Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ- ΠΕΡΙ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ

Ο Συνδιασμός "ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ" σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει:

ΠΕΡΙ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ
Μετά την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής να ανοίξει την συζήτηση περί τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στο βόρειο πεζοδρόμιο της πόλης , αισθανόμαστε την ανάγκη και την υποχρέωση να κοινοποιήσουμε τη θέση μας.
1. Με την ανάπλαση του ανατολικού τμήματος του παραλιακού μετώπου της πόλης, απομακρύνθηκαν τραπεζοκαθίσματα και κατασκευές από το βόρειο πεζοδρόμιο. Αυτό δημιούργησε μια ενιαία λωρίδα δημόσιου, κοινόχρηστου χώρου με βασικό χαρακτηριστικό την άμεση και ανεμπόδιστη επαφή με τη θάλασσα του Κορινθιακού και τον ελεύθερο ορίζοντα. 

Η πόλη έχει αναπτυχθεί κυρίως κατά μήκος της ακτογραμμής και το σχέδιό της προβλέπει ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους. Σε μια τέτοια μακρόστενη ανάπτυξη, ο ρόλος αυτού του παραλιακού πεζοδρόμου είναι εξαιρετικά σημαντικός γιατί ενοποιεί το θαλάσσιο μέτωπο και μαζί όλο το κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα λειτουργεί και ως χώρος εκτόνωσης του πυκνοδομημένου τμήματος.  Η επαφή με τη θάλασσα και τον ελεύθερο ορίζοντα που εξασφαλίζει ο δημόσιος, κοινόχρηστος χώρος του παραλιακού πεζοδρόμου, έχει από μόνη της μια αισθητική και μια ποιότητα που ως Δήμος οφείλουμε να αποδίδουμε στους πολίτες. Επιπλέον δίνει προστιθέμενη αξία στις εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες της πόλης, ιδιαίτερα σε αυτές του παραλιακού μετώπου.
2. Όλοι μας βιώνουμε τις δυσκολίες της εποχής και έτσι αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των επαγγελματιών του παραλιακού δρόμου. Όμως πιστεύουμε ότι η πρόταση για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στη ζώνη δένδρων, παγκακιών, φωτιστικών, καθόλου δεν πρόκειται να βελτιώσει τα πράγματα. Η παρεμβολή τραπεζοκαθισμάτων ανάμεσα στον πεζόδρομο και στον ποδηλατόδρομο, σε πλάτος μόλις 1,80μ εκτός από την αισθητική αλλοίωση θα προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα και γενικότερα μια υποβάθμιση του δημόσιου, κοινόχρηστου χώρου, χωρίς αντίστοιχα οφέλη για τους επαγγελματίες.
3. Ωστόσο το συνολικό ζήτημα του παραλιακού μετώπου της πόλης έχει ακόμα πολλές παραμέτρους. Ανατολικά, στην ανάπλαση του 2010, παρατηρούνται αισθητικές, λειτουργικές και κυκλοφοριακές αστοχίες που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Στα δυτικά, η διακοπή του έργου της ανάπλασης από το ΣτΕ έκανε τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα και δύσκολα για όλους. Για αυτό το τμήμα είχαμε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για την αποφυγή του αδιεξόδου, που φαινόταν να έρχεται ξεκάθαρα αλλά κανείς δεν άκουσε. Είναι λοιπόν αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ, ο δήμος, οι τεχνικοί, οι φορείς και οι πολίτες να συζητήσουμε με σοβαρότητα και ειλικρίνεια και να αποφασίσουμε συνολικά για τα έργα, τις παρεμβάσεις και τα διαχειριστικά μέτρα που απαιτούνται, σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου του Ξυλοκάστρου. Το οφείλουμε στην ιστορία και κυρίως στο μέλλον της πόλης μας.
 Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι συμφωνούμε απόλυτα και θα υπερασπιστούμε την άμεση και ανεμπόδιστη επαφή του συνόλου των δημοτών με τη θάλασσα και τον ελεύθερο ορίζοντα καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του δημοτικού παραλιακού πεζοδρόμου. Επίσης κατά την άποψή μας η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στη ζώνη πρασίνου είναι αποσπασματική, μη λειτουργική και ανεδαφική. Ελπίζουμε η Δημοτική Αρχή να συναισθανθεί τελικά το μάταιο του πράγματος και να μην δημιουργήσει χωρίς λόγο μια ακόμη αναστάτωση στον ήδη ταλαιπωρημένο οργανισμό της πόλης μας.
                                                                                                               ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ