Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου "Αποδίδουμε στην παγκόσμια κοινότητα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας



"Σήμερα πραγματικά αποδίδουμε στην παγκόσμια κοινότητα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας. Και είναι αληθές ότι το ανάκτορο του Νέστορα, το ανάκτορο του Νηλέα, είναι από τα σημαντικότερα ανάκτορα της Μυκηναϊκής εποχής, που σώζεται σε μία εξαιρετική κατάσταση" δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στη  τελετή εγκαινίων του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορα την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι "θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες, ώστε ο χώρος αυτός να φέρει κοντά μας όλους τους παγκόσμιους φίλους, τους παγκόσμιους θαυμαστές του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού". 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε επίσης το Ανάκτορο του Νέστορα έναν "εξαιρετικό πυλώνα αυτοκριτικής όλων μας γιατί ακριβώς αυτός ο χώρος ενώνει, αλλά και δείχνει τις προτεραιότητες που έπρεπε να έχουμε ως Ελληνική κοινωνία και ασφαλώς σε αυτά τα μεγάλα θέματα δε χωρούν οι κομματικές τοποθετήσεις".
Απευθυνόμενος στον Υπουργό Πολιτισμού ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι "είναι εξαιρετικά κρίσιμο από εδώ και πέρα να πορευθούμε με την πυξίδα του εθνικού συμφέροντος, καθώς είναι το μόνο που μπορεί να ενώνει δυνάμεις, είναι το μόνο που αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση όλων μας, είναι και το μοναδικό όμως που ξεκαθαρίζει και δείχνει το δρόμο στο πολιτικό μας σύστημα".
Την ιδιαίτερη χαρά του εξέφρασε ακολούθως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου γιατί η εφορία αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση μετά την εξαιρετική συνεργασία που είχε με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία χρηματοδοτεί το έργο μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, και τη συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, να ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο.
Ο κ. Τατούλης υπενθύμισε ότι από τη θέση του Υπουργού Πολιτισμού, "ήρθα εδώ σε αυτό τον χώρο και κάναμε την καθιερωμένη επίσκεψη στην ανάγνωση των αναγκών του Ανακτόρου. Μια από τις προτεραιότητες ήταν η δημιουργία ενός καινούργιου στεγάστρου, γιατί το προηγούμενο στέγαστρο ότι ήταν να δώσει το είχε δώσει με τον καλύτερο τρόπο. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η αρχιτεκτονική, αλλά και το ίδιο το στέγαστρο θα έπρεπε να εντάσσει αρμονικά το παλιό με το καινούργιο. Αυτό ακριβώς κάνει το νέο στέγαστρο. Οι αρχιτεκτονικές του ροπές, τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και μηνύματα, δημιουργούν ένα ανοιχτό, υπαίθριο μουσείο, προσβάσιμο πλέον σε όλους τους ανθρώπους. Όλες αυτές οι προβλέψεις και η υλοποίηση αυτού του σχεδίου έγινε, γιατί εξασφαλίστηκε η άνετη χρηματοδότηση".
Η ωφελιμότητα αυτού του έργου είναι εξαιρετικά σημαντική για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύλου - Νέστορος, αλλά και για τη ευρύτερη περιοχή όλης της Μεσσηνίας, ιδιαιτέρως δε για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τόνισε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και αναφέρθηκε στα 45 εκατομμύρια ευρώ που έχει επενδύσει η Περιφερειακή αρχή στον τομέα του πολιτισμού, ζητώντας από τον κ. Υπουργό "να βρούμε ένα τρόπο ώστε αυτές οι επενδύσεις να αποδώσουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στην τοπική, περιφερειακή και εθνική μας οικονομία".
Οι επενδύσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα του πολιτισμού είναι τεράστιες, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τατούλης, τονίζοντας παράλληλα ότι "θα πρέπει απαλλαγμένοι από τις ιδεοληψίες που εγκιβωτιούν σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο στο οποίο θα δίνεται η ευελιξία και η δυνατότητα της διαχείρισης, της προβολής και της αξιοποίησης όλων αυτών των τεράστιων μνημείων".