούτσο. Με γυμνά χέρια διασώστες και εθελοντές αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια του Αματρίτσε και άλλων χωριών. Οι Ιταλοί θρηνούν τους νεκρούς τους. Συγγενείς εγκλωβισμένων και αγνοουμένων περιμένουν με κομμένη την ανάσα να μάθουν αν οι αγαπημένοι τους ζουν ή πέθαναν.

ο βαρύτερο χτύπημα δέχθηκαν οι κοινότητες Αματρίτσε, όπου έχει καταστραφεί όλο το ιστορικό κέντρο, Ακουμόλι, και Αρκουάτα ντε Τρόντο.

Σύμφωνα με πηγές της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, δημάρχους και διασώστες, μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τουλάχιστον 80 ανθρώπων. Ανάμεσά τους η τετραμελής οικογένεια (μητέρα, πατέρας και δύο μικρά παιδιά) που επιχειρούσαν για ώρες να σώσουν τα συνεργεία, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται πολλά παιδιά. Ένα κοριτσάκι εννέα μηνών ανασύρθηκε νεκρό από τα ερείπια στην Αρκουάτα και άλλο ένα 18 μηνών δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή αφού μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένο στο νοσοκομείο μετά τον σεισμό στο Αματρίτσε.

«Το χωριό δεν υπάρχει πια. Κάτω από τα συντρίμμια υπάρχουν δεκάδες ανθρώποι» είναι η δραματική δήλωση από τα χείλη του δημάρχου του Αματρίτσε, Σέρτζο Πιρότσι.

Η Ιταλία σήμερα ζει μία δεύτερη Λ' Άκουιλα. Περισσότερες από 200 δονήσεις ακολούθησαν, οι 55 μεγέθους άνω των 3 βαθμών.

Άνθρωποι σε κατάσταση πανικού έτρεχαν μέσα στη νύχτα έξω από τα σπίτια τους, ακόμη και με τις πυζάμες, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο μετά την ισχυρή δόνηση των 6 βαθμών. Όμως, υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν πρόλαβαν για βγουν.
Σε εξέλιξη βρίσκονται από τα ξημερώματα αγωνιώδεις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια. Τραυματίες μεταφέρονται με ελικόπτερα στο καθολικό νοσοκομείο Τζεμέλι της Ρώμης, ενώ πολλοί πολίτες έσπευσαν να δώσουν αίμα έπειτα από έκκληση των αρχών.

Πυροσβέστες, αστυνομία, Πολιτική Προστασία και στρατός βρίσκονται επί ποδός για να σωθούν ζωές.

Ο Πάολο Κρεστσέντζι της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στο Βάλε ντε Βελίνο εκτιμά ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κατά πολύ, όταν οι δρόμοι καθαρίσουν από τα συντρίμμια και μπορέσουν να εισέλθουν οι διασώστες σε ισοπεδωμένα σπίτια. «Θα βρούμε μόνο νεκρούς» αναφέρει...

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι ΗΠΑ, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνδράμουν την Ιταλία.

Μιλώντας στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Εσθονία η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως το Βερολίνο είναι έτοιμο να παράσχει όποια βοήθεια χρειαστεί η Ιταλία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της μπροστά στην τεράστια καταστροφή.

Τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, τον οποίο και διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε ιταλικό αίτημα για βοήθεια.

Στην Αθήνα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προσφοράς βοήθειας στην Ιταλία.

Οι δείκτες στο ρολόι του καμπαναριού του Αματρίτσε σταμάτησαν στις 3:36 τα ξημερώματα



«Το χωριό δεν υπάρχει πια»...

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ